Koning Thialf heerst. In heel Europa. In Oostenrijk vannacht al een hele koude nacht met uitschieters naar minus twintig. Windstil hogedruk (plaatje is Salzburg). Nu ja … hogedruk?

Het is maar net aan 1013hPa over de Alpen vannacht. Maar dus wel windstil. In feite hetzelfde als in Nederland alleen daar hebben we de nog warme Noordzee in de buurt. Dus wordt het woensdag met een beetje oostenwind het koudst. En de sneeuw komt in de laatste berekeningen in Noord-Frankrijkrijk uit. Dus wij het perfecte schaatsweer.

Gisteren aandacht voor een scenario van dooi vanaf de 18e en dan na een paar dagen zacht de vorst weer terug en hoe. Vandaag een nieuw scenario: het is iets wat wij op dit platform het Petertje zijn gaan noemen… In de 06u run van het amerikaan model zit ie: alls gaat voor die dooi vanaf de 18e…. behalve één eenzaam lijntje: het Petertje. Ja het scenario van gisteren is er ook weer vertegenwoordigd door de paarse lijn. Maar die grijze is toch ook echt lollig. En die gaan we ook als hoofdrun wel een keer terug zien de komende dagen. Pas op de 16e valt het doek voor zulke buitennissigheden. Maar het is dus faliekant fout om ze niet even te laten zien in dit stadium.

In het Europese model is ok wel iets vergelijkbaars te zien. Dus gewoon ff afwachten. En morgen zal wel ergens de eerste wedstrijd op opgespoten natuurijs zijn.

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Sjaak · 12 december 2022 op 20:07

Hajo,
Heb jij enig idee hoe ik petertje kan lokken.

Michael · 13 december 2022 op 07:28

Goedemorgen morgen Hajo leuk geschreven over het Petertje, het zou mij niks verbazen of jij gaat gelijk krijgen, zoals vaker. De opper van 000 uur van gfs gaat nu onverwachts ook mee met het Petertje, en geeft zelfs een ijs dag op 2e kerstdag Erg spannend

Richard · 13 december 2022 op 11:18

Toch gaat na Dinsdag in oostenrijk de temperatuur alweer naar beneden en zie ik op de kaarten sneeuw voor donderdag en het weekend zie ik dat goed ?

Gesloten voor reacties.