Wat zie je op bovenstaande afbeelding? De nu nog zure maar snel zoetende druiven in de tuin van Wintersportweerman Hajo. Het zou toch wel het allermooiste zijn als de nieuwe kleine ijstijd ijzige winters gaat brengen en matig warme zonnige droge zomers. Maar ik vrees een beetje van niet. Ik vrees dat we heus ook nog hele beroerde zomers gaan krijgen. Wel ben ik ervan overtuigd dat door straalstroomeffecten de afkoeling in de winters in West-Europa in de orde van enkele graden zal zijn terwijl de zomers eerder tienden van een graad koeler zullen zijn. Anyway: we smullen nu al van heerlijk bramen en de druiven zullen ook goed smaken over een week of twee.

pluim0609 

Gisteren was ik op een meeting van Franse skigebieden in Brussel. Als het een beetje meezit hebben we straks nog enkele Franse gebieden als partner erbij. Natuur elk in hun eigen meteorologische regio. Daardoor werd het een doe-het-zelf-weerbericht. Complimenten: jullie pikten het goed op en maakten er een schitterende dag van. Met hulp van de weergoden natuurlijk. Man, in Brussel aangekomen voelde het of ik naar Istanboel of Agadir was gevlogen. En ook vandaag is het weer perfect. Gisteravond absoluut windstil en dan kon ik zittend aan onze brede sloot al, met prachtige spiegeling van knotwilgjes met licht van een lantarenpaal weer dromen van zwart ijs dat deze aanstaande winter eens niet direct door 10cm sneeuw verklooid moet worden. Maar goed: zover is het nog niet. Eerst even de step change van de +30°C naar de 15°C maken. Dat is nogal een stap natuurlijk…. nog ééntje en je zit aan het vriespunt. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Wel is de vraag of we nu een nieuwe steunlijn krijgen (om in beurstermen te spreken) en of er nog kans zal zijn op uitbraken naar boven. In de pluim van de 00u run zit alleen de controlerun een beetje op dat spoor. Verder is het toch vooral koel wat de klok slaat.

ec1609

Wel zien we dat het volgens de hoofdrun weer mooi droog kan worden. Bovenstaande kaart toont hoe dat zou kunnen. We gaan namelijk richting een Russisch hoog met Scandihoog-neiging. Wind in de droge zuidoosthoek. Maar ten westen van ons een enorme bel koude zwak tollende lucht. Ook aan de droge zonnige kant is er dan veel kou ingemengd en komt het kwik niet meer zo hoog. Met daarbij natuurlijk de afnemende kracht van de zon. Gisteren al stelde ik de vraag: hoe kan het dat er een keldering van temperatuur komt zonder uitgebreide neerslag? Nu zou ik die vraag kunnen aanpassen in hoe kan het zo veel koeler worden en uiteindelijk toch zo droog. Het antwoord gisteren en vandaag dat meen ik niemand direct gaf had ook kunnen zijn: “Ik geloof er geen ene bal van!” Want dat koele gebied zwabbert alle kanten op en evengoed blijft het veertien dagen zeer wisselvallig. Gelet  op de laatste GFS runs mogen we daar bijna al vanuit gaan.[dc_slider slider=”22521″ captions=”true”]Bovenstaande serie uit de GFS06u run vind ik heel interessant. Op de 500hPa + luchtdruk kaart zien we een heel fraai kogelrond ingesnoerde koudeput exact over de Lage Landen. Daarmee bevinden we ons ook in het oog van de neerslag en kan het dus meevallen met de nattigheid. Ten opzichte van de kaart van het Europese model zien we wat ik al enkele dagen geleden riep: de koudebel komt er en gaat bepalend worden voor het weer. De sterk wisselende prognoses hangen af van de positie van de koudebel. In deze GFS run zijn er ook voor de Alpen en dan met name voor Oostenrijk verregaande consequenties. Wat te denken van wakker worden op 16 september met een halve meter sneeuw boven de 1000m! Dat zou da die eerste grote sneeuwval zijn in de Alpen die voor ons de aftrap zal betekenen voor een nieuw seizoen. Kijken we terug naar de kaart van het Europese model hierboven dan zien we dat het ook anders kan gaan. Daar veel hoge druk boven de Middellandse zee en een rug van warmte over de Alpen terwijl de Lage Landen al in de kou zitten. Maar goed ook daar zou het oufront uiteindelijk wel over de Alpen zwaaien. Dat hou je niet tegen. Ik kijk het nog een of twee dagen aan en ga dan eens een eerste boude voorspelling 2013-2014 overwegen.

ens0609gfs

Ten overvloede nog de pluim van de GFS 00u. Vanaf het weekeinde aanhoudend wisselvallig en koel zoals ik al zei. En hier zeker nauwelijks uitzicht de 20°C nog te gaan halen.

regen0809

Eigenlijk moeten we samen vooral gaan letten op de regen vandaag, komend weekeinde en ook maandag nog. Langs de oostgrens is absoluut potentie voor hevig onweer vooral zondag. Neerslaghoeveelheden tot 25mm zullen zeker in Duitsland gehaald gaan worden. In feite zien we vanaf vandaag 4 dagen lang elke middag buien langs de oostgrens trekken. Bijna als pulserende thermiekbellen (lavalamp) die vanuit het Rhonedal omhoog schieten naar Denemarken. Nee niet bijna: helemaal! Het weer is vaak een echte lavalamp.

Suc6 in de reacties om allemaal lokaal de details te geven over de ontwikkelingen. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.