Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Wandelvakantie in Kleinwalsertal
Lees verder >

Hier ziet u de natuur in al haar facetten, vindt u talrijke wandelmogelijkheden en populaire cultuurevents.

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Zomervakantie Noord-Holland stoomt meteen door naar hittegolf

check ook eens

32 Reacties

 1. Ronaldo schreef:

  Droogte ook vanuit de ruimte zichtbaar.

 2. Ronaldo schreef:

  Ondertussen in Norilsk – Siberië

 3. fred schreef:

  Hajo maakt net als mij de fout met die grafiek, kunnen we elkaar de handen schudden :).

 4. Joke, Riederalp schreef:

  Hajo gefeliciteerd met je examen. Ik vind het leuk als ik ze zie hangen boven de Riederhorn, maar om zelf te doen………liever niet. Wel krijg ik de kriebels van de foto van het zomerskigebied. Volgend weekend gaan we weer naar Riederalp voor 6 weken dus ik denk dat we nog wel een dagje gaan skien op plateau rosa bij Zermatt.

 5. Frederic schreef:

  Noord-NL nu pas vakantie? Zomer is al bijna gedaan

 6. Remko schreef:

  Tja, het weer heeft vele nadelen. Straks voer gebrek voor de beesten, nu al’wordt een deel van de wintervoorraad verbruikt. Aardappeloogst, maisoogst enzovoorts in gevaar. Maar een wijnboer uit Twente rekent op een vroeg, half augustus , oogstjaar met een hoge kwaliteit. Vergelijkbaar met het warme en inderdaad zo droog? Of was dit plaatselijk? Regionaal. Ik zie het graag in de reacties.

 7. Leo schreef:

  Ondanks de vaak onterechte of overtrokken links die gelegd worden met de klimaatsverandering is het deze dagen smullen voor iedere rechtgeaarde weerman; gaan we jacht naar records?
  Tijd voor een overzichtje! Ondanks de mogelijk extreme hitte die er aan zit te komen lijkt juli qua temperatuur geen record te gaan boeken. Droogte is afwachten; een enkel buiencomplex kan dat zo maar doen doorbreken.

  Vooralsnog onderbelicht maar wel zo 🙂 Juli is aardig op weg record zonnig te worden, misschien wel de zonnigste maand “ooit”. Dat staat voor De Bilt op naam van mei 1989: 331.0 uur. Gevolgd door augustus 1947 (312.8), juli 1904 (306.6), juli 2006 (306.5) en juni 1959 (300.7). Voor het all-time-high nog 115 uur nodig in 12 dagen, voor het juli-record nog 90 uur.
  Verder wil ik eens even kijken naar het jaar tot nu toe (1 januari tm 19 juli).

  Qua zonneschijn 2e voor zo ver sinds 1901! Om 2003 voorbij te gaan zal vooralsnog niet eenvoudig zijn; gisteren is het verschil juist opgelopen. Lichte trend; die wordt mogelijk mede veroorzaakt door de manier meten en zeker deels door de schonere lucht tegenwoordig!

  Neerslag: droog! Voor zover op de 11e plaats. Géén trend!

  En de temperatuur? Actueel op de derde plaats. Ja, we verkeren actueel in een opgewarmde fase. Wel wil ik de nuance aanbrengen dat het beeld -doordat we pas halverwege zijn- behoorlijk vertekend wordt door het winterhalfjaar.

  (edit: dit lijstje vergat ik te plakken)
  Duidelijker wordt dat als we de lijst omdraaien; de top 12 van koudste jaren (tot 20 juli) bestaat louter uit koude winterjaren; we herkennen ze wel 😉 Inclusief de wat minder bekende 1955; daar vooral een koud voorjaar.

  Al met al beleven we behalve voor de liefhebbers van herfst (..) en onweer dus schitterend weer; geniet er van!

  • Mark (breda) schreef:

   Ik voel me aangesproken @Leo!
   Herfstliefhebber check.
   Onweerliefhebber check.

   Zit er iets in voor mij komende weken? Nee. Jammer.

   Het blijft saai zo. En droogte vind ik persoonlijk ook een saaie bedoeling. Met droogte komt geen enkel spectaculair verschijnsel mee.

   • Leo schreef:

    Met onweer (net als velen) ga ik helemaal met je mee!
    En ook eens: voor zover wel erg saai allemaal. Maar nu de records in zicht komen ineens toch weer op het puntje van mijn stoel!

    Herfst in de zomer hoeft voor mij echter niet 😉

  • fred schreef:

   Is het in deze grafiek ook mee berekend dat de duur van de zonneschijn anders wordt berekend?, volgens mij sinds begin jaren 90?, ik heb daar wel eens eerder iets over gevraagd.

  • Leo schreef:

   Edit: ik word er door één van mijn trouwe volgers op geattendeerd dat ik in het lijstje met de zonuren mei 1989 over het hoofd gezien heb. Aangepast in de tekst. Thx!

 8. Leo schreef:


  Toch wel spannend hoor! EC en GFS lopen actueel behoorlijk uiteen wat maxima betreft waarbij EC consistent steeds zeer fors uitpakt. Woensdag tm zaterdag (zeer) tropisch, met een vrij kleine spreiding in het ensemble. Pas zondag 29 juli lijkt de onzekerheid wat toe te nemen maar evengoed houdt het aan! De temperatuur van de binnenwateren r zal daarbij oplopen tot 27 a 30 graden. Lekker om te zwemmen natuurlijk; te hopen valt alleen dat het mee gaat vallen met de problemen zoals bacteriegroei en ook het gebruik en de lozing van koelwater in de industrie.

 9. Leo schreef:

  KNMI:
  “Zonnig, droog en iedere dag warmer. Vanaf halverwege komende week op veel plaatsen tropisch warm (30-35°C) en in de nachten wordt het op veel plaatsen niet kouder van 20°C. In stedelijke gebieden liggen de temperaturen zowel overdag als ‘s nachts enkele graden hoger. Aan de kust is er in de tweede helft van de middag kans op iets lagere temperaturen door wind van zee.”

  En in de guidance:
  “De dauwpunten zullen de komende week gaan stijgen naar waardes rond 17°C, aan de kust hoger, in het oosten en zuidoosten lager. Doordat er relatief weinig wind staat zal het aan zee in eerste instantie ook warm worden, maar in de loop van de middag is er kans op wind van zee waardoor het maximum vroeg bereikt wordt. Dit scenario is vrij goed terug te zien in de 2D-kanskaartjes voor de maximumtemperatuur. Het hittegolfgetal van Tijm (som van aaneengesloten dagen met Tx-25>0) kan met name in het zuidoosten oplopen naar een waarde die in de buurt komt van de hittegolven van 2003 (plaats 2) en 2006 (plaats 3). De hitte overdag brengt met zich mee dat ook de nachten volgende week aanzienlijk warmer worden dan ze de afgelopen weken waren. De kansen op Tn>20°C lopen op naar circa 50%. P(Tn>18°C) is volgens het ECEPS ruim 90%”


  Codes .. Af te geven bij 60% zekerheid; resp. 48 en 24 uur van te voren 😉

 10. fred schreef:

  Die landelijke hittegolf komt er volgens accuweather, als het nodig is test ik die site.
  Maar ik ga ook een stap verder rond 1 aug vlakt het af naar een ongeveer zomerse 25 graden, ik heb het dan over De Bilt.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.