Klik voor grotere kaart

Het is echt een beetje of de duvel ermee speelt! Vannacht was het alweer kouder dan de koudste berekening met een minimum van -12,6°C in Lelystad en even later een tijdje lang de zwakte plekken van de Elfstedenroute met de strengste vorst. Zie het kaartje hierboven. En het blijft de komende nachten streng vriezen in Friesland zoals je onderaan dit bericht ziet. En het gekke is: met het GFS-model en het ECMWF-model is er een aanzienlijke kans dat de dooi en motsneeuw/motregen pas zondagavond invalt!

Backup event
Daarmee kwam ik op een lumineus idee voor de Friezen die nu toch een beetje als boeren met kiespijn iedereen uitnodigen om in Friesland te gaan schaatsen. En waarom? Het kan ook anders. Creëer als backup evenement aan de Elfstedentocht een schaatsfeest van jewelste met een klinkende Friese naam of toch iets Hollands zoals de overbekende “Sneek Week”. Zorg dat je facilitair en qua bemensing voor de Elfstedentocht en voor het backup event met klinkende Friese naam zo ongeveer precies hetzelfde nodig hebt inclusief feesttent in Leeuwarden, een reeks losse toertochten die samen 15.000  mensen verdragen en dat er een live op studio sport uitgezonden wedstrijd over minimaal 100km is. Vervolgens kun je dus door organiseren en om 1o uur ’s avonds voorafgaand aan “de dag” op een spectaculaire persconferentie bekend maken of het E wordt of B. En laat iedereen dan automatisch via SMS weten bij welke alternatieve toertocht hij of zij de volgende ochtend aan de start moeten staan. Kweenie hoor…. hoe het nu gaat (ook met dat vegen door vrijwilligers) is zooooo 20e eeuw!

Hieronder de volledige temperatuurserie tot de nacht op maandag…

[fbphotos id=347903938577151]

Lekker koud toch en gewoon vriezen op zondag!! Het enige model dat de Vereniging de Friesche Elfsteden gelijk geeft is het GEM model dat al dagen nu stug blijft beweren dat het rond middernacht al begint te sneeuwen in Friesland en dat de sneeuw in de loop van de ochtend in regen over gaat (zie kaart). Niet veel hoor, maar dat moet je natuurlijk echt niet hebben. Ik blijf dit ook in het belang van alle doe-het-zelf rijders scherp in de gaten houden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.