Räntäsade Korkalovaara Rovaniemi 09062016

Goedemorgen.. Rovaniemi! De zomer is even uit beeld zeg. In de lagere delen van kwam het afgelopen nacht en vanmorgen tot vooral natte sneeuw of slechts een dun laagje.

15569647-1024x768

Totaal en diep winters!

Hogerop kunnen we spreken van een sneeuwstorm!

15569656-1024x768

Of zomerse ongemakken?

Grote delen van west, centraal en noordelijk Lapland hebben bovendien te kampen met gladheid door sneeuw en ijzel .


Vooral in de regio rondom Saariselka is het goed raak en compleet winters, zie ook deze video. Tot 10 centimeter sneeuw bij windstoten rond 100 km/uur. De schade is aanzienlijk; vanmorgen zaten zo’n 14.000 huishoudens zonder stroom.

ScreenHunter_867 Jun. 09 08.36

Traffic cams Finland

Ook in Noorwegen kwam het tot sneeuw. Daar net als in Finland geweldige verkeerscamera’s met vaak daarbij de lucht- en wegdektemperatuur. Het gaat vandaag  nog even door waarna de scherpste kantjes er wel snel vanaf gaan. Meer beelden hier. Zelf speuren kun je hier en hier!

t850_16060906_16060900

Arctische uitbraak over Scandinavië, De Lage Landen in niemandsland en Spanje in de hitte

De huidige situatie op het 850 Hpa-vlak (= 1300-1500 meter hoogte) laat mooi zien hoe het zit. Arctische kou is langs het Groenland-hoog uitgestroomd tot over een groot deel van Scandinavië. Onder een uitloper van het hoog de meest fraaie omstandigheden juist over de Lage Landen.

tx_sp

En dan ook echt hitte

En Spanje. Nu ja, voor de liefhebbers dan. In het zuiden gisteren tot 39 graden, ook vandaag zal het lokaal daarbij in de buurt komen. Is misschien iets te veel van het goede?

prec_16061118_16060900

Morgen en zaterdag nog net ok!

Maar, we zien het al sinds vorige week vrijdag aankomen: de kaarten gaan geschud worden middels een opbollend Azoren-hoog. Morgen en zaterdag gaat het met een beetje geluk nog net goed voor alle buitenactiviteiten zoals schoolreisjes, sporttoernooien en festivals zoals Pinkpop. Zondag zal een ander verhaal zijn met juist over het zuidoosten waarschijnlijk flink wat neerslag. De onweerskansen zijn vrij klein maar niet uitgesloten. Het zit dus weer niet mee maar zo erg als in 2014 zal het niet worden. Ach wat hebben Hajo en Jeroen destijds (min of meer tevergeefs) gewaarschuwd!

z500_16061206_16060900zo

Azoren-hogedrukgebied

Ondertussen wordt het Azoren-hoog in stelling gebracht. Dat heeft de neiging iets zuidelijker te zakken maar het effect is zonder meer klassiek te noemen.  

pslv_16061318_16060900

Lagedruk invloeden

Aan de grond gaat het er dan zo uitzien: een enorm lagedrukgebied  met soms diverse afgesplitste kerntjes. Daardoor waarschijnlijk geen heftig weer in de zin van veel wind maar wel veel regen. Met het komen en gaan daarvan zullen er ook best aardige momenten zijn!

ScreenHunter_868 Jun. 09 11.33

Vanaf zondag “wisselvallig”

Hajo merkte het ook al op: fraaie nieuwe weergave’s van Buienradar. Zo’n neerslagpluim ziet er overigens al snel iets dramatischer uit dan het in werkelijkheid hoeft te zijn: bedenk dat ieder van de 50 ensembleleden meteen (over)duidelijk geprojecteerd wordt. Toch zijn de neerslagkansen begin en medio volgende week bijna 100%. Soms met aanzienlijke hoeveelheden. Hou voor de komende 10 dagen rekening met 30 tot 50 mm voor de gehele Benelux. Groeizaam heet het..

epsroos_260

wind gegarandeerd tussen zuidwest en noordwest

Ook de windrichting is er in het ensemble duidelijk over: zover we in de ECMWF berekeningen kunnen kijken zal die vrij zeker tussen noordwest en zuidwest bivakkeren: een goed doorstroomde westcirculatie derhalve. Met een vrij hoge voorspelbaarheid helaas. Afhankelijk van op welke momenten het regent en hoe de wind exact waait zullen de maxima uitkomen tussen 15 en 20 graden. 

rsum_16061712_16060900

Neerslagsom tot volgende week vrijdag

En ai. Volgende week woensdag of donderdag lijkt zo’n aparte kern zich boven het noorden van de Middellandse Zee af te splitsen. Beide toonaangevende modellen laten daarmee samenhangend vanmorgen op zeer uitgebreide schaal  sommen tot 75 mm in zes uur tijd (plaatselijk zal dat meer kunnen zijn!) zien met bovenstaande totalen: tot 250 mm voor de komende week. De sneeuwgrens zal hoog liggen: rond tot ruim boven de 3000 meter. Dat gaat waarschijnlijk dus een bak ellende brengen voor -ik verwacht- vooral de Zwitserse Alpen en Noord-Italië. 

 

Tot slot nogmaals wat vriendelijke groetjes uit Rovaniemi!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.