vrijdagheet

Europa wordt de komende dagen weer overspoeld door warmte uit het Middellandse Zee gebied. En dan wordt het weer koel en dan wordt het mdeio volgende week weer eens warm. Op wetteronline.de hebben ze inmiddels de term “Schaukelsommer” verzonnen. Laten we eens kijken naar de bronnen en de stromingen voor komende vrijdag: het heetste moment van de week.

europaheet

Inmiddels hebben we Noord-Afrika niet meer nodig voor hete aanvoer. Spanje, Italië en de Balkan zijn heet genoeg. Zie eens hoe de Pyreneeën en de Alpen een barrière vormen bij het oprukken. Eergisteren merkte ik al op hoe het Rhônedal en het Rijndal als tunnels voor de warmte fungeren. Laten we eens op de kaart van Frankrijk kijken hoe dat zit.

relieffrankrijk

Aan de Rhône moeten we nog Saône en Doubs toevoegen om te kunnen begrijpen hoe de hitte uiteindelijk via het Rijndal verder kan oprukken. Het Zwarte Woud vormt dan eeer een barrière voor de warme stroom via het Donaudal oostwaarts kan uitvloeien om bij Hongarije samen te komen met de uit de Balkan oprukkende warmte. Natuurlijk zien we ook een gebied als het bekken van Parijs als bron van warmte, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat bergketens die de brede rivierdalen flankeren een soort warmtepomp vormen die de hitte versneld doen oprukken. Laten we ook het Maasdal op dit gebied eens volgen. Het is een tikkie smal maar misschien kunnen we er nog wel eens iets leuks mee ontdekken. De Ardennenföhn is in elk geval in de winter een bekend fenomeen. Komende vrijdag lijken de Lage Landen de 30ºC net te gaan mislopen. Spannend dus…

vrijdagregen

We weten dat de warmte boven of net onder de dertig in de Lage Landen geen lang leven beschoren is. Vrijdag steekt een zeewind op en komen we waarschijnlijk zonder veel onweer in een koelere fase met westenwinden. In een zone van Madrid naar Berlijn gaan wel klappen vallen. En daar mag je het hele Alpengebied bij optellen. De Alpen kunnen juist mooi warm blijven maar hebben wel drie dagen op rij te maken met onweer. Hierboven dus vrijdag.

zaterdagregen

Zaterdag dan meer geweld. Moeten we een slag bij om de arm houden. Want als het vrijdag heftiger is is zaterdag al meer potentie weg. Snel door naar zondag…

zondagregen

In de huidige berekening zondag juist in de Alpen forse buien al vanuit de ochtend. Voor de drie dagen samen worden geen buitensporige neerslaghoeveelheden berekend maar plaatjes van dikke hagelstenen sluit ik zeker niet uit. Verder kun je zien hoe de Middellandse Zee gewoon grotendeels droog en zonnig blijft.

vrijdag2407

Als we dan volgende week dinsdag op herhaling zijn geweest met weer een kans op een dag met +30ºC lijken we in een echt koelere noordelijke stroming te komen. Met dan wel kans op regen in Spanje, Italië en op de Balkan. De Alpen blijven in de grenszone van warm en koud minstens een hele week gevaarlijk. Niet gaan wandelen zonder het weerbericht grondig te hebben gecontroleerd en bij twijfel extra vroeg vertrekken en extra vroeg weer binnen. Let altijd op de toppen van de cumuluswolken. Als die opbollen moet je op je hoede zijn, platten ze af ben je minstens 2 uur veilig. Dat opbollen en afplatten kan een hele dag blijven afwisselen. Opbollen plus snel in hoogte optorenen is het echte gevaar. Dat kan heel hard gaan. Een lieflijk opbollend cumuluswolkje kan binnen twee uur een pikzwarte cumulonimbus vormen. En het allerlinkste is: als 20 km verderop een cumulonimbus ontstaat wordt het in de zone eromheen juist zonniger. En die cumulonimbus kan in de bergen binnen een half uur van een buurdal naar jouw dal springen. Dat zie je niet aankomen en daar kun je dan niet meer tegenaan rennen. Dus: als je plotseling om je heen de wolken helemaal ziet verdwijnen, terwijl er wel onweer voorspeld is…. loop dan zo snel mogelijk naar het dal en zoek een schuilplaats.

noorwegenprijs

De prijs voor het zonnige weer in de Alpen wordt betaald door: deels ook wel door de Lage Landen waar wolkenvelden doortrekken met soms lichte regen, verder vooral door de Britse eilanden waar het behoorlijk nat en bewolkt is en tenslotte toch vooral door Scandinavië waar het in de Amerikaanse berekening tot eind juli zowat dagelijks regent met in de bergen van Zuid-Noorwegen de allerlaagste temperaturen van heel Europa. Afschrikwekkend toch? Vooral de zwarte lijn van de hoofdrun vanochtend. Dat doet nauwelijks onder voor de Antarctic Vortex in Australië waar ik gisteren over schreef en waar we vandaag dit fraaie lokale artikel met koufrontvideo bij hebben.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

74 reacties

Gesloten voor reacties.