In Hinterglemm is Reini Woisetschläger aka Woisi, de eigenaar van de nieuwe Skischule Penhab, nog herlijk aan het toerskiën ónder de boomgrens. Normaal zijn we nu al ver in het seizoen van toerskiën in het hooggebergte. Nu kun je over de samengeperste sneeuw van de Zwölferpiste nog helemaal tot in het dal skiën op 1000m.

In Nederland raken we de kou ook maar niet kwijt. Vanmiddag was het met een snijdend koude wind ondanks een dozijn graden Celsius alsof het hartje winter was. Mede ook omdat iedereen nu aan het Wim Hoffen is op de terrassen. Eindelijk een nationaal programma preventieve gezondheid! Op koude dagen van cafés enkel het terras toelaten en klaar is kees. Nu nog de verwarming van de zwembaden uit. Red je ook nog eens het klimaat.

Wat staat er te gebeuren? Een gigantische rollercoaster. Morgen regen maar de wind al om naar zuid. Zondag een uitschieter richting 25ºC en gedeeltelijk mooi droog en zonnig. Daarna na en koel met op dinsdag een flinke douche.

Dit is de mazzel zondag. Het aftellen verliep als loves me, loves me not … nu toch een beetje liefde. In de ochtend nog wat motregen. Dan grotendeels droog. Zet de BBQ alvast klaar.

Helemaal aan het einde van de rit berekent het Europese model weer een warme droge dag op zondag de 16e. Op een bijzondere manier. Met hevige regen in de Alpen tot 2500m en op de gletsjers een nieuwe bak sneeuw. Warme wind recht uit het oosten waar Moskou het ’s middags dan steeds netjes 20ºC is.

Wat is dit nu weer voor een kaart? Dit is een kaart van NASA die wereldwijde sneeuwval per maand laat zien. Iemand, de vrouwelijke wiskundeknobbel Zoe, is op het idee gekomen van die vrij beschikbare kaarten aan de hand van de legenda pixel voor pixel terug te gaan naar de oorspronkelijke door NASA achtergehouden dataset. Wat krijg je dan?

Mmm maf. De wereldwijde sneeuwval neemt al 40 jaar licht toe!

Opgesplitst per hemisfeer zien we het noordelijk halfrond dalen…

… maar het zuidelijk halfrond flink stijgen.

Dat komt dan weer mooi overeen met wat we zien bij het zeeijs. Noordelijk halfrond al jaren lager dan vroeger wel eens. Maar nog steeds gewoon winter bevriezen, zomer ontdooien.     

En het antarctisch zeeijs dat vaak hoger is dan het klimatologisch gemiddelde. Ach… allemaal momentopnames waar een 300-jarige eik om lacht. Ondertussen fladderen onze levens voorbij. De een gaat als een raket en de ander doet het rustig aan. Doe het zoals jij het wilt doen met mensen met wie je wilt zijn! Dan heb je vrede.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Kirsten_dl · 8 mei 2021 op 14:05

Machtig mooi bericht weer @hajo !
Vandaag openen de terrassen in België voor ’t eerst sinds lange tijd weer.
Maar of er ook veel volk op afkomt ? Ik betwijfel het sterk bij regenval, ZZO wind aan 20km/h en amper +11°C.
Maar goed, morgen weer een dagje buitenlucht in onze Ardennen. Lekker genieten van de rust en natuur ergens op een bankje temidden van de bossen.
Fijn weekend allemaal !

Tjeerd · 8 mei 2021 op 20:04

Wederom super mooi en helder bericht Hajo,zeker
in vergelijking met vakantieweer.nu Wat een eenzijdige berichtgeving daar.

Gesloten voor reacties.