Nu het einde van het “winter”seizoen nadert en we richting de zomer gaan, zijn er nog altijd gebieden die echt nog iets te bieden hebben. Wat dacht je van de Franse Alpen. Roy schoot deze mooie pica in Les Deux Alpes. Je zou denken dat we midden in de winter zitten. Schijn bedriegt. Het is warm. Het lijkt wel zomer. Maar we gaan “back to the future”. Eerst de lente maar eens doorstaan. Na ongeveer 5 maanden herfst en een vleugje zomer, komen we terug in de lente. Zoals het hoort.

Eerst maar eens even kijken hoe het verder gaat in de Alpen. Hierboven de pluim van de noordkant, prikpunt Tirol. De hoofdrun van de GFS is een beetje van het ganzenbord gewandeld. Zondag een verse laag sneeuw boven de 2000 meter. Zoals je kunt zien is de groene lijn van de hoofdrun een echte “Einzelgänger”.  Niet heel veel support zo te zien. Wel is het enorm interessant om te zien wat er na 12 april gaat gebeuren. Dalende temperaturen en goede neerslag potentie. De hoofdrun en de controle run hebben er zin in. En dat vlak voor pasen. Het zal toch niet…..?? Eerlijk is eerlijk, wel veel spreiding in het ensemble dan.

Hajo heeft vandaag deze nog gemaakt vanuit Zillertal Arena. Liefelijk kleine lenticularis wolkjes boven de bergen. Toch nog veel wit (is dat niet de Gerlosplatte?) Ook veel groen. Tja we weten hoe de situatie is. Dus voor de mensen die met pasen nog een late “wintersport” plannen zal die sneeuw de kers op de taart zijn. Het zou boven de 1000 meter dan gewoon weer wit kunnen worden. Tenminste, als we de hoofdrun mogen geloven.

En dat moet er ongeveer zo gaan uitzien. Wel ver weg maar in ieder geval iets om in de  gaten te houden. En waarom zou het niet? GEM en ECMWF doen iets soorgelijks. GEM is enthousiast en EC iets meer gematigd. Dus wel weer de diverse nuance verschillen en hyaten in de timing. Duimen dus als je met pasen nog lekker de lange latten op wilt.

De Franse Alpen zien morgen al een mooie laag sneeuw boven de 2000 meter. Daarna wordt het droger en gaan de temperaturen stijgen. Vanaf 10 april zit er dan veel spreiding in de pluim en wordt de onzekerheid groter.

En hoe gaat het verder in de Lage Landen? In eerste instantie komen ze in een zuidwestelijk stromingspatroon. De temperaturen blijven daardoor nog op niveau. Sterker nog, maandag kan de grens van 20° gewoon weer overschreden worden, met name in het zuiden van Nederland en in België. De noordelijke helft wordt al aanmerkelijk koeler. Iets dat dinsdag doorzet en alle delen van het land meer naar gemiddelde waarden van 13°C gaan doordat de wind doordraait naar het noordwesten. Van de zomer naar de lente. Daarna zit er alweer een weersverbetering in omdat het hogedrukgebied boven de oceaan wederom uitbreidt richting west Europa. Alleen de warmte is wel eventjes uit de kaarten verdwenen na dinsdag.

Tot slot. Al iets te doen in de week na pasen? Niet? Dan, hupsakee, naar Obertauern voor het grootste schatgravers evenement van Oostenrijk: het Gamsleiten Criterium. Hajo en ik zijn er afgelopen jaar geweest. Wat een gebied! Wat een feest! Echt een aanrader. En als die laag sneeuw rond 12 april er echt komt, dan is het werkelijk een droom.

Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

7 reacties

Gesloten voor reacties.