De gletsjer van Alpe d’Huez. Martin Holleman stuurt me deze foto via Twitter. Toch leuk skiën in de zomer. Moet snel maar eens naar Zell am See Kaprun. Valentijn, afspreken? Het fotodelen via Whatsapp loopt ook goed. Dank daarvoor. Spoedig gaan we ze plaatsen. Ik was zelf beetje erg druk met trainen voor mijn testvlucht voor de tandemopleiding die morgen begint. En guess what? Geslaagd met vlag en wimpel.

Moet ik daarbij dan ook gaan vieren dat zomer 2018 echt op weg lijkt nu om alle records te verpletteren? Zie die prognose gaan! Hoofdrun kruist 1976 met gemak en bijna de hele pluim ligt er al boven.

Tja met zo’n pluim kom je er wel. Ik laat even Noord-West Nederland zien. Waarom? Omdat daar de zomervakantie nu ook begint. En kijk die doorgaans koelere hoek van Nederland eens gaan. Op naar de 35ºC! Landelijke hittegolf moet met gemak kunnen nu. Dinsdag is de eerste dag die telt. Warnsveld kan bedreigd gaan worden. Gaan dat ook weer schreeuwende koppen worden? Hoe schreeuw je dat het mogelijk 39ºC wordt als je eerder hebt geschreeuwd dat het 42ºC wordt? Ach hier op WSWM zijn we ook niet vies van een beetje sensatie.

Jorne liet al zien dat een oceaandepressie natuurlijk nodig is om de wind goed in de zuidhoek te krijgen. De kaart hierboven toont maar liefst drie vores (V-vormige regenzones) naast elkaar die zeer warme lucht naar het noorden voeren. Groot-Brittannië lijkt de Benelux regenvanger te gaan worden.

Kijk op die manier pissen de weergoden weer naast de Lage Landen. Oost-Europa weer een grote buiensoep.

In alle gebieden buiten de zandwoestijn Nederland moet natuurlijk met ernstig onweer – zoals gisteren in het zuiden van Oostenrijk (zie foto) – rekening worden gehouden. Zie hierrr voor foto en video van deze supercell met tot 100mm neerslag per uur (maar dus niet een heel uur lang)!

Ik heb echt genoten van mijn twee dagen in Werfenweng (video volgt). Was gistermiddag zo op van de intense concentratie voor de vliegtest dat ik ’s middags niet meer gevlogen heb in de prachtige thermiek rond de Bischling. Denk dat ik volgend weekeinde even terugrijd voor een toffe BBQ en materiaaltest. Dan kan ik tenminste ontspannen vliegen.

Als uitsmijter deze video van een actuele tornado aan de andere kant van de grote plas….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.