Dit is het eerste bericht dat ik schrijf op Wintersportweerman.nl! Ik ben Jeroen Elferink, student (MBO natuurinrichting) en al fanatiek weerman, ooit aangestoken door Hajo’s verhalen. Ik heb Hajo in de zomer ontmoet en toen afgesproken dat ik in de winter mee ga schrijven. Dat zal nog wel even wennen worden, dus mocht je tips of tricks hebben dan graag in de reacties! Gaan we: Scandinavië is nog weinig geliefd als wintersportbestemming. Hajo heeft al vaak genoemd dat de skigebieden daar heel goed te doen zijn zeker als je van poederen en/of jumpen houdt. Sowieso is de kans op een steviger winters weertype er groter, hoewel je in de Fjorden zelfs ’s winters nog wel eens regen hebt door de warme golfstroom. Meer naar het binnenland en naar het noorden is het gewoon Siberisch. Een speciale reden om daar eens je wintersport te doen is de kans dat je de Aurora Borealis kunt meemaken oftewel het Noorderlicht.

1383666_10151731456201985_2090506346_n

Zelf heb ik het geluk gehad het ook te mogen spotten vorig jaar september. Tijdens een stage voor mijn studie in hartje Zweden. Ik had nooit verwacht dat het noorderlicht zo’n grote indruk op mij zou maken. Dit spektakel is zo overweldigend dat je je niet in woorden kunt uitdrukken. Natuurlijk heb ik er vele foto’s van gemaakt zoals deze aan het begin van het bericht, maar zelfs die kunnen niet overbrengen wat je voelt als je ervoor staat!

Hoe ontstaat het noorderlicht ?
Lang geleden, voor de moderne wetenschap, hield dit fenomeen de mens ook al bezig. In de Middeleeuwen zagen Europeanen het aurora als een voorteken voor bloedvergieten en oorlog. Mooier was de gedachte van de Noren in die tijd, die dachten dat het de weerspiegeling was van de zee, of zelfs van een school haringen. Enkele indianenstammen dachten dat het licht van het aurora kwam van overleden stamleden. Zij hebben het aurora dan ook altijd als heilig beschouwd. In 1840 kwam er langzaam een einde aan al deze (soms mooie) mythologieën. De Ierse sterrenkundige Sir Edward Sabine ontdekte dat er een verband bestaat tussen zonnevlekken en het magnetische veld van de Aarde. Sabine onderzocht magnetische stormen, die kompassen deden afwijken. De wisselingen in het magnetisme traden tegelijkertijd op met aurora. 

magnetisch-veld

Ondertussen weten we nog meer van dit prachtige natuurverschijnsel. Het wordt veroorzaakt door explosies aan het oppervlakte van de zon, als zo’n explosie gericht is op het heelal komt er een grote plasmawolk vrij. Als deze in de buurt van de Aarde komt  wordt ze afgebogen door het magnetisch veld in de richting van de noord- en zuidpool. Hier komt het op een hoogte tussen 80 en 1000km in botsing met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Daar komt zoveel energie bij vrij dat wij dit zien als het prachtige en kleurrijke aurora. 

noorderlicht_maunderminimum

De kans op het noorderlicht is het grootst in de jaren met grote activiteiten aan het oppervlakte van de zon. Hierin is een cyclus waarneembaar tussen actieve en minder actieve fasen in een cyclus van elf  jaar. Hier heeft Hajo al vaak geschreven in zijn weerberichten, want er zijn ook verbanden met weer en klimaat. Op dit moment is de zon in aan het slapen en dus is het waarschijnlijk dat de kansen op het noorderlicht steeds kleiner worden. Niet nul gelukkig. Tijdens het Maunder Minimum van 1650 tot 1700 waarin er geen zonnevlekken waren, waren er toch nog 118 waarnemingen van noorderlicht. Hierboven zie je dat in grafiek (bron).

noordelicht_in_nl

Gemiddeld is het noorderlicht ook zeven dagen per jaar waarneembaar in ons land, met natuurlijk de grootste kans in actievere perioden. In augustus 2010 was er in Nederland zo’n dag zoals je in dit AD artikel leest. Ik heb geen bronnen kunnen vinden maar het lijkt me dat de kans op een Noorderlicht in Nederland in een nieuwe kleine ijstijd wel minimaal zullen zijn. Toch maar op wintersport in Scandinavië dan! Misschien is de economische crisis ooit weer voorbij en dan ga ik twee keer: 1 keer naar mijn geliefde Brixen im Thale (waar mijn ouders een stacaravan hebben en ik heel vaak zit) en een keer naar Scandinavië. Publieksvraag: weet iemand trouwens of noorder- en zuiderlicht altijd precies tegelijk optreden? Voor de eer wie het eerst het antwoord vindt. 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

12 reacties

Gesloten voor reacties.