rsum_14110612_14103112_EC

Hier kunnen we kort over zijn: het gaat helemaal mis aan de zuidkant van de Alpen en ook verder in Italië. Diverse hotspots op deze kaart. Het gebied rondom Aosta krijgt waarschijnlijk de meeste neerslag, maar de hele zuidkant zal zwaar getroffen worden. Voor de hogere pistes goed nieuws: ook in Val Gardena boven de 2500 meter heel veel sneeuw. Waar precies het meeste gaat vallen is zoals altijd afwachten maar de modellen zitten nu enorm op lijn en vooral het ECMWF is al dagen enorm constant.  Ergens verwacht ik (op hoogte) drie meter sneeuw. Dezelfde hoeveelheden (meer dan 200 en plaatselijk dus zelfs 300 mm) kunnen gaan vallen rondom Monaco en in het al zo zwaar getroffen Genua. Konden we in eerste instantie nog hopen op een wat lagere sneeuwgrens; nu lijkt het wel vrij zeker dat beneden de 2000 meter alles als water zal vallen. En dat allemaal in krap 3 etmalen tijd. Weinig voorstellingsvermogen voor nodig: dit kan zeer rampzalig worden. Ook 3BMeteo ziet de bui al hangen en waarschuwt sinds gisteren. Met enig cynisme gaat er van de boodschappen iets uit van “blijft u vooral rustig”, maar wees gewaarschuwd. Zo valt er (letterlijk vertaald) te lezen “het is nog te vroeg voor paniekzaaierij maar..”

z500_14110512_14103112

Wat de modellen vooral goed (in ieder geval erg consistent) lijken te beschrijven is de kou op hoogte. Die gaat uitzakken over het Midden-Frankrijk en komt net niet ver genoeg oostwaarts.

rart_14110518_14103112

Maar hé, ook de Jura, het Centraal Massief, Picos de Europa en de Pyreneeën gaan wit kleuren! In het noorden en midden van Frankrijk kan op woensdag of donderdag de sneeuwgrens tijdens intensieve neerslag dalen tot 800 meter. Van zeer tijdelijke aard; snel daarachter wordt het weer warmer. Voor de hogere pistes in de Pyreneeën kan een kleine 30 cm een mooi begin zijn.

rart_14110818_14103100

Kijken we wat verder dan moet ik -hoewel ik het zelf eigenlijk  nog wat vroeg vind om hard te roepen- Hajo zijn aankondiging van de Franse dump bevestigen. Ook vanavond staat die er in de ECMWF hoofdrun weer keurig op. De laatste 60 cm als sneeuw boven de 1200 meter? Dat ziet er goed uit, zeker ook voor bijvoorbeeld Les Menuires, maar is nog wat ver weg wat mij betreft. Wel spannend!

Halloween_GB

Afsluitend nog even een kijkje elders. Op diverse plaatsen stond Halloween vandaag centraal in de weerberichten. Zo meldde Metdesk vandaag de “warmest Halloween day on record” voor het zuidoosten.

Hoe anders in Ontario. Geheel in sfeer uiteraard. Niet heel extreem (het komt daar vaker voor rond deze tijd), wel mooie beelden. Op de site van de TheWeatherNetwork meer mooie foto’s en filmpjes. En sla deze webcams niet over. Het linker beeld had eerder vandaag sneeuw; op het ogenblik niet meer. Deze kan ik tot slot niet helemaal plaatsen. Record-sneeuwval met Halloween in Chicago en daardoor 300 geannuleerde vluchten. Het ging om 2 mm sneeuw?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

3 reacties

Gesloten voor reacties.