kleinwalsertal1112

Wat mij betreft komt Sydney van 101 de twijfelachtige eer toe met deze reactie voor het eerst onverbloemd angst voor regen onder 1000-1200m tijdens de kerstdagen te hebben uitgesproken. Sydney is natuurlijk een “laaglandskiër” in de SkiWelt maar ook in het 300 meter hogere Kleinwalsertal, dat er vanochtend zo bijligt als op de webcam hierboven, moeten we niets uitsluiten. De afgelopen dagen heb ik ook al op het gevaar gewezen en vanochtend moet het hoge woord er maar eens uit. Er is zeker geen koude tendens onderweg naar West-Europa en voor zover dat al is zit het geweld noordelijk van de Alpen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk gewoon overal sneeuwen net zoals het ook vandaag in de Alpen sneeuwt tot in de lagere dalen. Maar met de snelle passage van frontensystemen zit er ook steeds een warmtefront bij waaruit regen niet helemaal uit te sluiten is. Het is vandaag 11 december. De kerstweek begint over 9 dagen. Zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent. Stel je er een beetje op in als je onder 1000m zit, dan kan het alleen nog meevallen. Zo boem. Dat is eruit. Nu kijken of die angst erg gegrond is of niet.

roldal1112

We beginnen maar eens met kaarten en grafieken en sluiten af met de plaatjes in plaats van omgekeerd. Ik wil eerst even naar Leo’s bericht over de mogelijke storm morgen aanhalen. Zie ook deze video van de sneeuwstorm op IJsland op Facebook. Dat is gewoon op dit moment het unieke weerfenomeen. En je kunt moeilijk grote dumps in de Alpen hebben en tegelijkertijd een herfststorm met een halve meter sneeuw in Noorwegen (plaatje hierboven is Røldal vanochtend – ja dan is het daar nog donker). De BV is verloren, maar wat we zeker ook niet gekregen hebben – wat elders ook wel is beweerd – is een zuidkant situatie vergelijkbaar met vorig seizoen. Moeder natuur herhaalt zich praktisch nooit!

kleinwalsertalens1112

Hier dan de voor mij persoonlijk zo belangrijke grafiek van de regio Kleinwalsertal – MontafonVorarlberg. Over 10 dagen al zit ik daar met 4 gezinnen met een boel kids. Die willen allemaal knallen. Wat zien we? Heel veel nattigheid vanaf de 17e. Kans op een serie van dumps. Maar wat doet de sneeuwgrens? Ik durf hier zo te stellen dat er een ligt zorgelijke situatie is op 19, 20 en 21 december maar dat de tendens toch wel weer sterk dalend is, wat je kunt aflezen aan de “baard” van koude oplossingen vanaf de 21e. Kijk en die blauwe controlerun die laat zien dat er geen garanties zijn. Blijft de stormachtige westcirculatie over de Lage Landen bestaan en kiezen de depressies een noordelijke koers, dan kunnen de warm- en koufronten zich blijven afwisselen. Maar puur op basis van deze grafiek blijf ik optimistisch hoor!

ensFra1112

Klikken we door naar de Franse Alpen rond Les Menuires zien we dat daar twee gevaren zijn: hogere temperaturen door het gematigde zeeklimaat en minder neerslag door het knietje van het Azorenhoog zoals we dat hier noemen. Toch ook hier wel een baard en een mooi laag ensemblegemiddelde (rode lijn). Met kunstsneeuw gaan de hogere gebieden in elk geval voor de winst en met een beetje duimen kiepen de scenario’s de komende dagen nog wat om en verdwijnt “het gevaar” en onze “angst”. Wat trouwens een puike oplossing is voor angst is wat Dale Carnegie erover leerde: “Stel je de allerergste consequentie van dat waarvoor je bang bent voor en heb daar vrede mee”. Probeer het eens! Het werkt echt!

2ekerstdag

Als je die vrede met je ergste angst hebt, dan kun je ook weer “gratis” voorpret voelen rond deze koudetong over de Alpen die het Amerikaanse model nu voor tweede kerstdag berekent!

gfsaccu1112

Kijken we op een termijn tot 19 december zien we iets vreemds op deze accumulatiekaart van het Amerikaanse model. Ik ben al 8 jaar professioneel wintersportweerman en ik herinner me niet dit eerder te hebben gezien. Normaal is dat de hoofdkam en de inneralpiene gebieden inderdaad droger zijn dan de stuwingszones ofwel 50km ten noorden van de hoofdkam ofwel ten zuiden. Zelden echter zien we de kans dat de Alpen relatief zo droog blijven terwijl de Duitse Middelgebergten zo veel krijgen!

sauerlandza1112

En voor de duidelijkheid: in die Duitse Middelgebergten en ook in de Ardennen gaat mooie sneeuw vallen. Leo stipte het ook al aan. Zaterdagochtend gaat het gebeuren, nadat het eerder in de nacht ook nog regent in het heuvelland.

wolkenzondag

En op zondag is het dan juist Kaiserwetter in de middelgebergten hoewel ik inschat de Belgen het woord Kaiser niet graag horen na de ervaringen van WOI. De titel van dit bericht geeft aan dat zondag eendroomdag zal zijn in de Ardennen en in Sauerland. In dat laatste gebied zijn nu al liften open in Willingen en in Winterberg (Ruhrquelle en Skiliftkarussell). Hoe snel zal men zaterdag ook de vele tientallen andere liften in bedrijf brengen?

flumserberg1112

Nu even wat plaatjes want juist deze uren sneeuwt het in de Alpen. Hier Flumserberg in Noordoost-Zwitserland vanochtend.  hoherifen1112

Nog eentje uit Kleinwaslertal – de Hoher Ifen.

lech1112

Dit is de Arlberg. Volgens onze nieuwe eigen sneeuwverwachtingskaarten kan hier de komende dagen toch 30cm vallen. Spannend of dat ook gaat lukken.

sogn1112

In Noorwegen is het allemaal al gelukt! Hier het Sogn Skicenter!

sonnblick1112

De zuidkant vanochtend met wat lenticularis (sigaarvormige wolken) van de stuwing aan de noordkant.

unterwasser

Heel mooi in noordoost-Zwitserland. Onze trouwe paardjes.vierli-rauland1112

Net als gisteravond sneeuwt het ook vanochtend nog in Vierli in Rauland in Noorwegen. weissenberge-sernftal1280

En deze is gewoon mooi. Wederom Zwitserland.

zellamsee1112

Afsluitend typisch… hoe kan het -1,2ºC zijn benexen in Zell am See terwijl het beetje sneeuw wat er lag juist is weggesmolten? Ook om 11 uur is het kwik nog onder nul. Mijn vermoeden: het gaat hier nog wit worden vandaag…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

69 reacties

Gesloten voor reacties.