wswm_reistijd_fb
Bergpassen opzich zijn voor veel mensen al een hele ervaring, goed of slecht. In de zomer zijn ze drukbezocht in de winter meestal gezien als obstakels. In de winter zijn tevens sommige wegen gesloten door enorme hoeveelheden sneeuw. Heel jammer als je bedenkt dat bergpassen mooie routes vormen tussen de bergruggen en dat winterafsluiting kan zorgen voor vertraging op de route.

Als je onderweg met je auto gebruik maakt van één of meerdere van de 300 veelgebruikte bergpassen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland wil je één ding vooral niet: oponthoud (lees: minder tijd om van de piste te gaan). Je kunt je daarom beter voor vertrek inlezen in de meest actuele winterafsluitingen en je reis daar op aanpassen. Hieronder vind je daarom een overzicht met de belangrijkste informatie.

Rijdend naar of door Duitsland?
Rijd je naar of door Duitsland? Geluksvogel! Wegens het nog redelijk zachte winterweer zijn op dit moment alle bergpassen in Allgäu en Oberbayern geopend. Wel goed om te onthouden is dat sneeuwkettingen in Duitsland, mits er sneeuw ligt, verplicht zijn. Hier vind je nog wat tips om daar helemaal op voorbereid te zijn.

Vive la France
Voor Frankrijk geldt dat het erg verschilt per departement of er veel sneeuw ligt en of de bergpassen open of gesloten zijn. Check daarom goed per regio of je te maken krijgt met winterafsluitingen, winterband- of sneeuwketting plicht.

  • Voor de Ain, in het Oosten van Frankrijk, geldt op dit moment dat de meeste bergpassen zijn gesloten. De bergpassen die geopend zijn, zijn grotendeels (zwaar) besneeuwd waardoor sneeuwkettingen verplicht zijn.
  • In de Alpes-de-Haute-Provence is het grootste deel van de bergpassen nog gewoon geopend. Niet allemaal, dus zoek wel even de meest recente informatie om omrijden te voorkomen.
  • In de Alpes-Maritimes, in het Zuiden van Frankrijk – het departement waar de steden Cannes en Nice liggen, zijn de bergpassen La Bonette/ Restefond en Lombard gesloten (wegens winterafsluiting).
  • Ben je van plan om naar de Ardèche en over de prachtige bergpassen van de Vogezen te rijden? Dan heb je geluk, die zijn bijna allemaal geopend! Je kunt hier dus (met uitzondering van de Col des Croix) gewoon rijden. Wel ligt er sneeuw en worden er sneeuwkettingen aanbevolen. Daar waar verplicht staan borden langs de route.
  • Reis je door Drôme, de Hautes-Alpes, de Haute-Savoie, Isère of de Vaucluse dan is het aan te raden de meest up-to-datete informatie online te checken. In deze departementen zijn op dit moment de meeste bergpassen namelijk dicht. Ook de bergpassen in Savoie zijn bijna allemaal (tijdelijk) gesloten. Hier vind je de meest actuele informatie.

header_roderenaultkadjar

Veel sneeuw in Italië
In Italië vallen tot plezier van velen jaar op jaar meters sneeuw. Dit jaar is het klimaat alleen zo in de war en is er zoveel sneeuw dat het lawines tot gevolg had in de Italiaanse Alpennijnen. Reis je naar Italië? Wees er dan op attent dat er in het grootste deel van dit land tot minimaal 15 april winterbandenplicht geldt en dat er geen peil op te trekken is welke wegen wel en niet afgesloten zijn. De meest actuele reisinformatie lees je daarom hier.

Op reis naar Oostenrijk
In Oostenrijk liggen een heleboel bergpassen, waarvan het grootste deel vooralsnog geopend is.

  • In de deelstaat Salzburg in Oostenrijk zijn vrijwel alle bergpassen open, met uitzondering de tunnel tussen Grossglockner Hochalpenstraße en Hochtor. Hier geldt een winterafsluiting tussen Heiligenblut en Kassastelle Ferleiten.
  • In de deelstaat Tirol ligt het een stuk ingewikkelder, hier zijn verschillende passen gesloten wegens sneeuw of een winterafsluiting, waaronder de Brennerpas, Timmelsjoch en de Hahntennjoch. Tirol wordt met Vorarlberg verbonden via de Silvretta Hochalpenstraße, die over de bergpas Bielerhöhe loopt. Hier geldt een winterafsluiting vanaf de tolpoort van Partenen tot en met de grens van Vorarlberg en vanaf de tolpoort van Galtür tot en met diezelfde grens. Goed om rekening mee te houden dus.

Vergeet ook niet dat in Oostenrijk de hele winter een winterbanden en sneeuwketting plicht geldt. Dit staat daar waar verplicht aangegeven met een bord.

Met de auto naar Zwitserland
Tot slot: Zwitserland. Voor Zwitserland geldt eigenlijk hetzelfde als Italië: véél sneeuw. Op borden staat aangegeven waar met winterbanden en sneeuwkettingen moet worden gereden, de meeste bergpassen zijn dicht wegens winterafsluiting of zwaar besneeuwd. Check daarom ook voor Zwitserland de eerder genoemde ‘Alpenpassen’ website om te weten hoe het ervoor staat wanneer je vertrekt.

Het mag duidelijk zijn dat het winterweer grote invloed heeft op het sluiten bergpassen. De wegen zijn moeilijk sneeuwvrij te houden waardoor ze gevaarlijk of onbereikbaar zijn voor autoverkeer. Heel logisch maar wel zonde van de mooie routes… Overweeg daarom eens in het voorjaar of de zomer een soortgelijke route te rijden, bijvoorbeeld over de mooie stuurmanswegen van de Vogezen. De afstanden, bochten en uitzichten zijn er fantastisch!

Dit blog is in samenwerking met Renault geschreven, ontdek hier meer over de Renault Captur en de Renault Kadjar.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!