Ja ja het komende weekeinde wordt heel fraai in de Lage Landen. De regen zit er bijna op. Nog twee dagen geduld. Met al die druilerigheid toch leuk om te kijken naar plekken waar de kou nog mooie plaatjes oplevert. Vandaag reizen we daarvoor af naar Schotland en de Himalaya.

Iain Innes in een couloir in Schotland

We beginnen met de Britse, vermoedelijk Schotse, wedstrijdskiër Iain Innes die in de FIS ranking niet veel klaar maakt maar des te meer plezier verspreidt vanuit zijn thuisgebergte. Hij is op 13 mei 23 geworden en is net eind april dit Youtube channel begonnen. De nog aanwezige sneeuw zal hem geïnspireerd hebben. Hij noemt zijn video’s The Innes Diaries en we zien ze hieronder in omgekeerde volgorde. De eerste is van 16 mei jl.

De foto bovenaan is Iain in het couloir dat “Jacob’s ladder” heet en laat dat nu net een van mijn favoriete films zijn.

Ik zag die film in de kleine bioscoop van Urbana in Illinois in het jaar dat ik daar aan de University of Urbana-Champaign aan het afstuderen was op klimaat. Toen was ik nog ambitieus voor een “brave” carrière als activistische klimaatwetenschapper, maar spoedig zouden “mijn demonen” die ik nog te overwinnen had me een andere richting in duwen.

Iain Innes op 24 mei 2021

Gisteren deelde Iain nog deze mythische kiek van de “Number 5 Gully” in Ben Nevis. Niet normaal dit. Snel over naar de Himalaya. Naar India, Nepal, Kashmir en Pakistan.

https://twitter.com/ddnewsladakh/status/1396684355011940352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1396684355011940352%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Frare-and-heavy-late-may-snowfall-hits-kashmir-india-and-kaghan-pakistan%2F
https://www.youtube.com/watch?v=4qP4lRf374A

En terwijl we in Europa rouwig zijn om de neergestorte kabelbaan verwerkt China een andere tragedie: bij een ultramarathon in een afgelopen gebied zijn maar liefst 21 deelnemers waaronder de winnaar van vorig jaar om het leven gekomen door een “plotseling” invallende storm met hagelbuien.

Europa koud, de Oeral warm, Siberië en India en delen van China koud

En ja zulke extremen zijn altijd yin en yang: Europa koud, de Oeral warm, Siberië en India en delen van China koud. Nou geniet van de de komende nog druilerige dagen beelden uit Schotland, ga Jacob’s Ladder zien en zet dan je feestmuts op voor het weekeinde!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Tjeerd · 25 mei 2021 op 23:15

Wederom super bericht Hajo.
Met genoegen gelezen.
Bedankt!

DP · 26 mei 2021 op 11:16

Top Hajo

  Kirsten_dl · 26 mei 2021 op 17:20

  Top bericht @hajo !
  Leuke vlogs ook van de Schotse skiër. Om jaloers op te worden hoor zo’n mogelijkheden zonder nou ja je weet wel… 😉
  Wat de himalaya betreft, ik las ergens dat zich weer dramatische toestanden hebben afgespeeld vorige week. Er kwamen een aantal bergbeklimmers om het leven waaronder een 40 jarige dame ook. Eens kijken of ik het nog kan terugvinden.

  Een bushcrafter/outdoor wandelaar kloeg vorige week op zijn YT kanaal dat hij niet tot nauwelijks de bergen in kan omdat er nog steeds teveel sneeuw ligt waardoor de paden niet toegankelijk zijn.
  Hij gaat telkens in het Lechtal omgeving Reutte op pad dus ook daar nog steeds veel sneeuw voor de tijd van het jaar.

Maaike Stoop · 27 mei 2021 op 09:10

Hallo Hajo,
Top interessant weer! Maar vraagje, kan ik volgende week hooien in Brabant? Word het werkelijk droog en warm? ( en een klein beetje wind)
Groetjes Maaike

Maarten · 27 mei 2021 op 14:52

Hallo Maaike, ik waag mij niet namens Hajo te antwoorden… ik las in dit weerbericht dat de warmte, de droogte van zeer korte duur zal zijn… helaas, en juni als geheel te koud (iemand heeft een glazen bol): https://www.merkur.de/welt/wetter-deutschland-sahara-europa-hitze-prognose-juni-regen-kaelte-sonne-wind-90658634.html

Gesloten voor reacties.