Hierboven het Föhndiagram dat laat zien dat we na een warme zaterdag komende zondag nog weer een goede nordstau krijgen. Het begint zaterdagochtend met regen in de Franse Alpen. Les Menuires in de Trois Vallées op 1850m ligt net hoog genoeg dat het daar meteen al gaat sneeuwen. Zondag worden de hele Alpen in neerslag gehuld en daalt de sneeuwgrens aan de noordkant naar 1000m. Er kan gemakkelijk 20cm vallen en lokaal ook wel meer dan een halve meter. 

Ondertussen zien we sinds de laatste sneeuwval dat de skigebieden hun best doen met kunstsneeuw ’s nachts pistes te creëren. Op noordhellingen zou dit ook net moeten kunnen lukken. Zie hierboven de U-bahn oefenpiste van Hinterglemm.

En ook voor de komende periode – na de sneeuwval van zondag – moeten we een beetje vrezen dat het te zacht gaat worden. Op 1500m zit zowel de hoofdrun als het ensemblegemiddelde al een paar dagen steeds enkele graden boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. We zien rond 17 november wat blauwe lijntjes en rond 21 november wat gele lijntjes omlaag duiken met ook bijbehorende neerslagpieken. Er is dus hoop, maar we moeten onze verwachtingen wat temperen. 

Webcams Åre

Natuurlijk is het daarbij wel spectaculair dat we kunnen melden dat Zinal in het Val d’Anniviers al open is, zoals ik gisteren schreef. Komt bij dat we vanuit Zweden het bericht krijgen dat Åre recordvroeg open gaat. Afgelopen weekeinde draaide al een lift met 4600 ritten. Nu gaat komende zaterdag de VM8 cabinebaan definitief open voor het seizoen met in eerste instantie alleen de Gästrappet piste open, goed voor 454 m hoogteverschil. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het grootste skigebied van Scandinavië dat er al zo vroeg zo’n hoogteverschil geskied kan worden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.