photo-le-dl-frederic-thiers-1489156545

Foto: Le DL/Frédéric THIERS

De drie Nederlandse slachtoffers hebben namen gekregen:  Timo (22), Marcel (21) en Mark (25). De studenten uit Nijmegen waren lid van de christelijke studentenvereniging Navigators, en speelden bij de Nijmeegse voetbalclub Mooie Mannen United. Vandaag is bekend gemaakt dat het gewoon niet gelukt is om het lichaam van mark te vinden. Vijf lawinehonden hebben alles afgespeurd. De jongens waren echte toeristen zonder lawinesetje. Mogelijk in een sneeuwstorm van de piste afgekomen. Wie zal het zeggen? Hadden ze wel een pieper gehad was het tenminste eenvoudig geweest de drie lichamen te vinden en te bergen. Dat een hond het spoor niet vindt doet vermoeden dat Mark meters diep onder de sneeuw bedolven ligt.

Het lichaam van Timo werd op de dag van het ongeluk dinsdag al gevonden aan het begin van de avond. Marcel werd op woensdag gevonden onder anderhalve meter sneeuw. Gisteren en vandaag is de hele lawinekegel verder met sondes doorzocht maar op de diepste punten ligt er 6 meter lawinesneeuw. De sondes reiken niet verder dan 2 tot 4 meter. De helm van Mark is gevonden. Dat zegt weinig want die is vermoedelijk tijdens het neergaan van de sneeuw afgerukt.

Er is in het bewuste terrein van het Couloir de Seuil geen ruimte om met een dragline de sneeuw af te graven. Het volledig wegscheppen van de sneeuw zou een onbetaalbare klus zijn die geen enkele verzekering wil dekken. Er is ruwweg 20.000 kuub sneeuw 800 meter (500 hoogtemeters) omlaag getuimeld (ongeveer 200 vrachtwagenladingen). En dus is er in de bergen de gewoonte om dan de komst van het voorjaar maar af te wachten. In de tussentijd houd men het gebied dan in de gaten en

Zo’n ongeluk grijpt ons wintersporters heftig aan. Deze jongens waren echt gewoon recreanten die iets doms gedaan hebben waarvoor ze eenveel te hoge prijs hebben betaald. Om 16 uur stuurden ze een SMS dat ze verdwaald waren. Rond 17 uuur moet de lawine zijn gebeurd. Om 19.30 uur was de reddingsoperatie in gang. In de Gelderlander lezen we over hoe er in de gemeenschap en in de kerk wordt gerouwd om het drietal.

download (4)

Foto: de Gelderlander

R.I.P.

Zonder afbreuk te willen doen aan de sereniteit van bovenstaand plaatje en de tragedie die zich heeft afgespeeld tot afsluitend nog de beelden van twee stuifsneeuwlawines in St. Foy Tarentaise. Eveneens in Savoie Mont Blanc dus.

Het is fascinerend natuurgeweld en mede daardoor heb ik soms nog wel eens het idee dat men nog net iets meer kan doen in de Europese skigebieden om het aantal slachtoffers nog verder terug te dringen. En dan bedoel ik niet de toerskiërs die hun eigen weg gaan, maar de toeristen die vanuit de “Efteling” van een skigebied zich ineens en bijna ongemerkt bloot stellen aan de meest rauwe alpiene gevaren. Reformatorisch Dagblad heeft mij geïnterviewd naar aanleiding van het ongeval en in dat artikel  zeg ik er nog wat over.

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.