Jeroen schreef het gisteravond al: in het Valle d’Aosta (zie meteo en alle webcams) zou het misschien wel 60cm gaan dumpen vannacht. Dat heeft het ook gedaan zoals we hieronder zien. Maar wie schetst tenminste mijn verbazing dat ik vanochtend een dikke dump zag in de Portes du Soleil in Avoriaz om precies te zijn. O dan gaat mijn bloed sneller stromen want hoe lekker zal het de komende dagen zijn in dit droomskigebied! 

avoriaz0103

Hier het hele panorama waaruit bovenstaand plaatje is geknipt.

morzine0103

En in Morzine op 1000m en dus 800m onder Avoriaz is het ook mooi wit geworden. Ik geef eerlijk toe dat het in Champéry aan de Zwitserse kant op dezelfde hoogte half regen half sneeuw is geweest. 

breuil0103

En hier dan Breuil-Cervinia. Het sneeuwt er nog volop.

breuil0103b 

Nog eentje uit dit skigebied. Het zijn hoeveelheden waarbij de angst voor lawines niet ver buiten de piste enorm is. 

lesmenuires0103

In Les Menuires (zie meteo en alle cams) sneeuwt het om 12uur nog. Dat is zogenaamde Retour de l’Est: het Genua-laag drukt de sneeuw terug over de hoofdkam zodat het hier opnieuw sneeuwt. Hier is wel veel minder gevallen dan in de bovenste twee gebieden. Maar wel leuk: de Franse Alpen hebben echt een puike sneeuwsituatie momenteel.

ensOost0103

Het mooie nieuws is dat de gigantische opwarming vanaf de 7e in het ensemble heel sterk is getemperd. De soep wordt in het weer zelden zo heet gegeten als opgediend (maar soms juist wel en dat maakt het zo spannend). Hier zien we voor een punt rond Zell am See Kaprun (zie meteo) dat er echt een nordstau aan zit te komen zoals volgens mij tijdens mijn week in de Zillertal Arena als eerste door Fréderic opgemerkt. Wer zien nu dat het vooral woensdagochtend tot in de lagere dalen kan sneeuwen. Dat gaat leuk worden. Wat we nu zien is toch zeker goed voor 25cm sneeuw.

nordstau0503

Hier zie je die nordstau heel duidelijk. Zuidkant zon die dagen en de noordkant (eigenlijk zoals het hoort) alle sneeuw. Met de rode sneeuwbuien in de noordelijke stuwingszones (Staulagen).  

temp0504

 

Het Europese model is zo optimistisch dat het zelfs donderdag de hele dag tot in de lagere dalen kan sneeuwen. Heb je -5°C op 1500m heb je sneeuw tot 500m! Op dit moment durf ik te stellen dat we nu iets zoien op de kaarten dat we weken, zo niet maanden niet hebben gehad! 

ensFra0103

Nog even een ensemble voor de Franse Alpen de neerslag begint hier al 2 dagen eerder. Dat slaat dan ook nog één keer naar de zuidkant. Maar in het vervolg gaan we naar een echte nordstau.

hoog1103 

Die Nordstau is het gevolg van de nadering van het Azorenhoog. De angst was dat die meteen daarna met extreem veel warmte over de Alpen zou schuiven. Nu zioen we nog steeds dat het vanaf vrijdag de 7e Kaiserwetter wordt. Misschien wel 10 dagen lang. Maar de ligging van het hoog laat het dan toe dat er ook weer wat kou wordt aangezogen. En als het ’s nachts maar vriest zijn de pistes overdag sowieso top. Dat hebben we de afgelopen week wel gezien!  

httpv://www.youtube.com/watch?v=Iv7jYCUW0gI

In Duitsland en Oostenrijk is het vandaag zwarte zaterdag. Dit is Canada gisteren!

noorderlicht_duitsland

Gisteren is in grote delen van Europa noorderlicht te zien geweest. Hier Neumünster in Noord-Duitsland. Hierrr meer foto’s van het verschijnsel. Zijn er ook meldingen uit Nederland? Wij zijn in de afgelopen nacht vanuit Gerlos in de Zillertal Arena terug naar Nederland gereden en vanochtend om half zes aangekomen in stromende regen. Nu weer een heerlijk dagje… toch?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

24 reacties

Gesloten voor reacties.