postwiese0803

Het is Kaiserwetter. Maar dan niet Franz Josef I van Oostenrijk maar Wilhelm II van Duitsland! Hebben we de Wintersport-Arena Sauerland er ooit zo mooi zien bij liggen? Knalhard bevroren pistes waarmee je zelfs in dat middelgebergte vanochtend de 100km/u barrière zou kunnen doorbreken. En straks heerlijke firn…. net als in….

oursblanc0803

Bijvoorbeeld Les Menuires vanochtend…. maar ik zou waar ook in de Alpen kunnen kijken vanochtend…

legler0803

Dus ook bij de Leglerhütte, waar ik zeker ook ooit op pelgrimage zal gaan. Zie de 3 meter lange meetstok luttele 5cm boven de sneeuw uit steken…

100procentsneeuw

Ik had het al voorspeld: de noordkant heeft de zuidkant weer netjes ingehaald…. een keurige 90-110% van de normaal momenteel… met alleen de Walliser hoofdkam die inderdaad mooi van twee walletjes eet nog een treetje hoger!

tempsec0803

Afgezien van het vermoedelijke nieuwe absolute sneeuwvalrecord in de Apennijnen is het mooiste weernieuws vanochtend dat we vandaag een droomdag gaan beleven. Ik ga dan ook zo naar het westerpark in Amsterdam om te bewegen en zon te tanken en dus wordt het een kort weerbericht. Wetteronline spreekt van een kansje op 20ºC lokaal in Duitsland. Lijkt me onzin want alleen HIRLAM tipt bij Keulen de +17ºC aan. En er is geen Föhn te bekennen. München komt niet verder dan +12ºC. Dat is ook waar we het in de Lage landen mee moeten doen. Hoewel? We zien daar toch maar mooi +14ºC staan.

tempsnl

Het KNMI gaat ook uit van die +14ºC met in het zuidoosten uitschieters naar +17ºC. Volg het hierrr. Maar rond half tien staan we nog maar rond +º8C en dus moet ik het nog maar zien. In Parijs waar de warmte vandaan zou moeten komen is het ook nog maar +º8C op dit moment. Ik ga dan ook maar eens roepen dat het in De Bilt niet hoger zal gaan dan +13,5ºC en in het zuidoosten niet verder dan +15ºC. Te meer er in de namiddag ook sprake is van hoge sluierbewolking. In het verleden hebben we daar in het voorjaar wel eens wedstrijdjes bij gehouden. Die moesten we wellicht maar weer eens invoeren….

kaprun0703

We sluiten af met een paar kiekjes van gisteren. Die kunnen evengoed van vandaag zijn. Hierboven een kiek van Boud vanaf het Kitzsteinhorn hoog boven Kaprun.

obertauern0703b

En Ruud stuurde gisteren zijn laatste foto’s door uit Obertauern…. hoezo Kaiserwetter? En in dit geval wel Franz Josef!

obertauern0703

Doen we het ervoor? Ach ja een prognose voor de komende week?

sneeuw

In de nacht op dinsdag (in de LL dus geen “probleem”) passeert een frontje de LL. Woensdagochtend sneeuwt het daaruit in Oostenrijk boven 1200m. Beetje regen krijgen mensen in deze droomweek dus op hun dak als je daaronder zit. Donderdag sneeuwt het dan nog wat centimeters tot in de laagste dalen, zodat vrijdag als in het westen van Oostenrijk de zon weer terug is alles er weer droomachtig bij ligt. Vervolgens lijken we idd een beetje op weg naar een koud vervolg van maart met een gigantisch Scandihoog.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

Gesloten voor reacties.