Het soms erg verwarrend voor wie het gebied niet op zijn duimpje kent. Zillertal… Zillertal Arena? Wat is het verschil? Qua skipas heel weinig want vanaf 2 dagen skipas heb je sowieso de Zillertaler Super Skipass die geldig is in het hele Zillertal tot op de Hintertuxer Gletscher (zie skipasprijzen). Groot verschil is dat het Zillertal 100% Tirol is en de Zillertal Arena half in Tirol en half in het Salzburgerland ligt. De grens is de Gerlospas. Nog groter verschil is de gemiddelde dalhoogte van de dalafdalingen. In de Zillertal Arena kom je niet lager dan 1250m. Het laatste stuk omlaag naar Zell am Ziller die je met de gondel. Ja en daar zit je dan samen met Mayrhofen, Kaltenbach, Fügen en een hele rits kleine dorpen tussen 633 en 545m hoogte. Hartstikke groen momenteel zoals je hieronder ziet. In de huidige extreme omstandigheden is ook de Zillertal Arena niet overal wit gebleven maar de pistes zijn wel allemaal goed. Hierboven zie je alleen maar wit… 

zillertalarena0901a

De dalafdaling van de Isskogel naar Gerlos. Piste prima. Rest groen.

 zillertalarena0901b

Nog eentje Gerlos.

zillertalarena0901d

En nog een. Knap toch?

alpenrose0901

Zuidhelling boven Alpenrose in Königsleiten…

gerlosplatte0901

 

En de noordhelling van de Gerlosplatte aan de overkant. Typisch dat het hier onder op de foto mooi wit is. Dit is namelijk wel een zuidhelling. Pistes dus goed, maar offpiste groenig… en dan zit je in een van de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk!

zillertal0901a

Nu dan het verschil met de skigebieden in het Zillertal die dalafdalingen hebben tot in dit lagere dal. Dit lijkt mij de dalafdaling naar Hippach? Klopt? Einde oefening in elk geval…

zillertal0901b

Close up!

zillertal0901c

 

Dalafdaling Kaltenbach. Toch?

 

tuzertal0901

 

Beter af zijn de hoogste pistes van het dal rond Lanersbach en natuurlijk de gletsjer van Hintertux. Foto’s zijn van Niels Hoeke, onze man ter plekke!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.