Zoals gisteren beloofd, vandaag een blik op het weer in de Europese vakantiebestemmingen. En deze zomer horen de Lage Landen daar ook bij, al valt daar de komende 24 uur niet zo veel van te merken. De bewolking neemt overal stilaan toe en vanaf de namiddag gaat het overal regenen. Een klassiek frontensysteem zowaar, en dat is deze zomer een zeldzaamheid. Het occlusiepunt trekt in de loop van de avond over het midden en noorden van Nederland. Daar kan dus best veel regen vallen, laat ons zeggen een liter of 10. Dat wordt nog spannend voor de 2 lopende weerwedstrijden, zie hier en hier.[dc_slider slider=”20946″ captions=”true”]Maar als morgenmiddag het achterliggende warmtefront overtrekt, zijn we vertrokken voor enkele dagen zomers weer. Donderdag start bijna overal helder. Enkel in het noorden kunnen nog wat wolkenresten hangen, maar ook daar komt het goed. En die temperaturen? Tsja, love it or hate it, het wordt alweer tropisch. Maar niet ondraaglijk, want de relatieve vochtigheid ligt vrij laag. En dat is de reden waarom het zaterdag waarschijnlijk niet tot onweer gaat komen. In de loop van de dag trekt een koufront over, al is de term minderwarmfront beter. De CAPE-waarden schieten door het dak, maar er zit gewoon te weinig vocht in de lucht om voor echt noodweer te kunnen zorgen. Enkel aan de westkust valt er regen, maar dat is geen onweer. Daar is het er te koel voor. Afwachten maar of hier de komende modelruns nog verandering in komt.

ma bewolking

En wordt het daarna dan slechter bij ons? Nee hoor. De zomer in de Lage Landen is op stevige fundamenten gebouwd. Vanaf zondag wordt het weer zonnig (zie bovenstaande kaart) en steeds warmer. Deze keer met een droog oostelijk windje, dus dat zal best aangenaam aanvoelen. Wel gaan we weer de tropische toer op. Dertigers vanaf maandag in België, en vanaf dinsdag in Nederland. Verder in de toekomst kijken heeft momenteel geen zin, want dan kan het weer alle kanten op.

EC00 +168 bewerkt

Waar liggen die fundamenten van ons zomerweer? Zoals gewoonlijk in Zuid-Europa. Afrikaanse warmte wordt op grote hoogte aangevoerd en zorgt voor die stabilisatie van de atmosfeer. Deze zomer ligt die aanvoer voor ons op de juiste plek. Ik herinner me nog van de voorbije zomers dat het steeds Rusland was die met de warmte ging lopen, waar het ene bos na het andere toen in brand vloog. Onze omgeving zat daardoor steeds in de koele lucht. Het klassieke yin en yang spelletje dus. Dit jaar is het net omgekeerd. Zomer bij ons, nat en relatief koel in Rusland. Je kan het huidige weerpatroon dus vergelijken met een stevig fort. Oceaandepressies botsen via de Britse Eilanden op de Europese warmte, buigen af naar Scandinavië en glijden daarachter weer naar het zuiden. Geen goed nieuws dus voor reageerder Remko die de komende tijd naar Zweden gaat.

neerslag accumulatie Europa

En met dat patroon in het achterhoofd is een Europese weersverwachting maken eigenlijk kinderspel. Ben je onze warme zomer beu, en wil je koeler, maar vochtiger weer? Trek dan naar Noorwegen of de Britse Eilanden. Ierland en Schotland in het bijzonder. Ook nog koel, maar ietsje droger: Zweden en Denemarken. In Finland en Rusland is het sowieso wat warmer door het landklimaat daar, maar dus wel vrij nat.

GFS00 pluim Alpen

En de rest van Europa? Daar is het gewoon hoogzomer. Zelfs in de Alpen en Midden-Europa waar het gisteren nog totaal misging. Warm en zonnig dus. Het wordt zelfs bloedheet in Spanje, en tijdelijk ook in het zuiden van Frankrijk, Italië, en delen van de Balkan met temperaturen boven 35°C. Enig minpuntje is dat in de Alpenlanden vanaf vrijdag en vooral vanaf het weekend de kans op onweersbuien tijdens de namiddag weer groeit, zie bovenstaande pluim. Wil je dus last-minute op vakantie dan kan je deze landen beter vermijden.
Morgen een nieuw bericht met dan een nieuw vooruitzicht op de onweerskansen nu zaterdag en een blik op de lange termijn.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

92 reacties

Gesloten voor reacties.