Hierboven zien we een temperatuurkaart voor de Alpen voor 27 november waar wij wintersporters prima mee kunnen leven. Deze is afkomstig uit het ECMWF model, opgevist bij weer.nl, waar je gratis ingelogd twee keer per dag complete kaartensets van dit model vindt. Kijken we vanochtend in het GFS model dan is het juist huilen met de pet op: erg zacht tot begin december.

De eerste geruststelling hebben we al als we hierboven in het ensemble voor de Zillertal Arena zien dat de groene hoofdrun die bij de tegenvallende kaarten hoort een zogenaamde “warme uitbijter” is: de lijn ligt helemaal boven in het ensemble van de twintig leden en is daarmee niet erg geloofwaardig. Was je trouwens al opgevallen dat in de wintersport weerkamer via het menu hierboven nu specifieke ensembles voor alle partnerskigebieden en daarmee voor alle Alpenregio’s te vinden zijn? Neem eens een kijkje!  

[fbphotos id=503855746315302]

Hierboven de hele kaartenset voor 27 november ’s middags in het GFS model. Het wordt heel interessant als we deze vergelijken met de ECMWF kaarten.

[fbphotos id=503855929648617]

Hier deze ECMWF kaarten voor 27 november ’s middags. Je moet even wennen aan de wat andere kleurtjes en aan het feit dat we hier twee kaarten hebben voor luchtdruk en 500hPa geopotentiaal (zit bij GFS samen in 1 kaart) en nog een bonuskaart voor de temperatuur op het 500hPa vlak (ruwweg 5400 m hoogte). Wat nog het makkelijkst te vergelijken is zijn beide kaarten voor de temperatuur op 2m. Je ziet bijna geen verschil. Behalve dan die temperatuur in de Alpen! Dat scheelt zo maar eens 10°C!

[fbphotos id=503856046315272]

Rara hoe kan dit nu. Alles hetzelfde. Zowat exact dezelfde luchtdrukverdeling. Alle temperaturen in heel Europa gelijk behalve in de Alpen. Pas na een half uurtje goed spieden zie je misschien de oorzaak van het verschil. Op de GFS kaarten blijft de trog (uitstulping van lage druk en lage temperatuur) net westelijk van de Alpen en schiet de neerslag uiteindelijk (een paar dagen later) alleen even langs de zuidkant met Föhn aan de noordkant. Op de ECMWF kaarten is de trog iets schuiner en ligt ze juist wel over de Alpen heen naar het oosten. Met al een passage van sneeuw op 24 november en in de nacht op zondag de 25e zoals je hierboven ziet. En dan krijg je toch al een beetje het “koelkasteffect” van de Alpen en blijft het gewoon mooi koud in de Alpen.

Kortom: vanochtend “geloven” we natuurlijk het ECMWF model. Al was het omdat hij zo mooi aansluit bij mijn BV2! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Reacties zijn gesloten.