Hierboven het Föhndiagram dat laat zien dat we na een warme zaterdag komende zondag nog weer een goede nordstau krijgen. Het begint zaterdagochtend met regen in de Franse Alpen. Les Menuires in de Trois Vallées op 1850m ligt net hoog genoeg dat het daar meteen al gaat sneeuwen. Zondag worden de hele Alpen in neerslag gehuld en daalt de sneeuwgrens aan de noordkant naar 1000m. Er kan gemakkelijk 20cm vallen en lokaal ook wel meer dan een halve meter. 

Ondertussen zien we sinds de laatste sneeuwval dat de skigebieden hun best doen met kunstsneeuw ’s nachts pistes te creëren. Op noordhellingen zou dit ook net moeten kunnen lukken. Zie hierboven de U-bahn oefenpiste van Hinterglemm.

En ook voor de komende periode – na de sneeuwval van zondag – moeten we een beetje vrezen dat het te zacht gaat worden. Op 1500m zit zowel de hoofdrun als het ensemblegemiddelde al een paar dagen steeds enkele graden boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. We zien rond 17 november wat blauwe lijntjes en rond 21 november wat gele lijntjes omlaag duiken met ook bijbehorende neerslagpieken. Er is dus hoop, maar we moeten onze verwachtingen wat temperen. 

Webcams Åre

Natuurlijk is het daarbij wel spectaculair dat we kunnen melden dat Zinal in het Val d’Anniviers al open is, zoals ik gisteren schreef. Komt bij dat we vanuit Zweden het bericht krijgen dat Åre recordvroeg open gaat. Afgelopen weekeinde draaide al een lift met 4600 ritten. Nu gaat komende zaterdag de VM8 cabinebaan definitief open voor het seizoen met in eerste instantie alleen de Gästrappet piste open, goed voor 454 m hoogteverschil. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het grootste skigebied van Scandinavië dat er al zo vroeg zo’n hoogteverschil geskied kan worden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.