Het heeft even geduurd, maar eindelijk is Ortisei in het Val Gardena echt in de sneeuw gekomen. Sprookjesachtig is het juiste woord voor bovenstaande plaat. Het sneeuwt er nog tot aan het einde van de middag. Morgen al weer zonnig. Ja het is de sunny side van de Alpen. Donderdag tolt er nog een depressie door de Po-vlakte maar daarna zou het ruim een week puur zonnig kunnen blijven aan de zuidkant. En ook aan de noordkant van de Alpen krijgt de zon de overhand vanaf morgen. Met alleen maandag nog een onderbreking van het front dat in de Lage Landen de overgang naar de dooi gaat brengen.

GFSpluim2202_00u

De weermodellen hebben weer eens stuivertje gewisseld: GFS gaat nu voor de geleidelijke overgang naar de dooi met nog aanzienlijke kans op flinke sneeuwval en vooral ook ijzel in de Lage Landen komende zondag. Zie de piekjes rond de 27e hierboven die samengaan met nog vriezend weer. Opmerkelijk is dat we in de laatste berekeningen steeds een voorzichtige terugkeer van vriezend weer zien voor de laatste dagen van januari. Maar daarna toch weer echte dooi met als JUICHBERICHT kansen op flinke dumps in de Alpen vanaf 3 februari.

ECMWF kiest nu voor de volle zachte laag met meteen op zondag al forse dooi en meteen ook overal regen. Zie de 15°C opwarming binnen 42 uur. Hier op zich een vergelijkbaar beeld: een lichte aarzeling tot 31 januari en dan toch echt een overgang naar dooi begin februari. Maar wat zegt het allemaal: gisteravond laat hadden we een GFS18u die de winter op 6 februari weer zou laten terugkeren. Gewoon een beetje afwachten is het devies.[dc_slider slider=”10024″ captions=”true”]Waar we wel al een beetje op vooruit kunnen lopen is de opbouw van een groot hoog boven Centraal-Europa. Dat begint feitelijk zaterdag in het Baltisch gebied. Het dooifront zondag en maandag bereikt Oostenrijk eigenlijk al niet meer. Het lost op in het hoog. Gisteren joeg ik jullie nog de stuipen op het lijf in de reacties met een kort bericht dat GFS dikke regen in Oostenrijk tot 1400m berekende. Dat is weg! Nee nu zien we alleen dat hoog dat gaat winnen. Je denkt: het wordt een winters Scandihoog, maar de modellen laten het hoog geleidelijk naar de Alpen afzakken, waardoor de wind bij ons weer naar west gaat. Hierboven de situatie als het hoog nog niet is afgeplat naar de Alpen en de lage landen weer een beetje gaan winteren, na de passage van het dooifront met mogelijk dus veel ellende in de vorm van sneeuw en ijzel.

Zinal Val d'Anniviers

Voor de lage landen weten we het dus nog niet, maar voor de Alpen wordt het een hele reeks schitterend zonnige dagen. In het westelijk alpengebied alleen in de nacht op maandag en maandagochtend even onderbroken door een mooi dumpje boven 400m! Yes! Wel gaat het in de dalen onder het hoog flink misten door de inversie. Hierboven al een voorproefje van hoe de wintersport de hele aankomende periode uitgezonderd die onderbreking kan zijn: Zinal in het Val d’Anniviers in Wallis vandaag. Gisteren riep Telegraaf.nl reiskrant dit dorp nog uit tot nr. 1 van 5 geheimtips in de Alpen.

Afsluitend nog wat schitterende foto’s vanuit Winterberg
[fbphotos id=534716149895928] 
Kijk snel op de website van de Wintersport-Arena als je dit weekeinde – of beter nog: morgen – wilt gaan! 

Breaking news[dc_slider slider=”10036″ captions=”true”]GFS06u komt met een einde aan de berekening op 7 februari wat gelijk staat aan sneeuwstorm in de Lage Landen en mooie dumps in de Alpen. 

Weerpro discussie onder dit bericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.