Ja ja het komende weekeinde wordt heel fraai in de Lage Landen. De regen zit er bijna op. Nog twee dagen geduld. Met al die druilerigheid toch leuk om te kijken naar plekken waar de kou nog mooie plaatjes oplevert. Vandaag reizen we daarvoor af naar Schotland en de Himalaya.

Iain Innes in een couloir in Schotland

We beginnen met de Britse, vermoedelijk Schotse, wedstrijdskiër Iain Innes die in de FIS ranking niet veel klaar maakt maar des te meer plezier verspreidt vanuit zijn thuisgebergte. Hij is op 13 mei 23 geworden en is net eind april dit Youtube channel begonnen. De nog aanwezige sneeuw zal hem geïnspireerd hebben. Hij noemt zijn video’s The Innes Diaries en we zien ze hieronder in omgekeerde volgorde. De eerste is van 16 mei jl.

De foto bovenaan is Iain in het couloir dat “Jacob’s ladder” heet en laat dat nu net een van mijn favoriete films zijn.

Ik zag die film in de kleine bioscoop van Urbana in Illinois in het jaar dat ik daar aan de University of Urbana-Champaign aan het afstuderen was op klimaat. Toen was ik nog ambitieus voor een “brave” carrière als activistische klimaatwetenschapper, maar spoedig zouden “mijn demonen” die ik nog te overwinnen had me een andere richting in duwen.

Iain Innes op 24 mei 2021

Gisteren deelde Iain nog deze mythische kiek van de “Number 5 Gully” in Ben Nevis. Niet normaal dit. Snel over naar de Himalaya. Naar India, Nepal, Kashmir en Pakistan.

https://twitter.com/ddnewsladakh/status/1396684355011940352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1396684355011940352%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Frare-and-heavy-late-may-snowfall-hits-kashmir-india-and-kaghan-pakistan%2F
https://www.youtube.com/watch?v=4qP4lRf374A

En terwijl we in Europa rouwig zijn om de neergestorte kabelbaan verwerkt China een andere tragedie: bij een ultramarathon in een afgelopen gebied zijn maar liefst 21 deelnemers waaronder de winnaar van vorig jaar om het leven gekomen door een “plotseling” invallende storm met hagelbuien.

Europa koud, de Oeral warm, Siberië en India en delen van China koud

En ja zulke extremen zijn altijd yin en yang: Europa koud, de Oeral warm, Siberië en India en delen van China koud. Nou geniet van de de komende nog druilerige dagen beelden uit Schotland, ga Jacob’s Ladder zien en zet dan je feestmuts op voor het weekeinde!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Tjeerd · 25 mei 2021 op 23:15

Wederom super bericht Hajo.
Met genoegen gelezen.
Bedankt!

DP · 26 mei 2021 op 11:16

Top Hajo

  Kirsten_dl · 26 mei 2021 op 17:20

  Top bericht @hajo !
  Leuke vlogs ook van de Schotse skiër. Om jaloers op te worden hoor zo’n mogelijkheden zonder nou ja je weet wel… 😉
  Wat de himalaya betreft, ik las ergens dat zich weer dramatische toestanden hebben afgespeeld vorige week. Er kwamen een aantal bergbeklimmers om het leven waaronder een 40 jarige dame ook. Eens kijken of ik het nog kan terugvinden.

  Een bushcrafter/outdoor wandelaar kloeg vorige week op zijn YT kanaal dat hij niet tot nauwelijks de bergen in kan omdat er nog steeds teveel sneeuw ligt waardoor de paden niet toegankelijk zijn.
  Hij gaat telkens in het Lechtal omgeving Reutte op pad dus ook daar nog steeds veel sneeuw voor de tijd van het jaar.

Maaike Stoop · 27 mei 2021 op 09:10

Hallo Hajo,
Top interessant weer! Maar vraagje, kan ik volgende week hooien in Brabant? Word het werkelijk droog en warm? ( en een klein beetje wind)
Groetjes Maaike

Maarten · 27 mei 2021 op 14:52

Hallo Maaike, ik waag mij niet namens Hajo te antwoorden… ik las in dit weerbericht dat de warmte, de droogte van zeer korte duur zal zijn… helaas, en juni als geheel te koud (iemand heeft een glazen bol): https://www.merkur.de/welt/wetter-deutschland-sahara-europa-hitze-prognose-juni-regen-kaelte-sonne-wind-90658634.html

Gesloten voor reacties.