We moeten echt hoog gaan vandaag in de alpen om sneeuw te zien. Zoals hierboven op het Tisenjoch op 3217m. De puntige stenen toren achterin is de vindplaats van Ötzi. Zullen we over 20 jaar denken: dat waren nog eens tijden dat de gletsjers krompen en we zulke mooie dingen vonden? Niemand weet het. Ondenkbaar is het niet.

Mijn geliefde Rudolfshütte in de dampende mist. Het dak van het hotel op 2315m is heel eventjes wit geweest.

Ach het kwik zakt nog een keer weg. Met een bak neerslag aan de noordkant. Het is de stuwing… terwijl het platte Nederland met mooie wolkenluchten zit tussen de buien door. Maar al snel loopt de luchtdruk op en wordt het heel goed toeven in de bergen.

De gordel hoge druk van de Azoren naar Moskou loopt midden over de Alpen. De Lage Landen zitten deels nog met de Noorse Fjorden samen in de WC.

Maar nee, ook in de Lage Landen komt een hele mooie fase. Het kwik loopt zowaar op tot boven de 20ºC. De nachten zijn al fris. De berekening voor de Lage Landen eindigt met dikke plensregen in het Europese model.

Zie hoe klein het verschil op de weerkaarten is in de modellen op dat moment. Het is weer die befaamde 1000 tot 2000km verschil van de ligging van de fronten die op de plek waar je focust een totaal ander plaatje geeft. De ontwikkeling van de hogedruk is de aankomende periode duidelijk het meest interessant om te volgen.

Maar dus eerst morgenochtend nog ff sneeuwplaatjes kijken!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.