Klik voor grotere kaart

Het is echt een beetje of de duvel ermee speelt! Vannacht was het alweer kouder dan de koudste berekening met een minimum van -12,6°C in Lelystad en even later een tijdje lang de zwakte plekken van de Elfstedenroute met de strengste vorst. Zie het kaartje hierboven. En het blijft de komende nachten streng vriezen in Friesland zoals je onderaan dit bericht ziet. En het gekke is: met het GFS-model en het ECMWF-model is er een aanzienlijke kans dat de dooi en motsneeuw/motregen pas zondagavond invalt!

Backup event
Daarmee kwam ik op een lumineus idee voor de Friezen die nu toch een beetje als boeren met kiespijn iedereen uitnodigen om in Friesland te gaan schaatsen. En waarom? Het kan ook anders. Creëer als backup evenement aan de Elfstedentocht een schaatsfeest van jewelste met een klinkende Friese naam of toch iets Hollands zoals de overbekende “Sneek Week”. Zorg dat je facilitair en qua bemensing voor de Elfstedentocht en voor het backup event met klinkende Friese naam zo ongeveer precies hetzelfde nodig hebt inclusief feesttent in Leeuwarden, een reeks losse toertochten die samen 15.000  mensen verdragen en dat er een live op studio sport uitgezonden wedstrijd over minimaal 100km is. Vervolgens kun je dus door organiseren en om 1o uur ’s avonds voorafgaand aan “de dag” op een spectaculaire persconferentie bekend maken of het E wordt of B. En laat iedereen dan automatisch via SMS weten bij welke alternatieve toertocht hij of zij de volgende ochtend aan de start moeten staan. Kweenie hoor…. hoe het nu gaat (ook met dat vegen door vrijwilligers) is zooooo 20e eeuw!

Hieronder de volledige temperatuurserie tot de nacht op maandag…

[fbphotos id=347903938577151]

Lekker koud toch en gewoon vriezen op zondag!! Het enige model dat de Vereniging de Friesche Elfsteden gelijk geeft is het GEM model dat al dagen nu stug blijft beweren dat het rond middernacht al begint te sneeuwen in Friesland en dat de sneeuw in de loop van de ochtend in regen over gaat (zie kaart). Niet veel hoor, maar dat moet je natuurlijk echt niet hebben. Ik blijf dit ook in het belang van alle doe-het-zelf rijders scherp in de gaten houden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.