Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Zo werkt confirmation bias in klimaatdebat

check ook eens

21 Reacties

 1. Luc schreef:

  Tunnelvisie daar leiden vele aan in de media wereld. Deze site is een mooie uitzondering.

  • Tije schreef:

   Ja, in zoverre dat de mensen hier in het algemeen niet schromen toe te geven wanneer ze iets verkeerd hebben gezegd of gedaan. Dat is waarom ik deze site blijf bezoeken, echt een kwaliteit!

 2. jeroenamsterdam schreef:

  Reinier van de Berg zou aan zijn stand verplicht zijn om op zijn minst zich een beetje in te lezen in de eigenschappen van het broeikas CO2. bijvoorbeeld dat droge koude lucht veel vatbaarder zijn voor het broeikas CO2. Om twee redenen. 1: Droge koude lucht bevat minder waterdamp. Waterdamp is nog steeds ons hoofd broeikas de andere gassen zijn kleine spelers en bij gebrek aan waterdamp nemen deze kleinere spelers een grotere rol in. 2: Als iets koud is dan kost het minder energie om dit 1 graad of in dit geval 1 fahrenheit op te warmen. Warme vochtige lucht, zoals de tropen zijn minder moeilijk op te warmen. Als bijvoorbeeld de komende jaren de tropen erg opwarmen(met de el nino in acht genomen) dan zou Reinier van de Berg meer reden hebben om sensatie te gaan lopen scheppen. Want laten we eerlijk zijn hij wil gewoon sensatie scheppen. Dat is veel boeiender dan te zeggen dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand is. Ook kan het helaas zijn baan kosten als hij aan de sceptische kant zou staan.

  Spijtig dat hij en ook bij vlagen Helga van Leur zo amateuristisch overkomen. Mensen die zou je zeggen toch enige kennis van zaken zouden moeten hebben. Ook zouden juist zij minder sensatie belust moeten zijn.

 3. fred schreef:

  Aan gezien het over het klimaat gaat dit artikel kan ik eindelijk deze vraag stellen.
  Hajo hoe gaat het met de ijstijd die ons te wachten staat?, want daar had je het wel eens een enkele keer over, en voor dat de mensen weer beginnen te zeuren, het is een vraag.

  • Hajo schreef:

   De zonneactiviteit gaat er helemaal uit exact volgens de al vele jaren geleden gedane voorspellingen (niet door mij hoor – ik geef gewoon door wat ik elders lees). Als je in de theorie van Svensmark gelooft kun je zeggen dat er een kleine ijstijd moet komen. Ik ga daar nog steeds vanuit.

   • fred schreef:

    Hoe het allemaal precies zit, daar ben ik niet voldoende hmm ik verbeter het naar 100% op de hoogte van, want als je daar over iets gaat typen moet je er uiterst zeker van zijn, dat ben ik dus niet.
    Daar in tegen neerslag in de vorm van zware buien als voorbeeld zijn wel toe genomen in de zomer, dat kan ik wel typen.

 4. Floris schreef:

  Een stijging van 7 graden??!!! Dat is natuurlijk ongelofelijk veel!!!! de concentraties fijnstof die wij de lucht in brengen met onze vliegtuigen en dergelijke is zo hoog dat we 70% van alle insecten hebben uitgeroeit in een paar decenia. De opwarming van de aarde gaat steeds sneller.. de ontbossing blijft maar door gaan.. de voedselindustrie is verschrikkelijk voor de dieren maar ook voor het milieu. En dat allemaal zodat wij mensen als koningen kunnen leven. En net nu er gelukkig steeds meer beweging in komt… iedereen in de wereld begint in te zien dat dit absoluut niet langer kan zo… zijn er hier helaas toch mensen die dit tegen werken. Door net te doen alsof wij mensen er niks mee te maken hebben. En die mensen doen ook nog eens net of ze van het (winter)sporten in de natuur houden. Als je echt zo van de natuur houd. Denk dan eens goed na! Mischien weten we niet alles zeker omdat we gewoon nog niet lang genoeg metingen doen. Maar is het het waard om dat risico te nemen? Het enigste wat we kunnen verliezen is de wereld waar we op leven….

  • Hajo schreef:

   De vleermuizenstand is de laatste jaren vertienvoudigd. Zeker omdat er geen insecten meer zijn. Helaas ben je ook in deze milieupropaganda getuind. Fijnstof bestaat wel maar zoals het gebracht wordt is het ook een hoax. En zeven graden opwarming in twee jaar moet een soort el ninjo achtig tijdelijk lokaal of hooguit regionaal effect zijn. Wacht maar af. De ons beloofde globaal warming gaat heel traag en paar graden erbij in de komende 80 jaar. Als “ze” dus gelijk hebben.

  • jeroenamsterdam schreef:

   Het probleem is Floris, dat jij je laat opnaaien door negatieve berichten in de media. Je stelt dat de opwarming steeds sneller gaat wat simpel weg niet eens waar is. Voorlopig praten we over fluctuaties binnen wat normaal is voor tijdens het Holoceen. We mogen god of in wat je ook geloofd wel bedanken op onze blote knieën dat we überhaupt leven tijdens het holoceen.

   De theorie is dat CO2 de aarde opwarmt met 1 graden per verdubbeling. Dat is zonder feedback en die kan zowel negatief als positief zijn. Ik neig naar negatief, omdat ik een optimist ben en een realist. In het verleden was ons CO2 gehalte op aarde hoger en ook toen is de aarde niet uitgestorven. Optimisme komt voort uit het feit dat CO2 ook een positief effect heeft op het leven op aarde. Planten groeien er simpelweg beter door. Afrika is groener geworden door CO2 dit is toegegeven door NASA. NASA kan je toevoegen aan het alarmistische kamp dus dat zegt wel iets.

   Verder is de grootste killer de verandering van ons landschap als het om diersoorten gaat. Als wij bouwen dan gedijen nou eenmaal andere diersoorten dan als we het landschap onberoerd laten. Ga jij bepalen wie wel en niet mag leven? Wie wel en geen kinderen mogen krijgen? Dat is niet aan ons. Dat is aan de natuur. Elk soort heeft een populatie curve ook de mens. Ik denk dat wij die flink kunnen rekken en tegelijkertijd goed voor de planeet kunnen zorgen. Op dit moment gaat het gewoon prima met de planeet.

   Kijk gewoon eens wat nuchterder naar nieuws berichten op tv, internet en in de krant.

 5. GBJ schreef:

  Theorie of hypothese….

 6. Weerwolf schreef:

  Een hele interessante discussie over de jamner kleine ijstijd tov globale warming. De waarheid ĺigt voorlopig in het midden. De komende jaren zal blijken wie gelijk heeft. Liever richt ik me op het heden en vooral de weerssituatie in ons kikkerlandje
  Jammer dat er niet dagelijks een weerupdate verschijnt. .

  • fred schreef:

   Misschien morgen een weerupdate over de onweerskansen, vooral in het zuiden van het land.

   • Mark (breda) schreef:

    Dat hoop ik.

    En….ik heb zin in een ouderwetse westcirculatie 2 weken lang. Gewoon lekker wind en regen en 14 graden. Het is nu al veel te lang hetzelfde saaie warme weer. Ff wat anders graag. Dank u!

    • Roland (Bodegraven) schreef:

     Eerste buien komen er alweer aan.

     • Conure schreef:

      De meeste modellen houden het op wat lokaal gespetter. Alleen Arpege geeft wat meer neerslag vooral in Zeeland. Belgie (mn Ardennen), Luxemburg en Noord-Frankrijk zitten wel in de line of fire.

    • Hans schreef:

     Mark, dat hoop(te) ik ook maar voorlopig niet helaas, na weekend eventjes minder warm 20- maar daarna weer up.
     Wel één ding wat zeker is: over 2 weken alweer de “langste dag” en kunnen we daarna aftellen richting de winter 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 7. Rob schreef:

  Hoe zit het met die west-circulatie op lange termijn?
  Als ik het zo bekijk weet hogedruk toch aardig stand te houden met na het weekend van 16 juni mogelijk weer richting de 30?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.