Als we de twee meest gebruikte weermodellen volgen dan moeten we echt gaan concluderen dat er zondagavond of later in de nacht op maandag (ochtendspits!) verschillende centimeters sneeuw kunnen vallen in Friesland. Hierboven de in GFS12u berekende accumulatie tot maandagochtend. Het is geen dump of zo maar wel 1 tot 5 cm. Genoeg om de  grootschalige inzet van sneeuwblazende helikopters noodzakelijk te maken, ware het niet dat de politie er niet blij mee is, waardoor we weer eens in kneuterigheid gevangen zouden kunnen blijven om uiteindelijk de tocht der tochten op een haar na te missen.

In Wallis wilden ze ooit voor WWII in Haute-Nendaz een skilift bouwen. Het kanton stak er een stokje voor met als argument: “We hebben al een skilift.” Zitten we echt nog in dat stadium in Nederland? Wat mij betreft ruim baan voor het leger en al hun prachtige heli’s. There’s a job to do! Nu ja even afwachten nog. ECMWF 12u berekent de sneeuwval ook zoals weergegeven op de kaart hierboven.

De beide modelruns zijn verder koud en droog, waarbij GFS hoofdrun vanaf 26 januari gekke dingen gaat doen die – geloof me – zeker niet gaan gebeuren. Het ensemble gemiddelde zou best kunnen. Zie dus ook hierboven dat “op een haar na”.

Maar het ECMWF model heeft er weer zin in vanavond. Wat een run! Alles is extreem hieraan. Maar ook hier: als het ensemblegemiddelde uitkomt, dan is het “een haar na”. Maar waarom heb ik dat sterke gevoel dat de modellen gewoon op het vorige “klimaat” gecalibreerd zijn dat na de fasesprong van de zon in oktober 2005 gewoon niet meer accuraat rekent. Dat wil zeggen de hoofdrun is aardig consistent en betrouwbaar al verschillende dagen op rij. Die maar nemen dan. En petje af want knap is het wat die modellen doen.  

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=532428600124683]
Voor de Alpen weinig nieuws. Droogte wat de klok slaat als de zuidkantdump straks voorbij is. Opvallend is de plaat uit Serfaus die 20cm verse poeder laat zien. Zo ver westelijk had ik dat niet verwacht. Ook in Obertauern en Die Tauplitz weer mooi wat gevallen. Het extreme weer aan de zuidkant gaat exact samenvallen met het sneeuwmoment in Nederland. Zie dat zelf na in de wintersport weerkamer. Kijk ook naar de bewolking die wel de noordkant bereikt. Pas vanaf donderdag neemt de luchtdruk weer toe en krijgen we misschien weer grand beau zoals ook in de afgelopen dagen en dan vooral in de Franse Alpen. 

Eider Annecy

Afsluitend wil ik jullie niet deze foto onthouden van het hoofdkantoor van mijn kledingsponsor Eider in Annecy (gevonden op hun facebook). De foto is van dinsdag!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.