97 doorsnede compacte massa ijsballen

Om te beginnen het antwoord op de vraag in de titel. Ja dat is vast en zeker een keer eerder gebeurd alleen blijkbaar niet sinds mensenheugenis. Rogé Haan, de schrijver van de weerkronieken, weet er alles van en is minstens zo verbaasd als jij en ik.

96. Strand van Huizen honderden aangespoelde ijsballen

Rogé schrijft: hoewel het amper had gevroren, lagen veel sloten en vaarten dicht met een ijslaag. Op Strand Zomerkade in Huizen (NH) vertoonde zich op 13 december al helemaal een voor ons land uiterst zeldzaam fenomeen. Vanaf het Gooimeer waren over honderd meter duizenden ijsballen aangespoeld, met een diameter tot wel 30 cm. Een fenomeen dat ik al eerder in 2016 in “De Weerkronieken” heb omschreven en wel vaker in Lake Michigan in de Verenigde Staten was opgetreden. In ons land nog nimmer eerder omschreven? Je zou dergelijke omstandigheden juist in een stevige vorstperiode en koude winter verwachtten. Opvallend was dat het water van de Noord- en Oostzee en het Noordelijk deel van de Atlantische Oceaan zo snel aan het afkoelen was. De temperatuur van het Noordzeewater was zo´n 9,0 °C en die van de Oostzee nog slechts 6,0 °C. Dit zeldzame fenomeen ontstond waarschijnlijk doordat de dikke laag sneeuw op het water verijsde, door de harde wind in losgeslagen stukken veranderde en tot ijsballen werd geslepen. Al dat niet naar de bodem van het Gooimeer gezakt en als grondijs samen met prut en resten van waterplanten als een ijsbarrière op het strand geblazen.’

 

Boven zee geschiedt een dergelijk fenomeen weer net iets anders, getuige het volgende stuk dat ik vorig jaar had opgemaakt:

In november 2016 lag het strand van de Russische poolkust aan de baai van de rivier Ob over 18 km lengte bezaaid met ijsballen. Sommige maten wel een meter doorsnede. Voor het ontstaan van dit zeldzame meteorologische verschijnsel moest eerst ijs door wind boven zee in elkaar worden gedrukt. Daarna moesten de zeestromen het overnemen om deze ijsfragmenten op het strand te deponeren. Als het water daarop door eb daalde, werden die stukken ijs door de wind verder over het strand geblazen en op die manier rond geslepen. Ook rond Lake Michigan in de Verenigde Staten kende men dit fenomeen. Doch daar ontstonden de ijsballen juist in een zeer ondiepe laag water.

103. Dikke laag ijs bij amper vorst

Wonderlijk allemaal dus en weer eens een bewijs dat we nog lang niet alles weten. Zelfs met een relatief eenvoudig lokaal verschijnsel. Ik pleit al jaren voor het aanstellen van een hoogleraar natuurijs in Nederland. Gewoon een stuk of wat klimaatwetenschappers ontslaan en je hebt prachttig budget voor een internationaal topinstituut dat zich kan meten met bijvoorbeeld het Zwitserse SLF (Schnee und Lawinenforschung).

PS Snel door met weerbericht

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.