Sneeuwval 12 maart

Sneeuwval 12 maart

Deze dagen hebben we een situatie dat we gerust het weer meer dan 10 dagen vooruit kunnen voorspellen. Daarbij kan er dan op korte termijn een verrassing zijn zoals een vanuit Finland afzakkend front dat in de nacht op maandag nog eens een paar centimeter sneeuw brengt in Oostenrijk en in de Tatra. Zie de kaart hierboven voor wat er dan in 6 uur valt en voor Oostenrijk kun je dat verdubbelen omdat het ook maandagochtend nog licht sneeuwt. Vervolgens sneeuwt het front uit op de Balkan. 

Sneeuwhoogte & Sneeuwval ochtend van 8 maart
[fbphotos id=368440836523461]

Geniet hierboven van mijn selectie cams waar het vanochtend sneeuwde of duidelijk zichtbaar gesneeuwd had. Mooi is natuurlijk de plaat van Willingen in het Sauerland dat nog even een opfrisser kreeg. Laten we zeggen dat er in Sauerland nog een stuk of 10 pistes moedig stand houden tegen de dooi! In Oostenrijk zat de sneeuw vanochtend nog vooral in Vorarlberg. Dat schuift vandaag verder naar het oosten. In de Savoie heeft het amper gesneeuwd en begint het mooie weer alweer. De Haute-Savoie heeft wel weer een paar centimeter meegepikt. In Zwitserland is lokaal 10cm gevallen.

Hieronder nog een analyse van de ensembles…

Ensembles GFS 00u
[fbphotos id=368443809856497]

  • Oostenrijk begint koud met de sneeuwval vanochtend; de lichte sneeuw zondag valt ook bij een lage sneeuwgrens mede omdat het meeste in de nacht op maandag wordt verwacht; daarna wordt het geleidelijk zachter en zijn er grote slagen tussen dag en nacht. ’s Nachts vriest het stevig (zie kaart) – zeker op het sneeuwdek – waardoor de condities voor voorjaarski (zie tips) uitstekend blijven;
  • De Franse Alpen hebben zondag geen sneeuw en worden al iets eerder zachter. Ook hier perfecte voorjaarski condities;
  • Het Sauerland lijkt de hele aankomende periode te warm voor kunstsneeuwproductie; dan wordt het echt een aflopende zaak!
  • Noorwegen houdt het winters! En met nog twee dumps te gaan! Interesse? Vul het formulier in!
  • Zuid-Limburg: een hele rij zonnige dagen kan de +15°C overschreden worden. Echt terrasjes weer dus. Anderzijds niet zo heel bijzonder voor maart. Er zijn tenslotte ook volop februaridagen met +20°C geweest (zie extremen). 

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.