Sneeuwval 12 maart

Sneeuwval 12 maart

Deze dagen hebben we een situatie dat we gerust het weer meer dan 10 dagen vooruit kunnen voorspellen. Daarbij kan er dan op korte termijn een verrassing zijn zoals een vanuit Finland afzakkend front dat in de nacht op maandag nog eens een paar centimeter sneeuw brengt in Oostenrijk en in de Tatra. Zie de kaart hierboven voor wat er dan in 6 uur valt en voor Oostenrijk kun je dat verdubbelen omdat het ook maandagochtend nog licht sneeuwt. Vervolgens sneeuwt het front uit op de Balkan. 

Sneeuwhoogte & Sneeuwval ochtend van 8 maart
[fbphotos id=368440836523461]

Geniet hierboven van mijn selectie cams waar het vanochtend sneeuwde of duidelijk zichtbaar gesneeuwd had. Mooi is natuurlijk de plaat van Willingen in het Sauerland dat nog even een opfrisser kreeg. Laten we zeggen dat er in Sauerland nog een stuk of 10 pistes moedig stand houden tegen de dooi! In Oostenrijk zat de sneeuw vanochtend nog vooral in Vorarlberg. Dat schuift vandaag verder naar het oosten. In de Savoie heeft het amper gesneeuwd en begint het mooie weer alweer. De Haute-Savoie heeft wel weer een paar centimeter meegepikt. In Zwitserland is lokaal 10cm gevallen.

Hieronder nog een analyse van de ensembles…

Ensembles GFS 00u
[fbphotos id=368443809856497]

  • Oostenrijk begint koud met de sneeuwval vanochtend; de lichte sneeuw zondag valt ook bij een lage sneeuwgrens mede omdat het meeste in de nacht op maandag wordt verwacht; daarna wordt het geleidelijk zachter en zijn er grote slagen tussen dag en nacht. ’s Nachts vriest het stevig (zie kaart) – zeker op het sneeuwdek – waardoor de condities voor voorjaarski (zie tips) uitstekend blijven;
  • De Franse Alpen hebben zondag geen sneeuw en worden al iets eerder zachter. Ook hier perfecte voorjaarski condities;
  • Het Sauerland lijkt de hele aankomende periode te warm voor kunstsneeuwproductie; dan wordt het echt een aflopende zaak!
  • Noorwegen houdt het winters! En met nog twee dumps te gaan! Interesse? Vul het formulier in!
  • Zuid-Limburg: een hele rij zonnige dagen kan de +15°C overschreden worden. Echt terrasjes weer dus. Anderzijds niet zo heel bijzonder voor maart. Er zijn tenslotte ook volop februaridagen met +20°C geweest (zie extremen). 

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.