Tja, soms zit je net op de goede plek. De sneeuw in Zell am See en Saalbach was gisterochtend nog bijzonder goed met strak blauw weer, zodat de laatste dag nog volop is genoten. En nu … valt er op het Kitzsteinhorn nog even een meter sneeuw in een paar dagen.

De webcam van de Rudolfshütte even verderop toont een complete white-out. En het sneeuwt pas een uur heftig op dat moment. Wat er nog bij komt?

Nu ja…. zeg het maar. Ik ga dus even enorm mijn best doen om komende zaterdag niet in een lawine te belanden. Ik stuur wel wat foto’s of een video met de Insta360. Kijken we nog even de hele Alpen rond….

OMG. Echt een gigantische dump. En dus al boven 1000m wit. Best normaal hoor voor medio april. Maar toch …

Ondertussen zien we overal een bijzonder einde van de winter. Vooral Amerika is echt bijzonder met talloze sneeuw- en kouderecords. Volg dat dagelijks op electroverse.info (extensie gewijzigd wegens censuur). Kazachstan en Rusland zijn de warme jongetjes van de klas.

Ondertussen toont ook de wereldwijde sneeuwmassa een zijdelingse trend. Na een record eind maart gingen we terug naar de normaal…. om nu dan zijwaarts weer extremer positief te komen dan 1 standaarddeviatie. Spannend hoe het verder gaat. En leuk dat we nog even kunnen spelen op het Kitzsteinhorn. Ook voor de meivakantie veelbelovend natuurlijk.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.