lesmenuires0711

Les Menuires in de Trois Vallées op 1800m vanochtend. In de Franse bergen is de bewolking opgetrokken en dan is het gewoon puur genieten.

megeve0711

Megève, het mondaine skioord bij de Mont Blanc

megeve0711crop

Ingezoomd

chamonix0711b

Chamonix boven

chamonix0711

Chamonix beneden

dino0711

Dino in de Sneeuw in Zuid-Tirol

furkajoch0711

Nou het is dus gekomen! Twee dagen terug nog een groene weide. Nu 25cm.

nueuropa0711

Logisch want de kou is er! Kijk eens wat een kegel van kou Europa in zijn greep houdt.

stapeltje0711

Komend weekeinde komt er een tijdelijke verzachting over de Alpen door een wigje dat van de oceaan in de kou wordt gedreven. Een bijzonder patroon toch? hebben we nog niet veel eerder gezien.

ensfraalp0711

Hierboven zie je wat dat betekent voor de Franse Alpen. De sneeuwgrens kan een dagje naar 2000m stijgen. Vervolgens zitten we toch met iets zachter weer met goede kansen op een volgende koudeuitbraak.

rutger0711

Als we op het hele noordelijk halfrond kijken zien we dat in Canada de sneeuwvoorsprong plotseling is omgeslagen in een achterstand! Eurazië blijft veel sneeuwrijker dan normaal. Eens kijken…

usa0711

Ahhh duidelijk waarom die sneeuqw weg is in Canada. Aan de oostflank van de Rockies is een warme golf hoog naar het noorden gestroomd.

cliffusa0711

Kijken we naar de cliffhanger voor Noord-Amer5ika zien we dit. Winter! Hoe ziet die meteofiction eruit op het ensemble?

ensusa

Jeetje… dat is een glijvlucht recht de winter in! De hoofdrun keldert wel erg diep. Maar een flinke afkoeling is gegarandeerd.

t850_16112300_16110700

Maar ook in West-Europa zien we een nieuwe koudegolf aan het einde van de run… je ziet steeds de Alpen mooi meedoen. De “Zwarte Zee” runs zijn we echt een beetje kwijt.

nhps_16112300_16110700

Op de noordpool kijkend zie je dat de kou in Noord-Amerika onder een hogedrukgebied ligt. In Europa juist in een uitstulping van lage druk. Je krijgt een beetje de indruk dat er potentie is voor kou uit allerlei hoeken rond het hele Noordelijke Halfrond. Ben ik er 100% gerust op? Nee! We hebben nu een gouden mogelijkheid – een opening – om eens met een mooi pak sneeuw in de Alpen en in Sauerland richting kerst te gaan. Maar het kan evengoed nog eens helemaal groen worden! Noord-Amerika kan weer eens onze winter stelen. Of toch wij die van hen! Of gaan we eens allebei genieten van echte winterkou? We wachten met smart de volgende run van het Amerikaanse model af!

Hier nog meer plaatjes ook uit Wallis en Vorarlberg (inclusief Kleinwalsertal en Montafon).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.