Eindelijk! De eerste zomerse dag van 2013 was gisteren een feit. In De Bilt werd het uiteindelijk +25,2°C. In het Belgische Ukkel werd het +26,1°C. Vandaag dus maar een vrij kort weerbericht, want net zoals vele andere mensen wil ik vandaag vooral genieten van dit ijsjesweer, en moet ik nog inkopen doen voor een snel georganiseerde BBQ later vanavond. Want ook vandaag wordt het een heerlijk zomerse dag met temperaturen rond 25°C. In het zuidoosten van Nederland en in de Belgische Kempen kan het vandaag nog wat warmer worden, misschien zelfs tot 27° of 28°C. Enkel in de kustgebieden blijft het vandaag opmerkelijk koeler. Zeker in het noorden, want in de loop van de dag draait de wind er naar het noorden en stroomt er daar koelere lucht binnen van over de Noordzee. Ik ben in ieder geval benieuwd wie vandaag de “raad de temperatuur”-wedstrijd wint die reageerder Sjaco enkele dagen geleden heeft opgezet. Gisteren zat reageerder Dennis er pal op met een voorspelde temperatuur van +26,9°C.
Ook de mensen van meteoconsult viel het gisteren op dat de eerste zomerse dag van het jaar laat in het jaar viel. Lees meer in hun artikel van gisteren. Nochtans was het sinds 1901 al 13 keer voorgekomen dat die eerste zomerse dag nog later in het jaar viel. Maar opvallend is dat die 13 keer allemaal na 1950 vielen. Dus besluiten ze bij meteoconsult dat het stromingspatroon bij ons in de Lage Landen in de eerste helft van de 20e eeuw fundamenteel anders geweest moet zijn.

 

Blijft het bij ons zomeren de komende dagen? Wel, eigenlijk wel, maar het wordt wel weer wat koeler door die frisse noordelijke Noordzeewind, en die lucht is dan natuurlijk ook wat vochtiger. De zon krijgt dus sowieso het gezelschap van wat wolkenvelden. Dus laat ons zeggen dat het de komende dagen eerder gaat lenteën. Bestaat daar eigenlijk een woord voor? En dat al zeker tot halverwege volgende week. Gisteren heb ik al de mogelijkheden geschetst waartussen de weermodellen nog schipperen vanaf volgende donderdag. Een oceaandepressie, met de resten van de tropische depressie Andrea in, komt dichterbij, maar is de nieuwe hogedrukimpuls boven het Europese vasteland komende week sterk genoeg om die aanval af te slaan? Nog steeds weten de weermodellen het niet. Gisterenavond toverde het Europese ECMWF zelfs een uitgebreid en stabiel Scandyhoog uit de hoed, maar vanochtend bleef daar op de kaarten niets meer van over. In ieder geval is de kans reëel dat er aan de voorzijde van die aanstormende depressie nog wat warmere lucht vanuit het zuiden over de Lage Landen gaat stromen.[dc_slider slider=”17551″ captions=”true”]En hoe zit het met de onweerskansen waar de voorbije week sprake van was? Heel eenvoudig, die zijn er niet meer. Gisteren is de atmosfeer boven Frankrijk lokaal ontploft, maar die onweders bereiken ons vooralsnog niet. Heel misschien dat de Ardennen er morgen en overmorgen mee te maken krijgen.


Déneigement du Col du Galibier (2 642 m) – Mai… door CG05

Om af te sluiten even terug naar de Galibier. Gisteren liet ik een filmpje zien over hoe de Franse Rijkswaterstaat de Col du Galibier momenteel sneeuwvrij aan het maken is. Heb je het filmpje gemist? Niet erg, want ondertussen staat er een nieuwe, afgewerkte en veel spectaculairdere film online met ook beelden vanuit de lucht. Bijzondere situatie hoor. Want het is al meer dan 30 jaar geleden dat er tijdens de zomermaanden nog zoveel sneeuw lag, plaatselijk 6 tot 10 meter.
Morgen komt Ronaldo met een update of de weermodellen al eensgezind zijn geworden over het al of niet doorkomen van die oceaandepressie aanstaande donderdag. Als hij vanavond zelf niet te lang op een spontaan BBQ-feestje blijft hangen natuurlijk. 😉


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

47 reacties

Gesloten voor reacties.