In Zell am See schijnt vandaag de zon! Wat een foto zeg! Zie ook onderaan dit weerbericht en klik hier voor meer genot in groter formaat. In heel Oostenrijk eigenlijk. Tegelijkertijd klap aan de westkant van de Alpen een gecomprimeerd weersysteem met miniföhn tegen de Alpen aan. Zaterdagochtend is het noodweer in Portugal en Spanje. In de loop van de dag verovert die depressie de westkant van de Alpen. Dat zelfde systeem is op het moment van schrijven goed voor een oostenwind windkracht 6 over ons IJsselmeer (zie kaart)! Windchill factor? Met Eider kleding niks aan het handje. Anyway: in de Franse Alpen gaat het al sterk sneeuwen vandaag. 

Hierboven de accumulatie tot dinsdagmiddag. Een halve meter vooral in de Zuidelijke Franse Alpen en aan de zuidkant. Let ook alvast even op de 5cm in Nederland en België waarover hieronder meer.

Mini-Föhn in de Alpen[dc_slider slider=”9805″ captions=”true”]Geloof het of niet maar de sneeuwgrens gaat in het Centraal-Massief en in de Vooralpen even naar 2000m! In de centrale valleien van de Alpen dringt die warmte niet goed oor dus blijft de sneeuwgrens daar lager. Maar je ziet op de kaarten op roind 1500m wat er gebeurt. Heftig zeg. Is ook echt iets wat je zelden ziet, maar waar we in dit nieuwe “klimaat” aan zullen moeten wennen. En samengeperst systeempje van warmte en koufront doordat simpelweg de kou in onze contreien heel duidelijk uitspreekt: niet hierlangs!    

Sneeuw morgen in de Lage Landen[dc_slider slider=”9793″ captions=”true”]We volgen het al even! En nu komen we zo dichtbij dat we geloof kunnen gaan hechten aan de details van de vlekken op de kaart. Ik kom steeds meer tot de conclusie dat Friesland gespaard blijft terwijl de Hollandse kuststrook en Oost-Groningen kans maken op wel 10cm! Zie ook de voor Noord-Frankrijk berekende sneeuw hierboven. Dat geeft de potentie aan.

En hoe zit het op de langere termijn?

Hierboven het nieuwe GFS ensemble. Hoofdrun kan vanaf de 23e in de prullenbak. Wat we vasthouden is de koude uithaal in de nacht op de 25e. Kijk goed want de zwarte lijn zit verboren achter de spaghetti. In Noordoost-Nederland is die uithaal nog dieper richting -10°C. ECMWF lijkt op eerste gezicht tegen te vallen met een dooiaanval op 27 januari, maar….[dc_slider slider=”9782″ captions=”true”]Kijk eens hier hoe we beginnen met een situatie zonder Scandihoog – in wezen een klaver 4 van Azorenhoog en 3 depressies – en dan juist door de dooiaanval overgaan naar een Scandihoog met een snel herstel van het winterweer. Dat zijn zo van die dingetjes die we scherp in de gaten moeten houden en die ons kan behoeden voor blunders zonder meteen al te voorzichtig (of laf) te praten.

Kijk deze lijsten we in natuurlijk. Mooie cijfers. En wat KNMI gisteren nog noemde “toenemende kans op grotere onzekerheid” (zonder gekheid dat schreven ze), zeggen ze nu “toenemende kans op dooi”. Klopt die berekent ECMWF dus ook even voor 28 en 29 januari. Maar wij tekenen voor die weerkaarten en die hoofdrun omdat die betekenen dat we gewoon toch vriezend februari ingaan. 

Meepraten met de pro’s? Ga naar het actuele draadje.

Doe ook een Open Source HD Webcam
Afsluitend nog even over die webcam van Zell am See bovenaan! Wat is open source toch geweldig! Deze website wordt gemaakt met de onovertroffen WordPress blog software en we kijken juist nu ook naar de hoge resolutie berekeningen van het open source weermodel WRF. En nu zijn er ook al open source webcams! Een lezer tipte me met deze van Zell am See (klik voor actueel beeld). In deze in een wiki – ook open source natuurlijk – verpakte manual staat precies hoe je van een “ordinaire” digitale spiegelreflexcamera (zie geschikte modellen) – met een mini-computertje twv 30 euro draaiend op Lunix software – zelf zo’n schitterende HD webcam kunt bouwen en installeren.     

PS Tuurlijk: vandaag ga ik in zwembroek op het ijs op de foto. Verwachte publicatie rond 15 uur.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.