We moeten echt hoog gaan vandaag in de alpen om sneeuw te zien. Zoals hierboven op het Tisenjoch op 3217m. De puntige stenen toren achterin is de vindplaats van Ötzi. Zullen we over 20 jaar denken: dat waren nog eens tijden dat de gletsjers krompen en we zulke mooie dingen vonden? Niemand weet het. Ondenkbaar is het niet.

Mijn geliefde Rudolfshütte in de dampende mist. Het dak van het hotel op 2315m is heel eventjes wit geweest.

Ach het kwik zakt nog een keer weg. Met een bak neerslag aan de noordkant. Het is de stuwing… terwijl het platte Nederland met mooie wolkenluchten zit tussen de buien door. Maar al snel loopt de luchtdruk op en wordt het heel goed toeven in de bergen.

De gordel hoge druk van de Azoren naar Moskou loopt midden over de Alpen. De Lage Landen zitten deels nog met de Noorse Fjorden samen in de WC.

Maar nee, ook in de Lage Landen komt een hele mooie fase. Het kwik loopt zowaar op tot boven de 20ºC. De nachten zijn al fris. De berekening voor de Lage Landen eindigt met dikke plensregen in het Europese model.

Zie hoe klein het verschil op de weerkaarten is in de modellen op dat moment. Het is weer die befaamde 1000 tot 2000km verschil van de ligging van de fronten die op de plek waar je focust een totaal ander plaatje geeft. De ontwikkeling van de hogedruk is de aankomende periode duidelijk het meest interessant om te volgen.

Maar dus eerst morgenochtend nog ff sneeuwplaatjes kijken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.