enswind

Deze grafiek is misschien de allerbelangrijkste vanochtend, de dag ook van de opening van de Zillertal Arena (zie apart artikel). De windpluim in Vorarlberg als representatief voor de hele noordkant. Zie de hoofdrun van het oude model rock bottom liggen met een stevig continentaal hogedrukgebied a la Varnia. Een totale outlier. Gaat niet gebeuren het op en neer stuiteren van de wind met de hogedruk is waarschijnlijker zoals ook de GFS paralel (dubbele streep) laat zien. En kijk eens naar die windroosjes. Nu is het even met een Föhncomponent tot aan de 17e. Daarna is het alleen west wat de klok slaat. Met alleen op de 20e een noordwest component. En dat is inderdaad dat moment van de mogelijke redding van de kerstweek.

ensKLW

Zie hier dat moment ook. De GFS paralel loopt een dag voor op de oude GFS. Kijk niet naar de regenpieken van 18 december, maar focus op het sneeuwpiekje in de nacht op de 20e . Maar het is ook meteen evident dat er in het stormachtige weer momenteel veel te veel onzekerheid zit om überhaupt iets te kunnen zeggen. We moeten erg terughoudend zijn momenteel en niemand naar optimisme of pessimisme toe praten. Laat ieder zijn eigen gevoel volgen. We zijn uiteindelijk allemaal onze eigen beste managers van onze stemmingen. Ik stel vandaag vast in de modellen dat er richting oud en nieuw kansen zijn op een overgang naar echte winter in West-Europa. Daar wil ik nog niet te veel over zeggen…

hirlamzaterdag

Het heeft wel zin even op de korte termijn te kijken. Het HIRLAM model berekent morgen geen sneeuw in de Ardennen en Sauerland. Dat lijkt me een “foutje”, maar het wordt best close inderdaad. In Winterberg hangt het kwik rond de nul. Ik lees in de reacties dat een aantal mensen gaan. Gewoon doen. Neem de gok. Enkele pistes zijn open en dat zal ondanks de regen vandaag wel zo blijven.

vrijdagnachtsneeuw

Dit is vanochtend de kaart van het mooie reddingsdumpje aan de vooravond van de kerstweek in het Europese model. Tja dat is gewoon een mooie noordwestsituatie. En die Scandinavische depressie druk er genoeg kou in. Wat een machtige sneeuw zie je daar aan de Fjorden trouwens. In een ijzige noordelijke stroming.

ohneevarnia

Dit is de aberratie in het Amerikaanse model. Dat Varnia-achtige hoog. Weest niet bang: zelfs dit extreme scenario is geen echte Varnia. De temperaturen op 1500m zijn niet hoog in deze berekening. Ga gewoon uit van een Zwischenhoch, een tussenhoog zoals de GFS paralel dat berekent. Maar duim wel voor een einde aan de WC. Al was het voor het Sauerland waar men de regengolven zal moeten vrezen. Ook wat dat betreft gewoon gaan vanavond of morgen!

laatstekaart-temps

Mooi deze kaart die laat zien dat harde wind de winter tot in Kiev wegblaast maar dat het in De Alpen en Zuid-Frankrijk en zuidelijk Oost-Europa gewoon koud blijft. En zie ook Noord-Afrika. Tja wat een winter!

usamiddag

Een blik over de grote plas toont aan dat de Amerikaanse winter ook nog lang niet voorbij is. Dit zijn de middagtemperaturen op 23 december. Mijn gevoel is dat dat geen goed teken is voor de winter in West-Europa. Ik gaf al aan dat we een overgang naar een continentale West-Europese winter best eens begin januari konden verwachten. Of tussennu en dan niet tioch nog tenminste 1 grote dump naar de noordkant gaat moeten we op dit moment gewoon afwachten. En God danken voor de kunstsneeuw. Hebben jullie het artikel in Sir Edmund in de Volkskrant nog gezien afgelopen zaterdag?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

108 reacties

Gesloten voor reacties.