Val dIsère 1850. -14ºC. Morgenochtend nog kouder. Volledig ingesneeuwd zoals het hoort. Seizoen al op 24 november begonnen. Maar nu dan eindelijk helemaal goed. En hier komt meer en meer en meer weten we. En ook wel in Ischgl en Obertauern. En in Kaprun. En in Gargellen. Het zijn de lagere gebieden die mogelijk weer groen worden behalve dan de pistes die geconsolideerd zullen zijn.

Loser vanochtend

En dan heb je nog lagere skigebieden waar het zo veel heeft gesneeuwd dat ze daarom al wit blijven ongeacht de dooi.

Bergstation Loser vanochtend

Werk aan de winkel daar bij dat bergstation in Stiermarken! Ongelofelijk…

Exact een meter gevallen op wat er al voor de stuwing begon zondagavond. Niet gek! Leuk dat verschillende lezers van deze website deze sneeuwzekere “omzeil München” hoek van Oostenrijk hebben ontdekt.

Beetje sneeuw

De Rudolfshütte in de Hohe Tauern is ook aan het dichtsneeuwen. Wie dit via WSWM geboekt heeft krijgt echt waar voor zijn geld. Een berghotel eenzaam in de bergen als een cruiseschip op zee. En meters sneeuw, want het is nog niet gedaan hier op gelijke hoogte met Val Thorens.

Voor wie het nog nooit gezien had: zo wordt sneeuw geruimd als het echt te veel is zoals na het weekeinde in Val Thorens. Mooi speelgoed. Leuke edit ook van Rob, onze man in Les Menuires. Snel door naar de kaarten.

Thuis in Nederland een nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst. Maar gek genoeg loste de vorst vanochtend al weer een beetje op. Bij amper wind of zelfs wind uit het oosten. Dan missen we Leo een beetje die altijd heel kien was op dit soort micrometeorologie thuis om de hoek. Ook de komende nachten die misschien zelfs een graadje matige vorst kunnen opleveren…

Zo mooi winters wordt het

Want jongens en meisjes… deze kaarten zagen we weken geleden in de meteofiction. Poolwerversplit. Het zou winter worden en blijven. En nu zijn we er. We hebben die zuivere winterse drukverdeling. Voor ene paar dagen. Het enige wat ik kan verzinnen waarom dit toch gedoemd is, zijn de flubbers in het Scandihoog rond de oostzee. Zulke flubbers horen niet in de kern van een sterk en veerkrachtig hoog. En de depressie over de middellandse zee is gewoon net te zwak. Maar verder echt om in te lijsten en dat je je schaatsen uit het vet zou halen.

Minimaal in Zwitserland kun je je schaatsen uit het vet halen. Wat een nacht daar. De Glattalp gekelderd naar -32ºC. Is het een boude voorspelling om te zeggen dat de -40ºC hier nog gaat sneuvelen tot zondag? Het record hier is −52,5 °C gemeten op 7 februari 1991.

En dan is het al weer afgelopen

En toch hebben we die vermaledijde weermodellen die met geniale wiskunde gewoon kunnen uitrekenen dat als A nu dan zondag B. En B zie je hierboven. De dooiaanval. D-Day dus. Zondag. En die aanval uit het westen kan eigenlijk niet mislukken. Als kleine jongen vroeger vouwde ik dan wel eens m’n handjes met zo’n kaart in het Eindhovens Dagblad of NRC wat we thuis lazen. Dat het alsjeblieft niet zou gebeuren. En dan begon het te sneeuwen… en had je nog steeds hoop…. en dan werd het regen en was het feest weer voorbij. En nu weten we midden in de vorstperiode al dat het gedoemd is. Is dat een verbetering?

Koud genoeg voor de Alpen

Ik laat even deze cliffhanger van het Amerikaanse model zien voor 27 december. Je ziet het blauw steeds de Alpen omarmen. De groene fasen met sneeuwgrens hoger dan 1200m worden toch zeldzaam. Voor de Lage Landen is het prut maar voor de Alpen waarschijnlijk goed genoeg.

Ook de cliffhanger van het Europese model is weer een mooi voorbeeld van waar we heen gaan de komende periode….  noem het de wasmachine of de centrifuge. Zeer grote depressies pompen gigantische massa’s energie rond. En daar zitten gewoon momenten tussen waarin de sneeuwgrens eventjes stijgt naar 2000m om dan wel snel weer te zakken.

Het is rond de Alpen vaak een hutspot van groen en blauw wat wijst op een vorstgrens van rond de 1500m. Dauwpunten willen nog wel wat lager zijn en sneeuwval vanaf 1000m is realistisch. Daaronder zal het regelmatig ook even regenen.

Op 9km hoogte een opmerkelijke “kreeft” met zijn scharen om de Balkan heen. Daar zit ook hardnekkige kou. Waarom die stroming zo? Waarom zoekt de wind zijn weg niet over de warme Middellandse Zee? Waarom jaagt het van het koude Tunesië over het iets minder koude Egypte naar Azië? Een mooi patroon om eens vaker te gaan volgen. Anyway: wat kopen we ervoor? Worden de Alpen onder 1200m weer helemaal groen behoudens aangelegde pistes?

Ensemble thuis in Hopfgarten

Ach het is nog te vroeg om te zeggen. Maandag en dinsdag zal het op 700m wel even regenen. Het einde van de Amerikaanse hoofdrun is een megadump die ook naar 700m zal afdalen. Maar dus pure meteofiction ziet een kind. Het ensemblegemiddelde is eigenlijk opmerkelijk droog voor de Alpen. Ik ben nog steeds van de lijn: genieten tijdens de winterse fase en je laten verrassen door de leuke runs die we dan ook nog tegenkomen zoals de middagrun gisteren. Pas als we zaterdag enkel negatieve kaarten zien is er reden te treuren… maar wie weet zitten we dan al met een serie verrassende kaarten met een Witte Kerst in de Lage Landen. Dus geniet gewoon..

In de Verenigde Staten record sneeuwval momenteel. Dan praten we over een land zo groot als Europa. Dus niet denken dat Amerika altijd kouder is dan wij. Ergens in Europa is het altijd wel f….. koud en sneeuwrijk op enig moment. Maar nu dus in North-Carolina en Virginia tot een halve meter sneeuw. En mooie records weer: Richmond Airport had 28cm en dat is de meeste sneeuwval ooit gemeten voor 10 december. Het vorige record was 18,5cm op 6 en 7 december 1952. Het was ook de zwaarste aanhoudende sneeuwval sinds 1908!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

89 reacties

Gesloten voor reacties.