(22h15 andere tijden sport: nieuwe documentaire over de Elfstedentocht van 1997!)
Die eerste is niet zo moeilijk. Weerman Jeroen plaatste deze foto van het geliefde Brixen im Thale (Tirol) gisteren op zijn facebookpagina. Zoek de dalafdaling.. Het heeft zo zijn voordelen: je zult niet makkelijk buiten de piste geraken en nog meer de kwaliteit van de sneeuwkanonnen waarderen. Maar serieus, laten we er geen doekjes om winden. Aan de noordkant is het her en der een trieste aanblik.
Eerder vandaag vroeg Reinier van den Berg zich af of het in Engelberg (Centraal Zwitserland) echt zo droevig is. Nu zijn we het op deze site niet altijd helemaal met hem eens, maar in dit geval: ja dus. Erbij gezegd dat we hier op de zuidhelling koekeloeren. En toch: opmerkelijk dat het juist in de middag -in de volle zon- drukker werd. Kennelijk ook hier goed werk verricht!
Is het dan alleen maar treurnis? Nee natuurlijk niet. Mag het in de dalen eens veel minder zijn dan waarmee we de afgelopen seizoenen verwend zijn, eenmaal boven ziet het er in de Alpen toch vrijwel overal minimaal zo uit. Deze ontvingen we vandaag via de Bizztravel Sneeuwhoogte App van Alwin, nota bene uit Ehrwald (Zugspitz Arena, noordelijk Tirol)!
Mayrhofen, Zillertal. Yummie. Ingestuurd door MK, waarvoor dank! Let wel: ook daar is het onderaan de liften helemaal groen.
[metaslider id=35842]
En tsja dan het gebied van Les Menuires (Les Trois Vallées) waar Hajo vanaf donderdag ook bivakkeert. Vandaag was Michael Vos daar lekker aan het toeren. Hierboven Val Thorens en Courchevel. Commentaar overbodig!
Tot zover de laaglandwinter voorlopig. Vanmorgen realiseerde ik me dat dit (ijskrabbertje weer eens ter hand genomen) niet veel vaker dan een keer of 5 nodig is geweest. Hoewel ik het niet exact bijgehouden heb. Dus even teruggezocht hoeveel vorstdagen (vorst op waarnemingshoogte) we eigenlijk te pakken hebben. Voor januari staat de teller in De Bilt nog op nul, december had er vijf. De laatste was op 14 december. Extreem? Nee. Wel warm natuurlijk. December eindigde op de 6e plaats van warmsten sinds 1901, maar nog altijd ruim een graad kouder dan bijvoorbeeld die van 1934 en 1974. En qua vorstproductie (de befaamde Hellmann-punten, waar alle negatieve etmaalgemiddeldes bij elkaar opgeteld worden)? Ook de winters van bijvoorbeeld 1989, 2007 en 1910 verliepen vrijwel geheel vorstloos. Bekijk hier de volledige lijst.
De nieuwe pluim. Hajo gaf het al aan: voorlopig exit en even resetten maar. We zijn er collectief ingetuind. Lees ook het mea culpa van Meteoconsult.
Januari schrijven we voor het gemak maar even af dus. Februari en maart nog altijd volop kansen. Weten we het nog? Dit was 24 maart 2013 aan de Zevenhuizer plas. Mijn handen gaan weer pijn doen als ik terugdenk aan de fotoserie die ik toen maakte, wat was het koud. Spectaculair was het wel!
Morgenavond komt er vanuit het zuidwesten weer neerslag over de Alpen, het eerst dus in de Franse Alpen. Dinsdag zijn Oostenrijk en Italië aan de beurt. Met een beetje geluk valt er zeker wat hogerop 10 tot 15 centimeter sneeuw in Frankrijk en Oostenrijk. Maar hoe hoog? Lastig in te schatten omdat er nu nog een bult warme lucht zit die tijdens de neerslag geleidelijk vanuit het noorden wordt verdreven. Morgenavond ligt de vorstgrens vrijwel overal nog rond de 2000 meter. Waarschijnlijk net genoeg voor Les Menuires om het daar volledig als sneeuw te laten vallen. Uiteindelijk zal de vorstgrens op woensdag zo rond de 1000 meter liggen. Reken op niet te veel!
Door de stuwing zal opnieuw de zuidkant de hoofdprijs wegslepen. Zo pakt Livigno tot woensdag misschien wel weer 40 cm.
Vervolgens wordt het vrijdag / zaterdag erg spannend. De modellen lopen hier al aanzienlijk uiteen. Het Amerikaanse GFS doet wat minder neerslag bij een iets lagere sneeuwgrens dan het Europese model. Dat ECMWF doet een wel heel deftige -zuid- en westkant-dump. Sneeuwgrens in dat model nu berekend op 1200 tot 1500 meter. We gaan het vanaf morgen nauw volgen!
De kaarten zijn te springerig om tot in detail ver vooruit te kijken. Het Amerikaanse model belooft over ruim een week een oceaanblokkade die gunstig uit zou kunnen pakken voor de noordkant, inclusief het Sauerland. Zie bovenstaande virtuele kaart. We gaan opnieuw duimen toch?
Beter maar even naar de ensembles kijken dan. Zoek de lijntjes. Les Munieres: duidelijk is de onzekerheid rond zaterdag te zien. De hoofdrun (groene lijn) heeft steun, maar het is nog lang geen uitgemaakte zaak. De controlerun (blauw) doet minder neerslag alleen op vrijdag bij nog iets hogere temperaturen.
Valle d’Aosta staat nog steeds hoog genoteerd. Hier is de hoofdrun juist vrij bescheiden t.o.v. een groot gedeelte van de overige ensemble-leden.
De noordkant. Hierboven Zillertal Arena (zie meteo). Het is wachten op de mogelijke blokkade rond de 22e zoals ik hierboven beschreef. Ook dit gaan we komende week zien ontwikkelen of van de kaarten zien verdwijnen.
Tot slot Scandinavië. Afgelopen nacht koud (Noord-Zweden tot -37° C), wit en ook nog noorderlicht!!! Bron Jan Visser / HelloLapland.fi
36 reacties
Reacties zijn gesloten.