Hierboven een plaatje van vandaag van het Nieuwjaarsspringen. Heftig he? Ja die sprong ook maar die groene achtergrond… Gaat dat veranderen? Voor de Oostenrijkse noordkant is dat helaas een vraag. En voor de Franse Alpen en de zuidkant waar zondag een heuse dump zal zijn is nog lang niet alles koek en ei. Ik heb slechte wifi vanavond dus houd ik het kort…

ensOost0101

Deze pluim is van de Oostenrijkse noordkant ongeveer ter hoogte waar ik nu zit:Zell am See-Kaprun
. Je ziet dat de hoofdrun – de groene lijn –  toch een dumpje produceert. Maar die heeft erg weinig steun. Kijken we aan de westkant en zuidkant van de Alpen is het wel zeker raak. Maar als we daar in het Europese weermodel kijken zien we temperaturen op 1500m die niet echt bij een dump horen. Het Amerikaanse model is iets kouder. We zullen zien.

accu0501

We praten sowieso over aanzienlijke accumulaties in millimeters. 150mm in de Apenijnen? Dat zal op de toppen tenminste mooie plaatjes gaan opleveren…. en wie weet ook lawines. De Franse Alpen liggen perfect op de route van het front. Ook daar zullen de hogere dorpen een metertje of zo tegemoet mogen zien en tenminste een halve meter. Hoe zijn de condities daar momenteel eigenlijk? Nu ja van het ongeval van Schumacher was in elk geval duidelijk dat de offpiste super karig is momenteel. Dat kan goed komen maar ook dan zal het lawinegevaar flink opspelen…

pluim0101_12

Afsluitend een klein beetje meteofiction weer. Zo’n controlerun van het Europese model voor Midden-Nederland mag er wezen. En de algehele tendens ook van de hoofdrun (rode lijn) is richting tweede decade van januari sowieso mooi dalend. Afwachten… morgenvroeg meer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.