zondagmiddag

Windkracht

De herfstmachine loopt de komende dagen op volle toeren. Dat resulteert in een windmomentje aankomende zondag. Net zoals gisterenavond overigens. Mega wind hier in het westen van Nederland. Ik ga (bijna) dagelijks op de fiets naar naar m’n werk aan de Veemkade in Amsterdam. Gisterenavond had ik de wind in de rug. Met windstoten van dik 80 kmh vloog ik richting Purmerend. 17 kilometer in ongeveer 35 minuten van deur tot deur inclusief de pont over het IJ. Buitengewoon snel op m’n stadsfiets met bagagedrager en 7 versnellingen, en buitengewoon lekker om over de weg te vliegen. En zondag kan het weer. Ik heb het over een windmomentje omdat het niet tot een echte storm gaat komen. En ook is het geen kanaalrat. Dan moet het werkelijk tot storm komen, en moet een stormdepressie onverwacht tevoorschijn komen in de kaarten slechts 24 uur van te voren nabij het kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Daarvoor zijn de weermodellen tegenwoordig te geavanceerd om zich te laten verrassen. En waarom is het dan geen kanaalrat? Omdat deze depressie al dagen op de kaarten staat en vanmogen geboren is voor de kust van New Foundland.

[metaslider id=83158]

Zoals je in deze slider kunt zien koerst de depressie als een Shinkansen over de oceaan om aankomende zondag voor onze kust langs te scheren. OK, de koers is door het Kanaal maar dat maakt deze rakker geen Kanaalrat. Want wat is de defenitie ook alweer? Wikipedia zegt ons:

De kanaalrat dankt zijn naam aan enkele kenmerken die vergelijkbaar zijn met aan de rat toegeschreven eigenschappen. De depressie ontstaat als het ware sluipenderwijs, was voorheen moeilijk op te sporen en kan dodelijk zijn.

Deze “rat” zal meer een klein muisje zijn. Echt een doorstaande stormkracht zal er niet komen. Windkrach 8 max langs de kust. Wellicht kan Stefan Kaptein op z’n paalwoning wel enige tijd een stormkracht om z’n oren krijgen. En heel misschien direct aan de kust. Lekker een dag om eens uit te waaien, je hoofd leeg te maken aan onze mooie kust. Regenpakje mee hoor!

zondagmiddag-stoten

Windstoten

Als we nog even kijken naar de windstoten dan zien we dat er makkelijk stoten kunnen ontstaan van +100 kmh. Met name in Hoek van Holland en later op de dag ook in Den Helder en op de Westelijke Wadden. Het hoogtepunt zal in de middag zijn. Het wordt een onstuimig weekend.

101010-pslv_16112106_16111812

Wegtrekkende lagedrukgebieden – Opbouwende verbinding Russische Beer en Azoren Hoog

Later vanavond nog een uitgebreid Europees weerbericht en dan kijken we of het serieus wat kouder gaat worden in de Lage Landen en wat doet de Russische Beer? Bovenstaand kaartje kom dan zeker op terug. Eerst even een hapje eten.

Categorieën: Herfst

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

9 reacties

Gesloten voor reacties.