Het moest er natuurlijk ooit eens van komen. Na een paar weken heerlijk zomerweer doet de zomer het de komende tien dagen (tijdelijk?) wat kalmer aan in de Lage Landen. Relatief rustig. Niet dat we dus meteen naar herfstweer overschakelen. Nee, gewoon typisch Hollands/Belgisch zomerweer. Anders in Midden-Europa, inclusief Italië. Ook Frankrijk en Noordoost-Spanje deze keer. Daar worden de hemelsluizen midden volgende week nog maar eens wagenwijd opgezet. Maar voor diegenen die nog op vakantie moeten vertrekken: niet getreurd. Na het weekend binnen 10 dagen zie ik weer kansen ontstaan op een mooi herstel van de zomer.

sat

De Lage Landen moeten we vandaag in tweeën splitsen. Midden- en Noord-Nederland onder de wolken, koel met regen, België nog in de zon waar het vandaag nog 25°C kan worden en Zuid-Nederland als overgangszone. Het gros van de neerslag is vandaag voor de noordelijke provincies bestemd. Later vandaag buigt die buiig wordende regen af naar het zuidwesten om zo via de kustlijn naar Frankrijk weg te trekken. Elders in de Lage Landen blijft het droger, met kans op een enkele regen- of onweersbui. Vooral Limburg is daar vandaag het gevoeligst voor.

ECM1-24

Morgen en zondag verschijnt tussen de opbollende wolken door weer overal de zon. Bij voldoende opklaringen kan het lokaal nog 25°C worden, op de meeste plaatsen net iets minder. Maar de bovenluchten zijn koud. Koud genoeg om het vooral in de namiddag en vroege avond telkens tot fikse buien te laten komen.

gfs-0-72

En datzelfde weerbeeld houden we begin volgende week, al wordt het dan enkele graden kouder door een naar noord draaiende wind en worden de buien nog een stuk feller met onweer en alles erop en eraan. Oorzaak? Een nieuw vers hoogtelaag scheert net voorlangs via Engeland richting Frankrijk, met Noord-Italië als eindbestemming. In 48 uur tijd kan er lokaal zo’n 60mm neerslag vallen, vooral dan in het zuidelijk deel van de Lage Landen. NO-Nederland houdt het merkelijk droger dan.

 gfs-0-132

Is dit de grote waterbom? Ja, maar ze is dan nog niet volledig ontploft. Dat gebeurt pas dinsdag en woensdag als het hoogtelaag boven Noord-Italië en de Alpenlanden aankomt. Ze heeft dan nog wat voeding opgepikt en ook aan de grond begint de luchtdruk er te dalen. Waar de bom precies ontploft is nu nog niet te zeggen. Het Europese weermodel houdt het op 100mm over een strook van het Lago Maggiore tot in Vorarlberg vanaf maandag- tot woensdagavond. De Amerikanen doen er nog een schepje bovenop: 150mm in het Zwitserse Wallis.

 gfs-9-132

En kijk eens naar die temperaturen. De warmte wordt volledig naar Oost-Europa verdreven en boven de 2500m zou er wel eens een dik pak sneeuw kunnen vallen, in Zermatt bijvoorbeeld.

ECM1-168

Na die frontale aanval op de zomer wordt eind volgende week ook de hitte in Scandinavië verdreven. Bij ons wordt het dan tijdelijk beter. Uitloper van hogedruk boven ons. Rustig en zonnig zomerweer.

ECM1-240

Als je de laatste kaart van het Europees model van deze ochtend voor zondag binnen 10 dagen bekijkt, denk je al snel dat de zomer bij ons voorbij is.  Lagedruk pal boven ons hoofd, en op de oceaan ligt nog meer te wachten. Maar als je heel aandachtig kijkt, zie je iets anders. Ok, het is een beetje een longshot, maar met de weerpatronen van de voorbije maanden in gedachten durf ik het zeker aan. Vanuit Oost-Europa wordt er weer warmte naar Scandinavië gebracht, en het Azorenhoog legt zich in positie om een nieuwe uitloper over ons uit te rollen. Wedden dat de zomer nog niet gedaan is?

seizoensvoorspelling VS 2014-15_Winter_Forecast-Mathew_Holliday

Afsluitend nog even naar komende winter kijken. Gisteren heeft Matthew Holliday van Firsthand Weather een van de eerste winterprognoses voor de VS gelanceerd. Na de vorige barre winter daar, wordt de volgende minstens even koud (en minstens even zacht bij ons?). Neem het alsjeblieft met een hele grote korrel zout mensen, want de winterprognoses van vorig jaar die ik rond deze periode van het jaar gezien heb, zijn allemaal uiteindelijk niet uitgekomen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

15 reacties

Reacties zijn gesloten.