Wie herinnert zich die koude, grijze en natte meidagen nog? OK, OK, ik kom waarschijnlijk nog wat te vroeg met die vraag. Maar vooraleer iedereen me bekogelt met rotte eieren of andere troep, even dit. Als ik volgende week exact dezelfde vraag stel, ben ik er zeker van dat de doorsnee inwoner van de Lage Landen zal antwoorden met: “huh, was het slecht weer dan?” De reden is simpel. Het vrij zomerse weer van deze week. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb gisteren op het schoolfeest van mijn dochter genoten van het zonnetje met temperaturen tot 18°C. In de kustgebieden en in het noorden van Nederland was het wel een stuk koeler door het nog koude Noordzeewater en een frisse noordenwind. Maar wat een beetje zon niet kan doen met een mens hé. Even volledig ontspannen en met weinig tevreden zijn, want uiteindelijk was die 13° tot 18°C nog steeds te fris voor de tijd van het jaar.

Wie de komende week ook blij zijn met een beetje zonneschijn, zijn de inwoners van de Alpenlanden. Bakken heeft het er afgelopen weekend geregend en gesneeuwd boven de 2000m. Lees Hajo’s  bericht van gisteren er nog maar eens op na. Grote gebieden staan er nu onder water en aardverschuivingen maken het beeld er niet mooier op. Tot nu toe heeft het noodweer daar 4 mensenlevens geëist. Acht anderen zijn nog vermist. Vandaag wordt het tijdelijk wat beter in Zwitserland en Oostenrijk. Morgen ook in Duitsland. Tijdelijk, want later in de week gaan er weer fikse buien ontstaan  in de Alpenlanden. De sneeuwgrens ligt dan boven de 3000m. Fraaie sneeuwplaatjes vanuit de Alpen mogen  we de komende tijd dus niet meer verwachten. Nee, dan is het bij ons een pak beter weer. Misschien zelfs het beste weer in heel Europa! Enkel het uiterste zuiden van Spanje en Griekenland houden het deze week even droog.

 

In de Lage Landen krijgen we niet alleen vandaag, maar ook de komende dagen eenzelfde weerbeeld als gisteren. Flink wat zon met temperaturen tot 18°C vandaag, en rond de 20°C vanaf morgen. Het noorden van Nederland loopt wel een beetje achter. Daar kunnen af en toe wat lage wolken binnendrijven van over de Noordzee en blijft het wat koeler. Ook in België en ZO-Nederland komen er in de loop van de dag wat meer middelhoge en hoge wolken opzetten uit Duitsland, een klein schampschot van de regenzone daar.   

In de loop van de week draait de wind wat meer naar het noordoosten tot het oosten, en zo wordt het naar het einde van de week toe nog wat warmer bij ons. Tien dagen geleden liet ik al een ballonnetje op over een mogelijke weersverandering in de loop van deze week met de eerste 25°C in De Bilt op vrijdag 7 juni, lees hier en hier. Tsja, “Je leest het het eerst op deze site!” zou een mooie slogan kunnen zijn. Hajo??? Maar komt die +25°C nu of niet? Wel, alle computermodellen sluiten het nog steeds niet uit. Kijk maar naar de bovenstaande temperatuurkaart van het Amerikaanse GFS van gisterenavond. Meeste kans dat die +25°C in De Bilt net niet gehaald gaat worden, dat wel. Maar ik ga er nog steeds voor, al zal alles wel moeten meezitten. Geen wolken, weinig wind met een wat zuidelijkere component in en het wegblijven van koude luchtbellen op grote hoogte. Op dat laatste puntje heeft Nederland in ieder geval de beste papieren tegenover België. Ach maakt ook niet uit. Ik ben al lang tevreden dat we eindelijk voor een langere periode wat van de zon kunnen gaan genieten.

Vanaf en vooral na komend weekend worden de verwachtingen een stuk onzekerder. Verschillende koude luchtbellen op hoogte maken het de weermodellen knap lastig. Kijk maar eens op bovenstaande kaart. In tel er drie. En elk afzonderlijk kunnen ze ons weer negatief gaan beïnvloeden. Al is het dus nog lang niet zeker in welke mate dat gaat zijn. Want als je het mij vraagt komt er in loop van volgende week gewoon een herhaling van zetten, waarbij het Azorenhoog zich opnieuw richting onze omgeving uitbreidt. Heb ik al verteld dat er op de ensemblepluim voor het eerst dit jaar een aantal 30°-plussers op staan richting half juni? Koudste zomer in 200 jaar? Ik dacht het niet!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

58 reacties

Gesloten voor reacties.