Snif, nog een dikke vierentwintig uur en tijdgewijs zit winterseizoen 2013-2014 er op. Maar dat laten we niet aan ons hart komen, want  in de Alpen kan nog uitstekend geskied worden. En hoe! Deze plaat uit Obergürgl stuurde Yuri Visser ons toe. De dalen worden weer groen, maar hogerop ziet het er hemels uit. En als speciale actie voor de intrede van het zomeruur doen we er nog vier extra zonnige dagen bij. Zelfs bijna zomerse dagen als je naar de temperaturen kijkt. Op 850hPa de komende dagen overal in de Alpen vlot richting 10°C.

 AERONET_Bolzano.2014087.terra.1km

Vanuit de ruimte zagen de Alpen er vandaag zo uit. Zo goed als overal helder weer …

Yuri Visser

… met enkel in de verte wat wolken te zien …

les-contamines-montjoie-(haute-savoie)-photo-prise-par-christine-bergeret

 … op wat lichte bewolking in de dalen …

 la-quot-roche-a-jonathan-quot-depuis-les-alpages-de-tessens-(savoie)-photo-prise-par-marylene-vaudey

… en wat hoge sluierwolken na. En de komende vier dagen doen we dat netjes over. Veel zon, met vooral in de westelijke Alpenhelft meer kans op wat hoge wolken.

nmmsw-37-57-0

Deze kaart kleurt gewoon bloedrood. Wat is dat nu? Het lijkt wel een kaart voor de zomer. Geen paniek hoor. Het toont de hoogte van de vorstgrens. En die ligt de komende dagen hoog. Heel hoog. Tussen de 2600 en 3000 meter. Dat wordt genieten hoor. Maar sta wel vroeg genoeg op, en ga dan in de namiddag gewoon even op een terrasje zitten. De eerste dag van de wintersportweermantrip naar Königsleiten van dinsdag tot vrijdag kan in ieder geval niet meer stuk. Haal die bikini’s al maar boven. En nee, dat is geen aprilgrap.

fr

Enkele dagen geleden schreef ik dat we na deze bijna zomerse periode naar wisselvallig lenteweer zouden overschakelen, zonder meteen een nieuwe winterinval, al waren daar wel kansen op. Hoe zit het daarmee? Wel dat gaat nog steeds door. Eigenlijk begint het maandag al een heel klein beetje in de Franse Alpen (zie het ensemble). Het over de Alpen zakkende Scandihoog schuift verder door, waardoor de invloed van een depressie op de Atlantische Oceaan van het westen uit wat groter begint te worden. De kans op buien neemt dan al een heel klein beetje toe, maar waarschijnlijk blijft het tot woensdag nog overal droog.

graphe3_1000_762_9400024414062_317_5299987792969___

En Oostenrijk krijgt nog een extra dag uitstel van executie. Daar dus droog tot donderdag, de voorlaatste dag het WSWM-uitje. Tegen dan komt de temperatuur nog wat hoger uit. Hmmm, zuidföhn?

gfs-0-144

Yep. Sneeuw aan de zuidkant. Mogelijk zelfs een dump, maar dat is nog even afwachten.

ECM1-144

Het kan zelfs nog extremer. Kijk maar eens welke kaart de EC12 zonet heeft uitgespuwd voor hetzelfde tijdstip. Nog wat lagere kerndruk…

rsum_14040406_14032812

… en nog wat meer neerslag. Maar jongens, wat ligt die sneeuwgrens hoog. Aan de zuidkant valt het nog wel mee. Daar schommelt die tussen de 1600 en 2000 meter. Als je weet dat de dorpen daar hoger liggen, is er eigenlijk geen man over boord. Maar alle neerslag die de Alpenhoofdkam oversteekt … valt onder de 2200 meter als regen. Is er dan helemaal geen hoop? Tuurlijk wel, er zijn ensembleleden die het droog houden in de Alpen door tegenwerking van hogedruk, en er zijn ook kansen dat die regen de hoofdkam niet over raakt. Maar eerlijk gezegd … ik vrees er een beetje voor.

4_336_500mb

Neer de lange termijn kijk ik vanavond even niet. Zoals je in de ensembles kon zien, kan het alle kanten uit. En er zijn ook lekker winterse kaarten binnen die ensembles zoals deze. Maar evengoed draait het helemaal anders uit.

zomeruur

Laten we maar eerst even die zomertijd ingaan. Een uurtje langer wachten op de weermodellen. Maar het blijft dan ’s avonds lekker lang licht. Misschien die BBQ al maar van onder het stof halen.

tmax_14033018_14032812

Zeker met die heerlijke temperaturen in het vooruitzicht. Ja ook bij ons wordt het schitterend lenteweer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

3 reacties

Gesloten voor reacties.