Er is al veel verteld over het aankomende mooie weer, soms met een dip omdat bewolking wat roet in het eten gooit maar elke keer herstelt de zomer zich waarbij de temperatuur weer oploopt en de hoeveelheid zon weer toeneemt. Komende week is dat eigenlijk niet anders. Het aandeel zonuren neemt dus weer toe en er gaan enkele zomerse dagen genoteerd worden, zeker in het zuiden van het land maar ook in het midden. Bijna voor iedereen is de vakantie nu begonnen. Midden nederland start als laatste aankomende vrijdag. Ook deze mensen gaan een tijdje van het mooie Nederlandse zomerweer genieten zodat ik terecht voor de titel gekozen heb “Zomer 2013 slaat precies toe in de vakantie” Betere vooruitzichten kunnen we ons toch niet wensen? Waarbij ik aan wil tekenen dat ondanks het mooie weer ik deze zomer geen hittegolf voorzie. Weer zo’n mooie boude uitspraak. Ik ben al vast aan het oefenen voor de winter want ik wil wintersportweerman Hajo verslaan in de boude uitspraken komend winterseizoen. Daar krijg ik een hele zware kluif mee want hij heeft al wel bewezen dat hij een echte koning hierin is. Eigenlijk weet ik al dat ik dit op voorhand ga verliezen maar niet geschoten is altijd mis toch? Ik ga niet roepen om te roepen maar gebaseerd op feiten en inzichten. Wanneer was de laatste hittegolf ook alweer? en wat was de activiteit van de zon toen? Precies! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er tijdens een verminderde zonneactiviteit geen hittegolven meer voor kunnen komen maar hun aandeel zal waarschijnlijk afnemen. Is dat erg? Als je het huidige weerbeeld bekijkt helemaal niet. Tot slot ga ik in dit bericht het weerbericht voor de populaire vakantie landen kort toelichten en ik kan nu al verklappen dat het er best goed uitziet.
[dc_slider slider=”20350″ captions=”true”] Het Azorenhoog wil van geen wijken weten en ligt voor ankers boven Engeland. Voor degene wie daar nu zijn vakantie heeft geboekt mag ik toch hopen dat hij/zij genoeg korte broeken en een zwembroek meegenomen heeft want het wordt er de komende dagen nog puffen. Londen gewoon 30+ en volgens Nederlandse maatstaven kan daar dus een officiele hittegolf bijgeschreven gaan worden. Daar dus wel in het epicentrum van het hogedrukgebied. Ook de rest van Engeland en Ierland gewoon prima weer de komende dagen. Een groot deel van het Europese continent heeft te maken met de invloed van het hogedrukgebied. In het midden van de week loopt de luchtdruk wat terug boven Frankrijk en centraal en Zuid-Europa waardoor in sommige gebieden de onstabiliteit wat toeneemt. De temperatuur blijft voorlopig echter op niveau.
[dc_slider slider=”20358″ captions=”true”] In de Alpen neemt de buiigheid in eerste instantie af waarna vanaf woensdag de onstabiliteit met de dagelijkse gang weer toeneemt. Naast zon dus ook weer enkele regen en onweersbuien. Noord-Spanje is ook onstabiel terwijl de rest van Spanje en Portugal gewoon stabiel zomerweer hebben. Dit geldt ook voor Italie waar over het algemeen alleen in het uiterste noorden een enkele regen of onweersbui tot ontwikkeling komt, mogelijk net tot aan de Italiaanse meren. In het grootste deel van Frankrijk is het mooi zomerweer maar later in de week vooral vanaf woensdag wordt het in het midden, zuiden en oosten wat onstabieler met vooral later op de dag enkele buien waarbij de kans op onweer relatief groot is. Tenslotte nog even naar Duitsland kijken die net als de Benelux voorlopig aanhoudend mooi, droog zomerweer hebben. Alleen in het uiterste zuiden is een kleine kans op een regen of onweersbui.
[dc_slider slider=”20366″ captions=”true”] Veel (donker) rode kleuren op de temperatuurkaart en dat is een goed teken. In het binnenland van Spanje is het wat koeler geworden maar de temperatuur loopt er geleidelijk weer op tot 36 graden. Ook Frankrijk gaat weer in de lift. Italie is niet zo heet want de 30 graden wordt nauwelijks bereikt maar met 25 tot 29 graden is het er goed vertoeven. Voor de overige landen valt op dat zoals gezegd Engeland erg warm is en dat Zuid-Scandinavie af en toe ook nog wat warmte meepikt.

De pluim mag natuurlijk niet ontbreken van het befaamde Europese model. Volop zomerweer maar wat zie ik rond vrijdag? Even een ferme dip als er wat meer bewolking en zelfs een drupje regen verwacht wordt. Daarna volgt alweer herstel en als je naar de neerslag verwachting kijkt is het eigenlijk zo goed als zeker dat tot 25 juli niet meer neerslag valt dan een druppel op de gloeiende plaat. Sjaco is het aantal zomerse dagen al aan het tellen. Ik heb er een rode streep bijgezet op de 25 graden lijn. De zwarte streep is het klimatalogisch gemiddelde. Dat ik een beetje uitgeschoten ben met de lijntjes nemen jullie me niet kwalijk toch?


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

33 reacties

Gesloten voor reacties.