Leo heeft een geweldig weerbericht geplaatst over de huidige weersituatie met kans op winterse neerslag en mogelijk het verbreken van het kouderecord. Als je het nog niet gelezen hebt, echt even doen door hier te klikken. Ik ga voor de liefhebbers die houden van “mooi warm zomerweer” kijken of dat in de vooruitzichten zit of dat we moeten gaan BBQ-en in de regen. Zijn er aanwijzingen die er toe leiden? Hierbij maak ik een modelvergelijking tussen het befaamde Europese model ECMWF en het concurrerende Amerikaanse model GFS. Ik begin met het Europese model waarbij ik een uitleg ga geven over hoe jullie de weerkaarten kunnen lezen. Op het einde van het bericht mogen jullie aan de hand van een weerkaart zelf een verwachting geven aan mij in jullie reacties. Leuk of niet? Het is even wat tekst lezen maar echt de moeite geloof me.Ik begin met de verwachting van het Europese model.[dc_slider slider=”16434″ captions=”true”] Jullie zitten hier regelmatig op de site en ik denk dan ook dat de meeste van jullie de weerkaarten wel kunnen interpreteren. Voor de nieuwe volgelingen zal ik proberen in het kort een uitleg geven hoe je de weerkaarten kunt lezen. Met hoge- en lage drukgebieden geven de weerkaarten aan wat voor weer er te verwachten staat. Een hogedrukgebied geeft in het algemeen mooi weer (weergegeven met een H) en een lagedrukgebied zorgt in het algemeen voor slecht weer (weergegeven met een L) De luchtdruk meten we met een barometer weergegeven in hectopascal of millibar. Als je thuis een barometer hebt, kijk er maar eens op en dan zie bij 1015 mb veranderlijk weer staan, 1020 mb en hoger mooi weer en 1040 mb bestendig weer. Staat de wijzer links dan komen we uit bij slecht weer, 1000 mb en storm 980 mb. Voor stabiel mooi warm zomerweer moet de wijzer dus zoveel mogelijk rechts staan. Heb je geen barometer geen ramp, wij zijn er nog om het weer te voorspellen en je hebt de weerkaarten nog. De wind (stroming) bij een lagedrukgebied gaat tegen de klok in (krimpende wind) en bij een hogedrukgebied met de klok mee (ruimende wind) Staan de isobaren dicht bij elkaar dan staat er een stevige wind in dat gebied. Zo, dat is een hele lap tekst, genoeg om de weerkaarten te kunnen begrijpen.

Kijk je naar de weerkaarten hierboven (druk op pauze toets als het te snel gaat) dan zie je dat we de komende dagen in het algemeen te maken hebben met lagedrukgebieden. Hoe donkerder de kleur hoe kouder de lucht op hoogte. Geel, oranje en rood is warmere lucht. Met deze kaarten zit er dus echt geen zomerweer in de verwachting. Dan heb ik nog getallen ingetekend op de kaart. De getallen 1,2 en 3. Getal 1 staat voor het hogedrukgebied bij de Azoren. Kenmerkend in deze jaargetijde en dit hoog ligt meestal (vast) op deze plek. Dit hoog kan uitbreiden naar onze omgeving en dan krijgen we een weersverbetering. Op 29 mei zie je drukstijgingen boven Spanje (getal 2) dit zou volgens dit model kunnen wijzen op een weersverbetering later bij ons, echter de termijn is nog ver en dat is nu nog speculeren. Boven Groenland en de Noordpool (getal 3) ontstaat een hogedrukgebied waardoor het lagedrukgebied eigenlijk geen uitweg heeft. Welk systeem er gaat winnen blijft afwachten.
[dc_slider slider=”16466″ captions=”true”] Kijken we naar de weerkaarten van het Amerikaanse model dan zien we eigenlijk min of meer dezelfde berekening dan het Europese model. Hierbij stijgen de kansen op zomerweer op korte termijn niet. Het is natuurlijk niet onmogelijk dat het nog omslaat eind mei maar de kans is op dit moment niet zo groot. Met het Amerikaanse model kunnen we verder vooruitkijken dan het Europese model en dat ga ik nu met jullie doen.

Bovenstaande weerkaart is voor 4 juni en wat zien we? Eens kijken of jullie het begrijpen. Vertel mij maar in de reacties of de zomer komt of niet? Wat voor weertype verwacht deze kaart voor de lage landen? Waar komt de wind vandaan en wordt het warm of koud met stabiel of onstabiel weer?


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

56 reacties

Gesloten voor reacties.