Vandaag is het alweer de laatste dag van de (meteorologische) zomer. En ze eindigt volledig in style. Want deze zomer werd toch wel duidelijk gekenmerkt door de zware (onweers)buien. Nee een stabiele zomer was het niet, maar aan warmte en zon was vooral in juni en juli ook geen gebrek.  Ik zelf zal de zomer 2014 bestempelen als een zomer met voor ieder wat wils. Zon-aanbidders maar ook buien-liefhebbers konden beiden hun geluk op.

10667726_303471793170089_1660755309_o Voor onweersliefhebbers was het zelfs op de laatste zomerdag ook nog genieten. Deze foto kreeg ik nog net binnen van Wouter van Bernebeek uit Malden. 

CRISTO Maar de flinke buien van vandaag maken deze nieuwe en eerste herfst week al snel plaats voor de nazomer zon ! Op dit moment fuseren een Atlantische en Russische hoog boven zuid Scandinavië. Het nieuwe hogedrukgebied dat dan ontstaat neemt dan snel in kracht toe en zorgt bij ons voor een oostelijke continentale aanvoer. En deze is nog flink warm.

10626780_303395029844432_1822129738378453329_n Landelijk wordt het bij veel zon donderdag en vrijdag  24 a 25 graden. Langs de oostgrens kan het vrijdag misschien zelfs nog 27 graden worden.  In het weekend neemt dan langzaam de onzekerheid wat toe betreft temperatuur. Een nieuw hogedrukgebied ontstaat nabij Ierland en zal tijdens en na het weekend wel eens voor noordelijke koele en vochtige stroming vanaf de Noordzee kunnen zorgen.  Al met al blijft het voorlopig na vandaag dus rustig en meest droog nazomer weer met voor het weekend veel zon en hoge temperaturen.

winters En nog even een korte blik op de Alpenlanden. Vanavond botst daar het koufront (waar wij gisteren mee te maken hadden) tegen de hoofdkam. Juist daar start de meteorologische herfst met een winters tintje. Het gaat vannacht en morgenochtend vooral aan de Oostenrijkse noordkant wit worden tot lokaal 1700m. Wie stuurt daar morgenochtend de sneeuw foto’s van vandaan ? 

 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

11 reacties

Gesloten voor reacties.