maandag

Maandag is de dag. Dinsdag is er een hele dikke streep door de rekening. Ik sluit niet uit dat het zuiden van Nederland en België maandag toch nog een zomerse dag scoren met +25ºC. Kijk meer eens hoe heet het dan in Parijs is en hoe de warmte precies onze kant op drijft en niet naar Duitsland. Alleen het klimatologisch duidelijk warmere Rijndal doet mee bij de oosterburen.

duitslandwarm

Hoe anders is het plaatje op dinsdag. De dag dat het in De Bilt en misschien zelfs in Leeuwarden had moeten gebeuren. Vroeg in de ochtend trekt een regenfrontje door en is de warmte al geweken. Naar het zuiden en oosten van Duitsland om precies te zijn. Ik sta die dag in Engelberg op de piste. Dat wordt echt bikiniski.

waaromniet

Hoe kan het zo mis gaan? Tja, de kern van het hoog blijft aan de punt van Bretagne kleven waardoor het koude zeewater bij ons zijn werk kan doen. De wind draait met de klok mee rond een hoog zoals je weet. En er zit Groenlandse kou in gemengd die in Noorwegen in de bergen nog een keer sneeuw gaat opleveren. En dinsdagmiddag schuift alweer de volgende band bewolking door met motregen. Bah!

gaatnietdoor

En ja het is nog steeds zo dat het daarna gewoon koud wordt. Veel overtrekkende bewolking en nog erg grote onzekerheid over de neerslaghoeveelheden. Zou het kwik tussen 15 en 23 mei echt gemiddeld op 10,5ºC blijven steken? We gaan het meemaken…

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.