Hierboven zien we een temperatuurkaart voor de Alpen voor 27 november waar wij wintersporters prima mee kunnen leven. Deze is afkomstig uit het ECMWF model, opgevist bij weer.nl, waar je gratis ingelogd twee keer per dag complete kaartensets van dit model vindt. Kijken we vanochtend in het GFS model dan is het juist huilen met de pet op: erg zacht tot begin december.

De eerste geruststelling hebben we al als we hierboven in het ensemble voor de Zillertal Arena zien dat de groene hoofdrun die bij de tegenvallende kaarten hoort een zogenaamde “warme uitbijter” is: de lijn ligt helemaal boven in het ensemble van de twintig leden en is daarmee niet erg geloofwaardig. Was je trouwens al opgevallen dat in de wintersport weerkamer via het menu hierboven nu specifieke ensembles voor alle partnerskigebieden en daarmee voor alle Alpenregio’s te vinden zijn? Neem eens een kijkje!  

[fbphotos id=503855746315302]

Hierboven de hele kaartenset voor 27 november ’s middags in het GFS model. Het wordt heel interessant als we deze vergelijken met de ECMWF kaarten.

[fbphotos id=503855929648617]

Hier deze ECMWF kaarten voor 27 november ’s middags. Je moet even wennen aan de wat andere kleurtjes en aan het feit dat we hier twee kaarten hebben voor luchtdruk en 500hPa geopotentiaal (zit bij GFS samen in 1 kaart) en nog een bonuskaart voor de temperatuur op het 500hPa vlak (ruwweg 5400 m hoogte). Wat nog het makkelijkst te vergelijken is zijn beide kaarten voor de temperatuur op 2m. Je ziet bijna geen verschil. Behalve dan die temperatuur in de Alpen! Dat scheelt zo maar eens 10°C!

[fbphotos id=503856046315272]

Rara hoe kan dit nu. Alles hetzelfde. Zowat exact dezelfde luchtdrukverdeling. Alle temperaturen in heel Europa gelijk behalve in de Alpen. Pas na een half uurtje goed spieden zie je misschien de oorzaak van het verschil. Op de GFS kaarten blijft de trog (uitstulping van lage druk en lage temperatuur) net westelijk van de Alpen en schiet de neerslag uiteindelijk (een paar dagen later) alleen even langs de zuidkant met Föhn aan de noordkant. Op de ECMWF kaarten is de trog iets schuiner en ligt ze juist wel over de Alpen heen naar het oosten. Met al een passage van sneeuw op 24 november en in de nacht op zondag de 25e zoals je hierboven ziet. En dan krijg je toch al een beetje het “koelkasteffect” van de Alpen en blijft het gewoon mooi koud in de Alpen.

Kortom: vanochtend “geloven” we natuurlijk het ECMWF model. Al was het omdat hij zo mooi aansluit bij mijn BV2! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

47 reacties

Gesloten voor reacties.