Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Knal moeiteloos de bergen op met een e-bike.

Zomerstorm met veel regen en onweer gaat veel schade opleveren!

check ook eens

94 Reacties

 1. EKlop schreef:

  De horror storm des doods staat overal al in de media!
  Is het nou zo dat bomen steviger staan door de droogte (=diepere wortel ontwikkeling) of staan bomen minder stevig omdat de bodem/grond veel lichter en gescheurd is door uitdroging?
  Waar is Stefan Kaptein ergens? Voor hij van een platform of windmolen op zee geblazen wordt……

 2. Roland (Bodegraven) schreef:

  Wat er ook gebeurt, pittig zal het vast wel worden.

 3. Jeroen schreef:

  Waarom blijft KNMI zo rustig met alleen kleur geel? Schatten zij het verkeerd in of is dat hier het geval?

 4. Remko schreef:

  Hier in Zutphen is het gebleven bij 22.1 terwijl de bewolking snel toeneemt en de zon nu verdwenen is.

 5. Dik schreef:

  Nu al een uitstekend bericht ik woon in breezand dicht bij den helder ben benieuwd wat me te wachten staat!

 6. Petra schreef:

  Staan momenteel in Crest, fr. Tanken voor de thuisreis. Gaat n lange rit worden. In de eerste 20 km al noodweer gehad.
  Maar blij dat we ingepakt zijn.

 7. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Echt een super mooi en helder bericht Leo!!!Dank daarvoor.
  Iedereen wacht met smart op de regen die gaat vallen maar ik hoop echt dat de schade en ellende wat betrefd de wind mee gaat vallen.

 8. Jannes schreef:

  Die bui in Limburg was wel pittig! Lekker fris en die regen was welkom 🙂

 9. Mika schreef:

  Nieuwste Hirlam binnen; deze laat hem toch meer over het westen gaan en uiteindelijk over de wadden eilanden.

 10. Marcel schreef:

  In oost Brabant regent het nu bij weinig wind. Rustig buitje, vrij grote druppels maar niet heel intensief, een bijna ideale bui na de droogte. Af en toe wat licht gerommel.

 11. Kobus schreef:

  Harmonie06 komt met windstoten boven de 140 km/h op het ijsselmeer.

 12. John Johnsson schreef:

  Volgens mij tekent HIRLAM de huidige positie van het laag te oostelijk, als ik de satellietbeelden bekijk zie ik de krul precies op de kustlijn in plaats van (ver) landinwaarts liggen (wellicht kijk ik verkeerd). Dit zou een nog westelijkere koers betekenen.

 13. Pascal T schreef:

  Vanuit Wijchen net n buitje gehad naar huis (Andel, nb) nu bij Den Bosch weer n heerlijk zonnetje…

 14. Eric schreef:

  Wij zitten nu en het komende weekend nog in Noord Denemarken ( in de buurt van Hirthals). Nu nog heerlijk weer, zon en warme temperaturen.
  Kan je iets meer zeggen over de vooruitzichten?
  Dank!

 15. Remko schreef:

  @ Hajo. Net op Radio 2. Interview met “deskundige” KNMI : nieuwe kleine ijstijd is nu wel afgeblazen. Hebben we 30 dagen warm weer gehad en ineens is er geen kans meer op koude winters, hete zomers zal vaker voorkomen e.d.

  • Maurice schreef:

   Echt he… ooo hahaha geweldig die weermannen soms… Volgens mij zijn er na hete zomers erg koude winters geweest. Stamt het officiele warmte record niet uit 1944? Iets met strenge oorlogs winter?

   • Remko schreef:

    Ja, daar is geen peil op te trekken. Het gekke is dat blijkbaar alleen Nederlanders zich druk maken om het weer. En o ja, de Zweden nu ook wel een beetje. Tenslotte zijn we een beetje familie van elkaar. Nu het voetbal zo slecht is, moeten we toch ergens over zeiken. Het idiote is dat er geen of nauwelijks hoorbare tegengeluiden komen. Ja hier, maar die bellen ze niet. Ik geloof best wel dat er iets aan de hand is, maar of het zo dramatisch gaat worden.

    • Jannes schreef:

     Het tegengeluid is vakkundig de nek om gedraaid met opmerkingen als de 3% kan er niet meer onderuit, het is evident, we weten nu zeker dat…. Wetenschap is echt een breed begrip geworden met dit gedoe allemaal.

     Wie heeft die mooie foto’s gezien waar “wetenschappers” van de Wageningse unie luchtfoto’s vergeleken hebben om de droogte aan te tonen? Niets mis mee, want het is natuurlijk bovengemiddeld droog…. Ze vergelijken alleen foto’s van mei met die van juli. Niet van juli 2017 met juli 2018. Is dat nou echt het niveau anno 2018? Beetje flauw 🙂

  • jeroenamsterdam schreef:

   Als je als Meteoroloog het weer en klimaat verward ben je dus eigenlijk geen meteoroloog. Als hij letterlijk zegt ‘nieuwe kleine ijstijd afgeblazen’ dan is dat op zichzelf al vreemd. Waarom spookte dat in zijn hoofd als hij de modellen van het IPCC zo erg nastreeft. Ik zeg bewust de modellen, want de Co2 theorie is vrij simpel eigenlijk waar bijna iedereen het over eens is.

   Als je de boeken van Jan Buisman leest, dan weet je ook dat de kleine ijstijd niet zo plots opeens begon. Sterker nog, geblokkeerd weer als wat we nu hebben passen in de start ervan. Dus je zou kunnen zeggen dat dit nog eerder een signaal is dat de kleine ijstijd er toch echt weer aan komt. Zelf zou ik altijd een slag om de arm houden.

   Ik wacht nog steeds totdat iemand gewoon even de waarheid zegt hoe we er nu voor staan. Het is heel simpel. Co2 heeft een bepaald spectrum waarin het als broeikas werkt. Dit spectrum staat los van waterdamp(het allersterkste broeikas). Co2 heeft een logaritmische schaal. Dit wil zeggen dat hoe meer ervan is hoe minder extra invloed dit uitoefent. Er zijn wetenschappers die stellen dat Co2 nu al verzadigd is als het om het broeikaseffect gaat. Wat de algemene opvatting is dat je een verdubbeling nodig hebt om tot een graden extra opwarming te komen. Deze graden is natuurlijk niet gelijk verdeeld over de planeet. Minder rond de evenaar en meer rond de polen. En dan met name tijdens de nachten. Die 2 graden van Rutte waar we dus niet overheen mogen halen we dus pas bij 1600ppm volgens de theorie. We zitten nu op 400ppm en aan het begin van de eeuw zaten we rond de 300. Er is dus absoluut geen bewijs dat er positieve feedback aan de gang is. Dit is alleen bedacht in de modellen van het IPCC. Ik zeg bewust bedacht, want zo letterlijk is het. Gewoon een formule in een computer.

   Nu heb ik het nog niet eens over de schandalen gehad. Climategate, aanpassingen van de meetreeksen en de algehele verloedering van de meetsystemen.

   Als dan iemand van het KNMI doodleuk zegt: ”ja nu is het zeker” in min of meer die woorden. Dan zakt mijn broek wel een beetje af en begin ik mij af te vragen of het KNMI zich niet gewoon zou moeten houden bij het voorspellen van het weer en het bijhouden van gegevens.

 16. Mika schreef:

  Code Oranje door KNMI!

 17. Ronaldo schreef:

  Sat.pic. van een dik uur geleden.
  Zwaar onweer boven Frankrijk.
  Zomerstorm #Oriana laat haar sporen na….

 18. Ronaldo schreef:

  Ondertussen in Frankrijk.
  Foto’s via Twitter @Klaasm67 (Klaas Meijer)

 19. Gerard schreef:

  Hi Leo, heel fijn dat je weer zo’n mooi en uitgebreid bericht hebt gemaakt. Ik vroeg me af of er op basis van de laatste informatie duidelijk is met welk scenario we vanavond rekening moeten houden

 20. Asten (Harmelen) schreef:

  Regenhoeveelheden voor het midden van het kand lijken zwaar tegen te gaan vallen…
  Kan hier de druppels op de stoep gewoon. Neerslag lijkt vooral voor de west- en oostkant van de LL weggelegd…

 21. Lex schreef:

  Noodweer ? Gehele dag vrijwel windstil en slechts 2 mm regen gehad in Rotterdam-Oost …

 22. Remko schreef:

  Totale neerslag slechts 15mm.

 23. Marcel schreef:

  In oost Brabant nu zo’n 24mm regen gehad. Vanmorgen eerst een heel rustige bui met een paar mm, daarna een fikse bui met 20mm. Door de eerste bui werd de tweede mooi opgenomen door de grond. Wind hebben we (nog) bijna niet gehad.

 24. Jeroen schreef:

  Stilte voor de storm nu?

 25. Tim/hochkonig schreef:

  Windstil en regen trekt weg.

 26. Paul A Club 1989 schreef:

  Dordrecht ook windstil en droog. Paar buitjes gehad, heeft niet doorgeplenst. straten zijn al weer bijna droog. de kern hangt volgens mij net boven het Kanaal. Toch een Kanaalrat? Ik denk dat het geen zware storm wordt.

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=2.94,51.39,3000/loc=4.676,51.962

 27. Mark (breda) schreef:

  Benieuwd hoe het in NL gaat.
  Wij zitten hier in Seeboden, Oostenrijk. Dik 33 graden net…vandaag droog maar voor morgenmiddag, avond en nacht voorspellen ze aardig wat onweer. 🙂

 28. Henry schreef:

  Voorlopig stormpje in een glas water. Hoopte op wat extra water, de voorlopig uitblijvende wind is prima. Amstelveen 4/5mm tot dusver

 29. Daniel schreef:

  Is er een reden waarom alle regen boven de Noordzee lijkt te vallen? Zowel in NL als GB bijna geen serieuse regen landinwaarts.

  • Jeroen schreef:

   De trekrichting van het laagje, misschien heeft het voorkeur voor warm water wat hem op die koers zet?

  • Leo schreef:

   Nee niet specifiek volgens mij; behalve dat al duidelijk was dat de meeste langdurige regen aan de westkant van het laag zou vallen en het kantje boord zou zijn of westelijk Nederland daarvan veel zoiu mee krijgen. door de westelijke koers net niks dus. Aan de oostzijde moesten de onweersbuien vanuit Frankrijk het opleveren wat ook in zekere zin gebeurd is.

 30. Roland Bodegraven schreef:

  Voor de mensen die op het slechte weer wachten en nu al teleurgesteld zijn.

  http://nos.nl/l/2245364

  Geduld.

 31. Leo schreef:

  Ik lees zo hier en daar al weer dat het “weer” mee/tegenvalt..

  Met de wind is het nog even afwachten; het lijkt me vooralsnog dat het slechts wat komt. De regenverwachting klopt aardig, waarbij het ECMWF er het beste op zat. Met de westelijke neerslag een 20 km westelijker; daardoor bijna alles net boven zee. In de oostelijke strook iets meer dan verwacht (de buien waren wat feller) dan door het EC verwacht, en wel een stuk minder dan de indicatie die HIRLAM gaf.

 32. Daniel schreef:

  Klm is alweer vluchten aan het schrappen. Kan iemand een plaatje laten zien waar dat windveld dan nu uithangt?

 33. Jeroen schreef:

  Windstoten Gilze al binnen een kwartier naar 53kmh

  • Leo schreef:

   Het gaat heel snel nu: Hoek van Holland in 20 minuten tijd een windsprong van noordoost (via zuid) naar noordwest met meteen windstoten van 82 en 75 km/uur!
   Ook Eindhoven al 77 km/uur. Maastricht 78, maar die telt niet mee voor de storm; was op een onweersbui 😉

 34. Franski schreef:

  Na een paar buien vanaf 16.00u komt er nu een flinke bak water naar beneden op Terschelling. De wind valt erg tegen, is nog steeds matig tot nihil. Wel draaide die vanmiddag van zuid naar oost. Vannacht rond 2 uur staat er 57 kts op windfinder. We liggen met ons zeiljacht in de passantenhaven in West, de windmeter staat aan. Extra lijntjes gespannen, we gaan het wel beleven.

 35. Robin schreef:

  Hier in hartje Provence ( Nabij hè Lac de Sainte Croix) heeft het af en toe flink geregend en ook onweer was er zeker. Gelukkig (camping) geen harde wind of windvlagen.
  Hoop dat er thuis niet te veel wind komt; het boompje in de achtertuin staat eigenlijk niet super goed

 36. Wim schreef:

  In Hardenberg vandaag maar een armzalige 5mm, blijft kurkdroog

  • Asten (Harmelen) schreef:

   In Harmelen is het tot nu toe minder dan 1 mm.
   Ik had vandaag m’n huis kunnen verfen. Nu lekker windje dus dan was het zaakje vóór 20.00 uur nog droog geweest ook 😉

 37. Willem schreef:

  Lauwersoog staat al op bijna 34 mm

 38. jeroen schreef:

  In Gilze is de wind inmiddels al weer afgenomen en bijna niet meer vernoemenswaardig.

 39. Joalie schreef:

  Hier in Voorhout (vlakbij Noordwijk aan de kust) klapte het ontstuimige weer met harde wind en regen er een half uur geleden van het ene op het andere moment in. Het werd eerst een soort donker, nu weer lichter, maar het is nog steeds ontstuimig. Vanmiddag ook al flink wat regen, maar toen zonder wind. Prima voor alle uitgedroogde planten en bomen.

 40. Frank Auer schreef:

  Ik woon in Aalen in zuid Duitsland. Hier is de temperatuur zo’n 11 graden gedaald in de afgelopen drie uur. Veel windvlagen, maar geen regen. De natuur is hier net als in Nederland behoorlijk uitgedroogd.

 41. Leo schreef:

  Ondanks dat het voor nu meevalt in het zuiden is het nog niet helemaal gedaan. Het (min of meer verwachte maar dan iets minder zware) windveld ligt nu voor de Belgische kust.
  Voor het noorden blijft het voorlopig spannend; afwachten.
  Actueel gaat het langzaam; de kern van het laag ligt vrijwel stil boven Friesland / Groningen.

 42. Leo schreef:

  Gave timelapse van de windsprong!

 43. Leo schreef:


  De wind neemt inderdaad weer toe in Zeeland: Vlissingen noteerde zojuist de zwaarste windstoot daar tot nu toe

 44. Tim/hochkonig schreef:

  Hier in Heerhugowaard in paar minuten van windstil naar noodweer!

 45. Henry schreef:

  Ff 20 min flinke wind maar alweer geluwd, lijkt me gewoon mee te gaan vallen qua wind/schade.

 46. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Hier op voorne putten toch echt noodweer nu met heel veel regen en wind .regenmeter zat al aardig vol maar als dit zo doorgaat stroomt ie over!!!!

 47. Ronaldo schreef:

  Kern van de depressie precies boven Friesland om 21.40 uur
  Komt nog wel wat wind of ECMWF zat er falikant naast!!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Zo, net wat motregen én een afnemende wind. Tot nu toe is hier de 1 millimeter niet gepasseerd. Nu maffen en hopen dat het hier de komende tijd nog een keer goed los zal gaan. Uitermate teleurstellend maar dat is ‘het weer’.: het komt zoals het komt..

 48. Jolanda schreef:

  Het is hier inderdaad windstil , in Leeuwarden..raar met al die verhalen over windstoten ed!

 49. Jolanda schreef:

  Hoor inderdaad dat de wind nu komt opzetten!
  Worden toch nog een paar onrustige uurtjes, denk ik!

 50. Leo schreef:


  Ik zal nog een balans (met mogelijke enige excuses 😉 ) opmaken maar wil dat nu nog niet doen.
  Het kan in het noorden nog aardig gaan spoken én actueel trekt de wind in Zuid-Holland toch weer behoorlijk aan!
  Overigens overeenkomstig met de 12h runs. Dit windveld zal via de kust noordnoordoostwaarts trekken, mogelijk nog wat kracht winnen, en om een uur of 2 de Wadden aandoen; het zal daar nog lang onrustig blijven

 51. Leo schreef:

  Ondertussen is de nieuwe EC weer uit.

  Klinkt nu natuurlijk wat hilarisch maar er zijn nieuwe regenkansen voor de komende 10 dagen..
  In deze run bijna iedere dag. Voor het noordwesten moet er wel sowieso zo’n 30 mm af; die zou nu gevallen moeten zijn. Zo’n 15 mm is daadwerkelijk gevallen.
  Het GFS doet ruwweg 2/3 hiervan.

 52. Daniel schreef:

  Fantastische avond….. veel vluchten gecancelled, tijdslots aangepast en op moment dat code oranje werd ingetrokken en ik letterlijk voor de vliegtuigtrap stond ging de stekker eruit.
  Veel paniekvoetbal rond Schiphol, blijkbaar voor niks :-(. Er is continue gevlogen.

 53. EKlop schreef:

  @hajo; wellicht leuk om aandacht te besteden aan Marijn Poels zijn nieuwe project. Hierin gaat hij ook in op wat hem overkwam toen hij voor zijn vorige film vragen stelde over klimaat en het energieakkoord. Kort door de bocht: hij werd direct aangevallen en verketterd http://www.paradogma-film.com
  (Zelfde zie je gebeuren als je een mening hebt over immigratie; je bent te snel een PVV stemmer, racist, nazi)

 54. Hans schreef:

  Fijn, leuk, mooi, goed etc. dat WSWM wederom “doorgaat” in de zomer. Wat blijkt: genoeg te melden over “het weer” én niet onbelangrijk, het aantal reageerders/volgers. Hulde voor de “4 jaargetijden weermannen” !
  Ook nu een prachtig geschreven bericht (Leo). Heb niets vernomen over eventuele/ernstige schade………. Was het dan toch de spreekwoordelijke “storm in een glas water” ? Zaten (dé) modellen er naast? 😉

  • Leo schreef:

   Yup. Althans qua wind wel, zeker mijn inschatting. De onzekerheid bleef aanwezig; het GFS model -wat ik als (onwaarschijnlijk) ondergrens aangaf zat er nog het beste op.
   Deels bij toeval m.i.; het blijft altijd een combinatie van factoren. Zo klopte de koers van het laag in het (veel zwaardere) EC scenario veel beter dan in het GFS maar diepte het laag minder diep uit dan door het EC verwacht.
   Schade was lokaal toch zeker aanwezig in de vorm van omgewaaide bomen en wateroverlast; op twitter heb ik wel het e.e.a. voorbij zien komen. Stormschade vooral in Zuid-Holland, wateroverlast in het oosten.
   Zie zo meteen ook de balans die ik onder het nieuwe berficht van Hajo zal plaatsen.

   Dank voor de complimenten!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.