Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Zoektocht lawine Valfréjus beëindigd: van derde slachtoffer alleen helm gevonden

check ook eens

10 Reacties

 1. Jeroen schreef:

  Heftig natuurgeweld, je maakt geen enkele kans tegen zo’n lawine. Binnen een paar tellen een leuke ski vakantie eindigend in een drama, die vele littekens nalaat voor de nabestaanden. Mijn oprechte deelneming aan alle betrokkenen

 2. Thijs schreef:

  Hajo,

  Ik heb het stuk gelezen waarin je wordt geinterviewd. Heb je dit serieus zo gezegd of is het verkeerd opgeschreven?

  Want ik lees toch een hoop onzin… 250 doden per jaar (gemiddeld rond de 85), het is het verstandigst om terug te lopen (hoe kan je nu adviseren om terug te lopen, je blijft daardoor alleen maar langer op een potentieel gevaarlijke helling. Je moet de bergredding bellen en blijven waar je bent als je het geluk hebt gehad geen lawine te triggeren), als snowboarder moet je nooit off-piste gaan (ik board en kan je verzekeren dat er nog tig andere mensen dat doen die veilig off-piste gaan met juiste kennis en materialen), de mensen buiten de piste zijn op te delen in ervaren toerskiers en onervaren waaghalzen (er is een hele grote groep die wel alles doet om veilig off-piste te gaan zonder te touren, buiten dat is het niet zo zwart wit als je wilt doen geloven)…

  Waarom ik dit zeg is enerzijds omdat je als ‘lawinedeskundige’ wordt aangehaald. Komt dat doordat ze aannemen dat je door in een lawine te zijn geweest een deskundige bent? Er wordt veel onzin verteld in het nieuws mbt lawines, zeker als er spijtig genoeg weer eens noodlottige ongevallen zijn geweest en dit draagt daar allerminst aan bij. Buiten dat zitten er gewoon onwaarheden in je verhaal die je als ‘lawinedeskundige’ nooit zou mogen uitspreken.

  Anderzijds voel ik me aangesproken door je artikel. Ik board, probeer alle risico’s tijdens off-piste mee te nemen maar ben geen ervaren tourskier, maar ook geen onervaren waaghals.

  Het is geen persoonlijke aanval, maar ik vind het schokkend om te zien hoeveel verkeerde info er gegeven wordt aan het publiek over lawines en off-piste wintersporten in het algemeen. Helaas geef je hier ook onjuiste informatie aan een groot publiek…

  • Hajo schreef:

   Hoi Thijs, als we elkaar zouden zien zou je vaststellen dat ik wel degelijk lawinedeskundige ben. Om te beginnen heb ik de journalist verteld dat ik over ieder klein detail rondom lawines drie uur met hem zou kunnen praten. Ook over de dingen die jij aanhaalt kan ik 3 uur met je praten. Bijv. met terug omhoog lopen bedoel ik zeker niet door de lawine-gevaarlijke helling gaan banjeren… vaak echter zul je van een flauwe helling <30 geleidelijk op een punt komen waar je ziet dat het niet pluis is. Dan zul je door de NIET-gevaarlijke helling gewoon terug omhoog moeten lopen tegen de verleiding in even snel door de WEL-lawinegevaarlijke helling verder af te dalen. Voor je info: ik ben skier, snowboarder, telemarker en skwaller. Dus weet ik heus wel dat er niets zo lekker is als off piste boarden. Ik heb gezegd dat ik niet in diepe sneeuw zou boarden zelfs niet aan de rand van de piste als ik de hele helling niet ken en ik niet weet of ik ergens in een kom blijf steken. verder in the backcountry zou ik altijd sneeuwschoenen en stokken mee willen hebben. En op elke regel zijn weer 5 uitzonderingen. En is het altijd dat allerlei “alfa-mannetjes” meteen als het om lawines gaat hun plasjes gaan doen. Ik respecteer jou en snap dat je niet in 20 regels perfect zinnige dingen kunt tikken. Omgekeerd is dat ook een vooropgezette faal in zo’n interview. Wat dat betreft had ik de link niet eens moeten plaatsen.

   Tenslotte: zelf een dodelijke lawine meegemaakt te hebben geeft wel degelijk een voorsprong op iemand die dat niet heeft. Net als brandweerlieden een fascinatie hebben met vuur hebben freeriders dat met lawines. Of denk aan Steve Irving met zijn krokodillen. Als Steve de aanval van de pijlstaartrog op het nippertje overleefd zou hebben…. dan was hij een ander mens. Ik freeride en toerski nog steeds. Zelfs alleen. En toch heb je een andere verhouding met de berg. En dan nog moet niemand jaloers op me zijn. Dieptepunt uit m’n leven.

   Dank voor je tekst! Nooit genoeg aandacht voor lawines. Ik maak ooit nog wel eens een boekje of website met mijn 100 ultieme lawinetips. Daar zal dan ook vast een hoop op aan te merken zijn.

   😉

   • Charlie schreef:

    Wat maakt jou een lawine-expert dan? En ik mag toch aannemen dat voordat het interview geplaatst werd je eerst nog een keer de tekst hebt mogen controleren? Het is goed dat er meer aandacht voor het lawinegevaar buiten de pistes komt, maar het is wel erg jammer dat er dan zoveel onzin over gezegd wordt

 3. Werner schreef:

  Lieve Hajo, het feit dat je een lawine hebt meegemaakt maakt je nog geen expert. Als ik door een krokodil wordt gebeten ben ik ook niet in een klap bioloog. Je gooit met foute getallen en suggereert idiote oplossingen. Als medewerker van het Zwitserse Lawineinstituut zou ik je willen zeggen: laat het commentaar voortaan over aan mensen die er wel wat van weten. Jij doet de beeldvorming in de media zo echt geen goed.

  • Derso schreef:

   Mag ik vragen wat jullie zelf doen voor de beeldvorming in de media? Al die commentaren van elke partij, inclusief Hajo hier, maken het onderwerp alsmaar populairder. Feit is dat mensen dingen gaan proberen als er veel over gesproken wordt. Hierdoor worden mensen alleen maar nieuwsgieriger en als je dan buiten de pistes wil kom je een beetje in een nare wereld. De media bericht altijd negatief of oppervlakkig en de community reageert daar alleen maar fors op. Veel haantjes gedrag van alle kanten. Alle partijen blijven maat met autoriteit gooien en toch gaat het steeds vaker mis.

   Ik vraag me eigenlijk af of je überhaupt wel autoriteit over dit onderwerp kunt claimen en het niet voor 95% geluk is. Voor mijn gevoel werkt alle aandacht juist meer ongelukken in de hand.

   • Wil de echte Ed Kadett opstaan? Zo, hier is ie…wil je nu mijn reactie weer terug plaatsen? Die was helemaal niet ongepast of iets dergelijks maar gewoon inhoudelijk. En wil je Derso ook vragen even zijn eigen naam even te vermelden?

    • Jannes schreef:

     Dag Ed, de echte “inhoudelijke” reactie is weg. Dit omdat we je een nep e-mail adres gebruikte. Ook deze krijgen we niet bevestigd. Dit is tegen de spelregels.

     PS Derso heeft een bevestigd e-mail adres. Dat hebben we al eens kunnen moeten checken….

 4. Johan schreef:

  Wat vreselijk voor de ouders en vrienden van de jongen die nog onder de sneeuw ligt. Moeten wachten tot het voorjaar in de wetenschap dat daar iemand ligt die je het liefst mee naar huis neemt om er afscheid van te nemen. Ik wens ze kracht toe om het tot die tijd te kunnen volhouden. Het verdriet moet ondraaglijk zijn.

 5. linda schreef:

  mijn naam is linda uit de Verenigde Staten, ik ben getrouwd op 20-jarige leeftijd met michael en na mijn eerste geboorte mijn man die Michael veranderde gedrag voor mij en laat me zonder reden te verlaten en ik moet doorgaan met mijn leven en na drie jaar tot die tijd heb ik een andere mooie jonge man opgericht en zijn naam is jack, we zijn beide getrouwd en ik heb twee kinderen voor hem plotseling na vier jaar van het huwelijk ging hij ook met een andere vrouw en ik ga echt huilen en huilen omdat we van elk houden ander en hij was een echte man voor mij, hij was echt goed in alles, Jack ging met mijn gesloten vriend van mij en zij zijn van plan om met elkaar te trouwen, alhoewel dat de beste oplossing voor mij is om een ​​spellaster voor hulp te contacteren, zodat ze me kunnen helpen om me terug te brengen en ik heb vier verschillende spellastjes gecontacteerd en ze zijn allemaal nep, in feite heb ik mijn laatste geld echt uitgegeven.
  Eindelijk, mijn andere vriend van mij, heeft me voorgesteld aan de Dr Chamberc, die hij alweer haar man teruggehaald heeft en ik hem net op de proever heb gezet maar het was erg wonderman, mijn man kwam na drie dagen terug naar mij toe ik contact heb gehad met Dr Chamberc, nu ik ben echt genieten van mijn man met kinderen en hij is meer van me meer dan voorheen, het was erg grappig, mijn man kwam terug en begon me te bedelen.
  alsjeblieft als u problemen ondervindt in uw familie, neem dan contact op met Dr Chamberc met deze email chamberc564@yahoo.com
  u heeft mogelijk problemen of u heeft hulp nodig op dit volgende uitgegeven
  1.Cure voor elke ziekte
  2.Als u een goede baan hebt
  3.Bussiness spelling
  4.spell bescherming
  5.need van man
  6.need van vrouw
  7. weinig kinderen
  8.promotion spell
  9.Als je wilt dat je ex terugkomt
  10.Als je rijk wilt zijn
  contacteer hem gewoon met deze email chamberc564@yahoo.com

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.