Vandaag is misschien wel een van de droomdagen van een seizoen in werkelijk ieder deel van de Alpen. Overal is sneeuw gevallen, op sommige plekken een meter, op sommige plekken een bescheiden opfrisser. Bijna overal was het een koude nacht. En ook bijna overal is de zon gaan schijnen. In Valloire in Frankrijk is dat zeker het geval (klik voor groot).

Enn zo ook hoog boven het Kleinwalsertal. zonsopkomst met alleen nog wat dalnevel wat lokaal nog wel wat hardnekkig kan zijn vandaag.

Iets lager op de Furkajoch is de meetlat weer eens verdwenen, wat ligt er nu een enorme basis, alles wat er nog bij valt is bonus.

In het oosten van Oostenrijk, bij bijvoorbeeld de Rudolfshütte is het nog even bewolkt maar ook daar zal het terras snel openen. De zon is onderweg!

En de absolute topplaten komen uit de Italiaanse Alpen bij onze vrienden in Val Gardena.

En hoppa nog zo eentje. 2x dezelfde bergketens op de foto maar vanuit een andere hoek een compleet verschillend beeld. Wat je hier ziet zijn niet zomaar bergen, dit zijn artistieke creaties.

In de Lage Landen zien we na meer dan 2 weken bijna iedere nachtvorst voorlopig de laatste. Nog 1 laatste keer krabben! Maar ben jij je krabber liever rijk dan kwijt? Blijf dan zeker lezen om te zien wat er nog in het vat zit.

De vorst wordt namelijk uit het land geblazen door de wind uit …, kijk maar naar de isobaren en vul in. Op het warme front zit wel nog wat winterse neerslag omdat de kou nog wel in alle luchtlagen zit. Volgens het Europese model is het stellig schnee.

Maar kijken we naar het Hogere resolutiemodel, HARMONIE, zien we wat we eigenlijk al verwachtten; ijzel! Kan wel eens glad worden in de Benelux, wees alert als je de weg op gaat.

Het front sterft uit ergens in Duitsland, net als alle andere fronten de komende week. De oorzaak is een uitloper van het Azorenhoog. De Alpen zullen stralend zonnig blijve, alleen de ultieme noordwestkant af en toe wat wolkenveleden en een enkele vlok. Nederland in de herfst deze week.

Maar blijft dat ook zo die herfst? Nou tenminste een volle week. Daarna zien we rappe luchtdruk stijgingen en daarmee ook minder kans op neerslag. Komen die luchtdrukstijgingen op de goeie plek te liggen? In het GFS nog niet, natuurlijk…

Hoewel vannacht deed de hoofdrun een aardige poging met ook een veel lager ensemblegemiddelde.

Daarmee verschenen zelfs de eerste nachtvorstjes alweer op de kaarten, het GFS ging helemaal uit z’n bol 😉 Maar vanochtend wil het opnieuw niet mee met de ander modellen.

Met als voorloper het EC, hier nog wel flink wat druk vanaf de oceaan dus wordt het hoog iets gekanteld waardoord we gaan superkoude aanvoer krijgen.

Het GEM is alweer ietsje beter en ziet ook een depressie naar de Middellandse Zee schuiven. Uiteindelijk ook hier de oceaan wat weer roet in het ultieme winterplaatje gooit maar de zuidwester is in ieder geval weg. En daar word ik blij van want een zuidwester kan erg hardnekkig zijn, maar we rekenen ons nog niet rijk hoor, we zitten constant op de termijn van 7 dagen vooruit.

Totdat….. We naar het Britse UKMO model kijken wat binnen 6 dagen al met een vrij perfecte connectie tussen dat Groenlandhoogje en Azorenhoog komt. Helaas kijkt het model niet verder maar ik denk dat dit de meest winterse situatie op zou leveren voor Europa. Laten we duimen voor dat dit model het direct bij het goede eind heeft! Wil je nou weten hoe deze trend tot stand kwam? Kijk dan nog even naar het bericht van gisteravond.

Wordt het laatste wapenfeit van deze miniherfst pur sang dan een zeer onstuimig of zelfs stormachtig? Als het aan het EC ligt wel. Blijf vooral de runs volgen, vanavond pakt Hajo het weer op!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

52 reacties

Gesloten voor reacties.