11802631_1613399932256870_3014776506758596704_o

Deze prachtige onweersfoto kwam ik gisteren tegen op de sociale media. Hij is gemaakt tijdens het onweer van 4 juni j.l in het Ruhrgebied door Boris Jordan. Opnieuw kan vooral deze regio zich opmaken voor enkele flinke onweersbuien morgenavond. Maar ook het Oosten van ons land lijkt niet helemaal gespaard te blijven van buien.

WARMELUCHT

Door lagedruk op de oceaan en hogedruk op het continent, wordt bij ons warme maar tegelijkertijd ook vochtige lucht aangevoerd.  Grootschalig lijkt deze luchtdrukverhouding zich nog een week aan te houden. Later zullen echter de hogedrukgebieden meer naar het noorden trekken en lagedrukgebieden naar het zuiden. Zoals Hajo al schreef, Frankrijk koelt volgende week toch wel een flink stuk af ten opzichte van ons.  En de wind zou bij ons dan meer en meer (de ook nog vrij warme) oosthoek opzoeken.

WARMELUCHT2

Ondertussen ligt er natuurlijk weer een vore over het land. De vore veroorzaakt net als begin juli voor een verkoelende zeewind tot diep in het binnenland. Echter door het ontbreken van enkele belangrijke ingrediënten kunnen de wolken op de vore niet doorontwikkelingen tot (onweers)buien. Maar de vore in Noord Frankrijk moeten we voor vanavond en vannacht in de gaten houden. Deze lijkt wat te kunnen activeren. Uiteindelijk kan er vannacht dan ook een hele enkele bui met onweer vallen als deze vore overtrekt.

GMT_TTTT_latest

Achter de vore, muv het zuidoosten (de zee is daar domweg nog te ver weg en de lucht weet zich weer opnieuw op te warmen), een verkoelend briesje met veel zon.

prec_15080800_15080600 (1)

Morgen is de wind uiteindelijk zelfs gedraaid naar het noordwesten. Ook zijn er hoge wolkenvelden aanwezig die de zon soms goed kunnen afschermen. Hierdoor wordt het een tikkie koeler als vandaag. Maar met nog 23 graden in het noorden tot 28 in Limburg een echte zomerdag.  De vore ligt over west Duitsland en Wallonië en kan in de avond activeren. In sommige modelberekeningen schuift de band soms richting het Oosten van ons land. Dit komt zowel in het Europees als Amerikaans model voor. Het is dus mogelijk dat het morgenavond even flink te keer gaat in oostelijke grensstreken.  Het Westen van het land houdt het droog en kan heerlijk BBQ-en !

 

supercell1

 

Mochten de buien ver genoeg westelijk ontstaan kunnen ze goed hevig uitpakken. De kans op een geïsoleerde supercel is groot. Dit houdt in hoge kansen op hagel, flink onweer en hoosachtige verschijnselen.  Maar de zwaarste buien lijken echt net over de grens te gaan vallen.

MS_652_ens

Na morgen zijn we het warme weer nog niet kwijt.  kijkend naar de temperatuur op het 850hpa vlak (ongeveer 1,5km hoogte) voor de komende 2 weken blijven we aan de warme kant. Over het algemeen mag bij deze temperatuur  smiddags 12 tot 16 graden worden opgeteld om op de temperatuur aan de grond te komen in de zomer.  Onderin zie je de neerslagberekningen in milimeters. Wat opvalt is dat de onstabiliteit toeneemt in de atmosfeer (en daardoor ook de neerslagsignalen in de pluim) vanaf ongeveer 12 augustus.  Dat houdt in dat de onweerskansen tegen die tijd in het hele land zullen stijgen.  Tot die tijd kunnen we in een groot deel van het land genieten van onze eigen costa’s en terrasjes.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

15 reacties

Gesloten voor reacties.