Eind november 2010 gebeurde het: Nederland ging spectaculair de winter in en kreeg “op zijn Oostenrijks” een blijvend sneeuwdek. “Es schneit zu”, zeggen ze hier. Dichtsneeuwen. Houden we erin. Dat de zon ook geen vat meer krijgt op de ondergrond en het continent een koudepool kan gaan vormen. Hierboven en hieronder zie je me skiën in Krommenie destijds. Maar het is dus niet OK als tal van outlets nu al winterse broodjes gaan bakken.

Kijk eens wat Wetteronline.de nu doet?

Een paar jaar terug toen ik al zowat een decennium mijn meteofiction inclusief boude voorspellingen had, kwamen zij met “Modellgeflüster”. Die vond ik mooi gevonden. Maar nu zijn ze al gekomen met een winterse prognose op basis van en handvol GFS runs zonder er dat Modellgeflüster bij te zetten. Mooie animaties, spectaculair verhaal, maar het slaat helemaal nergens op. De video is nog niet klaar en hoppa… het model slaat om en produceert hogedruk tot het gaatje.

Electroverse maakt het ook bont. Alles aan de koude kant wordt gemeld. Maar ook dus elke berekende arctische uitbraak. En nooit eens sorry als het niet blijkt te zijn uitgekomen. Dat heeft zo’n mooie site met het wetenschappelijke gelijk aan haar kant toch niet nodig? Blijf gewoon bij de actualiteit van wat je ziet en wat er waarschijnlijk gaat gebeuren. Verder vooruit geef je het beestje een naam – Meteofiction, Modellgeflüster – en blijf je daarbij.

Dat mensen weten: hier gaat het om genieten van een extreme berekening en en mooie weerkaart (zoals je van een videogame kunt genieten), en niet om een concrete prognose. Foei! Want we gaan dus deze kant op. Even Scandihoog – nog zonder koudetransport – en dan vermoedelijk terug naar teflon. Genieten dus. En als het je niet koud genoeg is, dan in T-shirt. Lekker Wim Hoffen.

Categorieën: Discussie

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Ilona van Dam · 10 november 2021 op 12:41

Grappig dat je naar oa Wetteronline uithaalt, maar jij doet het eigenlijk niet veel beter met je absurde boude voorspellingen!

  Hajo · 10 november 2021 op 13:07

  Nou klassiek doe ik het vrij goed et mijn boude voorspellingen, maar wederom volgde ik daarmee ook exact het advies dat ik hierboven geef… alles wat zo ver weg is moet je een aparte naam geven. “Boude voorspelling” is zo’n naam. Of “wilde gok” of “doe eens gek”. Snap je hem nu? Het wachten is op je eerste welwillende reactie. Vooralsnog ben je een typische trol die leest met het vooropgezette doel om ergens op te attaqueren. En dat woord onthouden we voor Galgje en Scrabble.

   Jeff · 10 november 2021 op 13:46

   Wel echt heel erg jammer dacht vroeg te kunnen genieten van de sneeuw

   JH Vis · 10 november 2021 op 20:46

   Soms begrijp ik bepaalde reakties wel. Ik ben ook af en toe geneigd te reageren op een manier die mij eigenlijk niet past. Zolang de berichtgeving zich beperkt tot het weer is er geen reden tot negativiteit en kan ik er af en toe zelfs van genieten!! Zodra er frustraties op andere gebieden dan het weer weggeschreven worden ben je mij kwijt. Gelijktijdig realiseer ik mij dat jij bepaalt wat er in een bericht geschreven wordt. Ik moet dus snel filteren en beslissen of ik je bericht lees of wegklik…Dat lukt tot nu toe aardig ; )

    Hajo · 10 november 2021 op 21:27

    Mooie toelichting… dank je. PS Ik heb niet zo veel frustraties hoor. Alleen heel veel passie voor kennis en wetenschap. En dan nog iets dat intellectuele eerlijkheid heet.

kirsten_dl · 10 november 2021 op 18:55

Leuke verhalen hier weer hoor en dan nog bepaalde reacties… hmmm… toch effe de wenkbrauwen fronsen.
Is er een gegronde reden waarom de Chinese overheid de gehele bevolking oproept om massaal voedsel voorraden in te slaan? Is het vanwege een nakende strenge lockdown of ijzige vrieskou en sneeuw of gewoon vanwege mondiale schaarste vanwege mislukte oogsten etc?
Diverse preppers zoeken het momenteel volop uit maar hebben nog geen passend antwoord gevonden tot hiertoe.
Mocht iemand een antwoord hebben, graag !
Mocht iemand weten waar je naartoe kan gaan skiën zonder CST, injecties en controles door de Gestapo dan hoor ik dit eveneens graag. 🙂

Morgen een officiële feestdag in België dus hoeven wij niet te werken en rij ik richting Ardennen. Beetje door de prachtige bossen wandelen en volop frisse lucht opsnuiven.

Gesloten voor reacties.