Ik moet toegeven dat ik het begin vorige week niet verwacht had. Maar hey, af en toe moet je eens goed op je bek gaan als je een grote uitspraak doet. En trouwens, als zowel winter- als zomerliefhebber hoor je mij zeker niet klagen over het weer de komende week. We krijgen een beetje hetzelfde weerbeeld als op bovenstaande foto vanuit Les deux Alpes van vorige week. Best gek eigenlijk. Normaal gezien wordt een warme periode bij ons afgesloten met onweer. Deze keer doen we het omgekeerd. Eerst onweer, dan een warmere periode. Nu ja, goed mogelijk dat die warmere periode dit weekend ook weer met onweer afgesloten wordt hoor. Maar zoals je wellicht al weet, is het daar voorlopig veel te vroeg voor om daar nu al een uitspraak over te doen.

buienradar 8h

Meer in detail. Hoe verloopt de komende week? Vandaag vallen er verspreid in de Lage Landen enkele fikse buien, mogelijk vergezeld met onweer. Lees het bericht van Hajo of het artikel van Meteoconsult van gisteren er maar nog eens op na. Met een beetje geluk hou je het dus droog vandaag, maar de kans is groot dat jouw woonplaats er minstens een te pakken krijgt. Een eerste langgerekte smalle buienlijn ligt momenteel noord-zuid georiënteerd boven het westen van de Lage Landen. En die buien worden in de loop van de dag steeds actiever.

koude maandagnacht

Maar als de (onweers)buien straks naar Duitsland weggetrokken zijn, klaart het op. En niet zomaar een beetje. Tegen zonsondergang is het in vrijwel heel de Lage Landen helder weer. Weinig wind, en nog steeds koude bovenluchten. Operatie uitstraling kan dan van start gaan. De GFS-run van deze ochtend berekent zo’n +2°C voor de Ardennen. Brrr, koud zeg. Iets te laag ingeschat denk ik, want er zijn wel wat mistkansen daar en dan blijven de temperaturen er een stuk hoger.

wolken dinsdag

Morgen wordt een overgangsdag. De luchtdruk is dan tot 1028hPa gestegen, maar de wind is nog steeds westelijk. Vochtige lucht, dus krijgen we een afwisseling van zon en wolken bij aangename temperaturen tot een lokale 23 à 24°C. Hoe meer naar het zuiden, hoe groter de zonkansen.[dc_slider slider=”21866″ captions=”true”]En de rest van de week wordt op donderdag na gewoon super. De wind draait naar het oosten en dan krijgen we zonnig en aangenaam zomerweer bij zomerse temperaturen rond 25°C. Donderdag ligt er een kleine bovenluchttrog boven de Noordzee en het zou kunnen dat het noorden van Nederland daar even last van krijgt, met daar dan tijdelijk wat meer wolken. Maar ach, een dagje later is het alweer volop zomer. Heet wordt het niet. Daarvoor is er momenteel te weinig warmte aanwezig bij onze oosterburen, en de zon is momenteel niet sterk genoeg meer om alles op weg naar hier nog een stevige boost te geven. Zaterdag lijkt me voorlopig de warmste dag van de week te worden, net voor de warmte vanaf de oceaan weggespoeld wordt. Of de zomer daarna nog terugkeert, laat ik vandaag nog in het midden. Best een grote kans dat het na deze week gewoon over is, maar de komende dagen meer daarover.[dc_slider slider=”21880″ captions=”true”]Afsluitend nog even een paar foto’s van de Franse Alpen die vorige week vanuit een klein sportvliegtuigje genomen zijn. Zo zien de toppen van de Alpen er dus aan het eind van de zomer uit. Heerlijk, toch?[dc_slider slider=”21871″ captions=”true”]En nu we toch bezig zijn. Vorige week nog sneeuw in het Chinese Tien Shan-gebergte? Dan kan Siberië niet achter blijven. Vanaf vandaag valt in het oosten van Siberië gewoon de eerste sneeuw. Niet even, maar een hele week lang. Jaja, nog even dames en heren, en we kunnen de termen ‘sneeuwkaartjes’ en ‘Russische Beer’ weer bovenhalen. Er schoot me net het liedje van de Belgische zanger Jan De Wilde te binnen: ‘kvoel me zo gelukkig in de eerste sneeuw!’ Woeh, voor we helemaal nostalgisch worden, snel afronden. Tot morgen voor een nieuw bericht.  


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

18 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.