De eerste 20 graden staan dus in de verwachting voor de Benelux en plaatselijk wordt het zelfs nog wat warmer zie onderstaande kaart.

Het belooft dan ook op veel plaatsen een mooi weekend te worden.
Zaterdag is een overgangsdag met een wisselende bewolking en plaatselijk valt een bui en ook zondag begint nog bewolkt met zelfs in de ochtend nog kans op wat regen. Dit mag echter de pret niet drukken want het wordt later op zondag helemaal goedgemaakt met dus steeds meer zon, geen regen meer en snel oplopende temperaturen. Ik zeg naar buiten!

De huidige luchtdruksituatie
Op de weerkaarten zijn er wat veranderingen gekomen. Lang hebben we te maken gehad met een koude oostelijke stroming omdat hogedrukgebieden de dienst uitmaakten boven Noord Europa en lagedrukgebieden zuidelijk onder Nederland langstrokken. Hierdoor bleef de wind dus in die oosthoek. Tevens hadden we te maken met een zeer krachtig hoog boven Groenland. Een geblokkeerd stromingspatroon.

Op dit moment is de luchtdruk boven Groenland een stuk minder hoog, depressies passeren noordelijker en de stroming is gedraaid naar het zuidwesten. Er wordt zachtere, maar ook vochtigere, onstabiele Oceaanlucht aangevoerd. Momenteel vallen er plaatselijk enkele pittige buien,soms met hagel en onweer. Zondag gaat het weer stabiliseren door een hogedrukgebied boven midden Europa.

Door de blokkade van de afgelopen tijd is er van februari tot nu toe nog erg weinig neerslag gevallen. De natuur loopt mede hierdoor maar ook door de afgelopen koude periode een flink stuk achter in vergelijking met vorig jaar. De regen van vandaag is dus ook zeer welkom maar eigenlijk nog niet genoeg om de achterstand in te halen. Toch gaat met de hogere temperaturen de natuur een flinke groeispurt maken. Het gras wordt snel groener en bomen en struiken zullen heel geleidelijk gaan uitlopen.

Marathon Rotterdam
De hardlopers hebben flink getraind in de kou en net op deze dag wordt het flink warmer. Dit zal wennen zijn en het is zaak om goed te drinken. In de ochtend is het meest bewolkt en eerst valt er nog wat regen maar tijdens de start om 10:30 uur is het waarschijnlijk droog bij 15 graden. In de middag gaat de bewolking steeds meer breken, het blijft dan droog en de maximumtemperatuur komt uit tussen 19 en 21 graden.

Er op uit
Het wordt een heerlijk weekend om erop uit te gaan waarbij dus de zondag de mooiste dag zal worden. Zaterdag is zoals gezegd ook al aardig al is het nog niet echt warm. De temperatuur ligt rond 8 graden aan de noordkust en 14 graden in het zuiden. Het is wisselend bewolkt en plaatselijk valt nog een bui. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Zondag komt dan de verwachte topdag. In de ochtend is het eerst nog bewolkt met kans op wat regen maar geleidelijk gaat het vanuit het zuiden steeds meer opklaren. De zon komt dus tevoorschijn en de temperatuur loopt rap op naar 23 graden in het zuidoosten. Op veel plaatsen in het binnenland wordt de 20 graden grens gehaald. De wind is naar het zuiden gedraaid en voert warme lucht aan vanuit Spanje.

Dus lekker naar buiten als je in de mogelijkheid bent. Voor het terras is het ideaal. Maar ook wandelen en fietsen het is allemaal lekker bij die temperatuur. Echt een mooie dag voor buitenactiviteiten. Kan de bbq dan eindelijk weer eens aan. Jazeker al koelt het in de avond wel wat af maar dieper in het binnenland ligt het kwik rond 18:00 uur nog tussen 16 en 20 graden. Wat gaan jullie doen met dit mooie weer?

Aan zee
Een verhaal apart blijft de komende tijd de kust. Door de koude winter is het zeewater behoorlijk afgekoeld en ligt nu tegen de 5 graden. Zodra de wind westelijk wordt blijft de temperatuur daar behoorlijk achter met het binnenland. Maar ook een brede kustrook zal met een westelijke wind een stuk koeler blijven. Dit hoort ook bij het jaargetijde. De zee moet immers nog opwarmen. Let er dus op als je naar de kust trekt en je komt uit het warme binnenland dat je niet vergeet je jas mee te nemen.

Voor komende zondag is de verwachting dat de wind zuidelijk blijft en dan kan het ook aan de westkust wat warmer worden. Het kwik zal daar rond 17 graden liggen, mogelijk tijdelijk iets zachter. De noordkust blijft echter nog meer achter met de temperatuur en met 10 tot 12 graden is het daar gedaan. Toch zal het daar uit de wind en in de zon ook wel goed vertoeven zijn alleen moet je wat dikkere kleding aan of meenemen.

De vooruitzichten
Maandag draait de wind meer naar zuidwest. Vooral in de ochtend kan er een bui vallen maar de zon zien we ook af en toe. In het uiterste oosten kan het nogmaals 20 graden worden maar elders blijft de temperatuur wat achter en loopt uiteen van 12 graden aan zee en rond 16 graden in het midden van het land.

De rest van de week blijven we over het algemeen onder invloed van een hogedrukgebied. Het blijft vaak droog en van tijd tot tijd schijnt de zon. De wind is in eerste instantie zuidwest maar rond vrijdag zijn er indicaties dat een ander hogedrukgebied het gaat overnemen en dan kan het flink kouder zijn, afhankelijk van de positie van het hoog maar dat gaan we hier later bekijken, eerst genieten van die mooie zondag!

Hier nog even de vooruitzichten. Vooral op termijn kans op koeler weer

22 graden.4

Afsluitend twee fraaie foto’s van Carmody Hulskamp uit Obertauern[fbphotos id=”576972572336952″]Dat ziet er lekker uit! Echt winter daar boven 1840m.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

24 reacties

Gesloten voor reacties.