Klik voor grotere kaart

Zelden zal een snelle synopsis van de nieuwe modelruns en de bijbehorende ensembles zo zoet smaken en zo intens “ruiken” als vanavond. Ik proef kruitdampen. Ik zie het beeld voor me van Kennedy Space Center na de succesvolle reparatie van de Hubble telescoop: allemaal knappe koppen luid applaudisserend elkaar schouderklopjes en high fives gevend. We did it!  Jihaa! Wat hebben we gedaan? We hebben een totale omkering bereikt van alle pessimisme in de modellen. Tenminste in de drie die ik volg: GFS, GEM en ECMWF. Hierboven de laatste kaart van de nieuwe ECMWF-run die dus koud is tot het gaatje met zaterdagmiddag 11 februari (jawel dat is niet aanstaande maar volgende week zaterdag!) met -4°C.

Update 22.15u: ECWMF ensembles zijn binnen. Derde knop van links in de Wintersport Weerkamer. Zowel de 15-daagse als de 10-daagse positief te noemen. Ruime steun voor de koude hoofdrun hoewel gemiddelde uiteindelijk iets zachter.

Update 23.19u: de nieuwe ijspluim voor noordoost-Nederland van WinterPlaza is #11stedentocht-waardig. Zien is geloven! Overige regio’s zie 4e knop van links.

Klik voor grotere kaart

En we zitten duidelijk op recordkoers qua luchtdruk. Het februarirecord van 1046,7 hPa gemeten op 16 februari 2008 lijkt er nu wel zeker aan te gaan en zelfs het absolute luchtdrukrecord voor Nederland van 1050,0 hPa gemeten op 26 januari 1932 komt in beeld!!! Zie hieronder de kaart voor woensdag 8 februari uit het GEM model. Ook mooi in het GEM model vanavond dat het eindigt op 9 februari (avondrun niet verder dan +180u) met een te zuidelijke positie van het hoog en een westelijke aanvoer in de LL en dat de vorst zelfs overdag gewoon standhoudt! Maar ja, het zeewater krijgt dan ook de turbobehandeling deze dagen. Zie grafiek.

[fbphotos id=342273715806840]

En kijk nu toch eens naar dat GFS00u ensemble van vanochtend (links) en het 12u ensemble van vanavond (rechts) beide voor een punt in Friesland. Ongelofelijk wat een verschil. Echt de wereld op zijn kop. Niet als we naar het gemiddelde kijken (rode lijn) maar wel als we naar de zwarte lijn kijken die vanavond toch mooi door een groepje leden wordt gesteund. Stevig koud in de eerste week en daarna de hoofdrun toch weer naar het zachtere ensemble gemiddelde terugkerend, maar nu met veel meer #11stedentochtlijntjes dan die ene eenzame van vanochtend.

Hieronder nog even iets over de sneeuwkansen in de Alpen en drie bloedmooie Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads… 

Alpenweer
Nu de krokus nadert willen mensen natuurlijk in de glazen bol kijken van het Alpenweer eind februari. Slecht nieuws voor hen: da ken nie! Het is op dit moment echt volstrekt onmogelijk om verder vooruit te kijken dan een dag of 5, waarbij een simpele vuistregel kan zijn dat een geslaagde dooiaanval bij ons veel sneeuw naar Sauerland en de Alpen zal brengen. Mislukken de dooiaanvallen dan blijven de Alpen kurkdroog. De aankomende dagen zijn de Alpen ijzig koud. Bar gewoon. Kouder dan jij en ik ooit hebben meegemaakt. Zo koud dat ik mensen straks ga bellen voor berichtgeving!

Yin en yang
Na het weekeinde wordt het geleidelijk minder bar, mede omdat Turkije en het Zwarte Zee gebied zowat een warmtegolf gaan beleven. Tja het weer is altijd yin en yang. Is het ergens extreem koud is het ergens anders extreem warm. Dat spel van zachte lucht en ijzige kou kan in het Middellandse Zeegebied altijd voor verrassingen zorgen met plotselinge zuidkantdumps etc.. Concreet is er nu niet meer te melden dan dat de kansen voor dumps op korte termijn zoals die gisteren nog op de weerkaarten stonden met voor de LL een einde van de winter al komende maandag, dat die kansen sterk gedaald zijn. Zodra ik iets durf te roepen lees je het hier!

[fbphotos id=342291405805071]

Die ene droomachtig mooie plaat uit Avoriaz is gemaakt door iemand van Saunabarrels.be. En nu allemaal bestellen zo’n ding!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.