postwiese0803

Het is Kaiserwetter. Maar dan niet Franz Josef I van Oostenrijk maar Wilhelm II van Duitsland! Hebben we de Wintersport-Arena Sauerland er ooit zo mooi zien bij liggen? Knalhard bevroren pistes waarmee je zelfs in dat middelgebergte vanochtend de 100km/u barrière zou kunnen doorbreken. En straks heerlijke firn…. net als in….

oursblanc0803

Bijvoorbeeld Les Menuires vanochtend…. maar ik zou waar ook in de Alpen kunnen kijken vanochtend…

legler0803

Dus ook bij de Leglerhütte, waar ik zeker ook ooit op pelgrimage zal gaan. Zie de 3 meter lange meetstok luttele 5cm boven de sneeuw uit steken…

100procentsneeuw

Ik had het al voorspeld: de noordkant heeft de zuidkant weer netjes ingehaald…. een keurige 90-110% van de normaal momenteel… met alleen de Walliser hoofdkam die inderdaad mooi van twee walletjes eet nog een treetje hoger!

tempsec0803

Afgezien van het vermoedelijke nieuwe absolute sneeuwvalrecord in de Apennijnen is het mooiste weernieuws vanochtend dat we vandaag een droomdag gaan beleven. Ik ga dan ook zo naar het westerpark in Amsterdam om te bewegen en zon te tanken en dus wordt het een kort weerbericht. Wetteronline spreekt van een kansje op 20ºC lokaal in Duitsland. Lijkt me onzin want alleen HIRLAM tipt bij Keulen de +17ºC aan. En er is geen Föhn te bekennen. München komt niet verder dan +12ºC. Dat is ook waar we het in de Lage landen mee moeten doen. Hoewel? We zien daar toch maar mooi +14ºC staan.

tempsnl

Het KNMI gaat ook uit van die +14ºC met in het zuidoosten uitschieters naar +17ºC. Volg het hierrr. Maar rond half tien staan we nog maar rond +º8C en dus moet ik het nog maar zien. In Parijs waar de warmte vandaan zou moeten komen is het ook nog maar +º8C op dit moment. Ik ga dan ook maar eens roepen dat het in De Bilt niet hoger zal gaan dan +13,5ºC en in het zuidoosten niet verder dan +15ºC. Te meer er in de namiddag ook sprake is van hoge sluierbewolking. In het verleden hebben we daar in het voorjaar wel eens wedstrijdjes bij gehouden. Die moesten we wellicht maar weer eens invoeren….

kaprun0703

We sluiten af met een paar kiekjes van gisteren. Die kunnen evengoed van vandaag zijn. Hierboven een kiek van Boud vanaf het Kitzsteinhorn hoog boven Kaprun.

obertauern0703b

En Ruud stuurde gisteren zijn laatste foto’s door uit Obertauern…. hoezo Kaiserwetter? En in dit geval wel Franz Josef!

obertauern0703

Doen we het ervoor? Ach ja een prognose voor de komende week?

sneeuw

In de nacht op dinsdag (in de LL dus geen “probleem”) passeert een frontje de LL. Woensdagochtend sneeuwt het daaruit in Oostenrijk boven 1200m. Beetje regen krijgen mensen in deze droomweek dus op hun dak als je daaronder zit. Donderdag sneeuwt het dan nog wat centimeters tot in de laagste dalen, zodat vrijdag als in het westen van Oostenrijk de zon weer terug is alles er weer droomachtig bij ligt. Vervolgens lijken we idd een beetje op weg naar een koud vervolg van maart met een gigantisch Scandihoog.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

30 reacties

Gesloten voor reacties.