In Hinterglemm is Reini Woisetschläger aka Woisi, de eigenaar van de nieuwe Skischule Penhab, nog herlijk aan het toerskiën ónder de boomgrens. Normaal zijn we nu al ver in het seizoen van toerskiën in het hooggebergte. Nu kun je over de samengeperste sneeuw van de Zwölferpiste nog helemaal tot in het dal skiën op 1000m.

In Nederland raken we de kou ook maar niet kwijt. Vanmiddag was het met een snijdend koude wind ondanks een dozijn graden Celsius alsof het hartje winter was. Mede ook omdat iedereen nu aan het Wim Hoffen is op de terrassen. Eindelijk een nationaal programma preventieve gezondheid! Op koude dagen van cafés enkel het terras toelaten en klaar is kees. Nu nog de verwarming van de zwembaden uit. Red je ook nog eens het klimaat.

Wat staat er te gebeuren? Een gigantische rollercoaster. Morgen regen maar de wind al om naar zuid. Zondag een uitschieter richting 25ºC en gedeeltelijk mooi droog en zonnig. Daarna na en koel met op dinsdag een flinke douche.

Dit is de mazzel zondag. Het aftellen verliep als loves me, loves me not … nu toch een beetje liefde. In de ochtend nog wat motregen. Dan grotendeels droog. Zet de BBQ alvast klaar.

Helemaal aan het einde van de rit berekent het Europese model weer een warme droge dag op zondag de 16e. Op een bijzondere manier. Met hevige regen in de Alpen tot 2500m en op de gletsjers een nieuwe bak sneeuw. Warme wind recht uit het oosten waar Moskou het ’s middags dan steeds netjes 20ºC is.

Wat is dit nu weer voor een kaart? Dit is een kaart van NASA die wereldwijde sneeuwval per maand laat zien. Iemand, de vrouwelijke wiskundeknobbel Zoe, is op het idee gekomen van die vrij beschikbare kaarten aan de hand van de legenda pixel voor pixel terug te gaan naar de oorspronkelijke door NASA achtergehouden dataset. Wat krijg je dan?

Mmm maf. De wereldwijde sneeuwval neemt al 40 jaar licht toe!

Opgesplitst per hemisfeer zien we het noordelijk halfrond dalen…

… maar het zuidelijk halfrond flink stijgen.

Dat komt dan weer mooi overeen met wat we zien bij het zeeijs. Noordelijk halfrond al jaren lager dan vroeger wel eens. Maar nog steeds gewoon winter bevriezen, zomer ontdooien.     

En het antarctisch zeeijs dat vaak hoger is dan het klimatologisch gemiddelde. Ach… allemaal momentopnames waar een 300-jarige eik om lacht. Ondertussen fladderen onze levens voorbij. De een gaat als een raket en de ander doet het rustig aan. Doe het zoals jij het wilt doen met mensen met wie je wilt zijn! Dan heb je vrede.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Kirsten_dl · 8 mei 2021 op 14:05

Machtig mooi bericht weer @hajo !
Vandaag openen de terrassen in België voor ’t eerst sinds lange tijd weer.
Maar of er ook veel volk op afkomt ? Ik betwijfel het sterk bij regenval, ZZO wind aan 20km/h en amper +11°C.
Maar goed, morgen weer een dagje buitenlucht in onze Ardennen. Lekker genieten van de rust en natuur ergens op een bankje temidden van de bossen.
Fijn weekend allemaal !

Tjeerd · 8 mei 2021 op 20:04

Wederom super mooi en helder bericht Hajo,zeker
in vergelijking met vakantieweer.nu Wat een eenzijdige berichtgeving daar.

Gesloten voor reacties.