Het is een bijzondere winter en we leren elke dag bij! Ook de komende 10 dagen gaan we bij leren. Het weer is er al miljarden jaren, de Alpen liggen er al miljoenen jaren en kunstsneeuw hebben we pas 30 jaar. We weten nu dat kuntsneeuwproductie bij een laag dauwpunt fantastisch gaat! Daarover vanmiddag  meer. We weten nu dat een stabiele inversie met lage temperatuur en een hoog dauwpunt in de dalen de daken op de huizen zelfs wit houdt als het iets hoger op de helling +6°C is. Hoe mooi wat dat betreft de webcamplaat hierboven uit Centraal-Zwitserland. De golfbaan van Hoch-Ybrig op 950m dik wit alsof er geen warmte is geweest en de hellingen eromheen 100% sneeuwvrij. We weten nu ook dat het lage dauwpunt zorgt dat de sneeuw niet smelt maar sublimeert (verdampt) en dat dit bij een lage zonnestand een traag (maar gestaag) proces is. De komende periode gaan we zien wat er gebeurt als de warmte gepaard gaat met harde droge wind. Föhn dus! En dan krijg je enorme verschillen tussen dalen waar de Föhn omlaag doorbreekt (de inversie dus opruimt) en de dalen waar de Föhn daar niet in slaagt. Pak daarbij voor Oostenrijk de kans op (lichte) regen op zaterdag en maandag en nog steeds misschien wel donderdag in de dorpen onder 1000m, dan gaan we zien wat dat doet. Ik heb sinds gisteravond de roze bril weer op en denk dat er met de juiste instelling een mooie week van te maken valt. En dat diegenen die naar de hoge gebieden (hoge dorpen) in de Franse Alpen én aan de Zuidkant gaan krijgen hun dosis poedersneeuw krijgen!      

 klewenalp1650_1912

Nog een mooie contrasterende plaat uit de Klewenalp eveneens in Centraal-Zwitserland. De hier veel lagere vallei tussen Alpen en Jura (+/-500m) is groen zo ver het oog reikt en de berg juist wit. Om te beginnen is hier boven kunstsneeuw gespoten. Verder zitten we hier op 1650m op een noordhelling (zie de zuidhelling aan de overkant). En ik erken inderdaad dat sublimatie bij een laag dauwpunt (door droge lucht) zo traag gaat – zeker als het amper waait! – dat een sneeuwlaag van zeg 30 centimeter maar heel langzaam slinkt naar 10cm. Dat is iets heel anders natuurlijk dan te zeggen dat een laag dauwpunt de sneeuwlaag “beschermt”. Een laag dauwpunt is synoniem met droogte en dus met snelle verdamping. Maar inderdaad als het lage dauwpunt (eigenlijk de lage natteboltemperatuur) bij warm weer helpt dat de sneeuw alleen verdampt en niet smelt dan is dat winst. Maar voor ons wintersporters vooral dus ook omdat die lage natteboltemperatuur kunstsneeuwproductie mogelijk maakt (en bij natuurijs aan de onderkant aangroei van de ijslaag). Afsluitend vermoed ik – of weet ik eigenlijk wel zeker – dat in de vallei onder die Klewenalp de Föhn de afgelopen periode is doorgebroken. De aankomende periode kan dit bij hardere wind ook in nauwere Alpendalen gebeuren waar tot dusver de inversie zich prima heeft weten te handhaven.   

[metaslider id=33029]

Ben ik nu alweer met een doemverhaal bezig? Nee, maar die kerstweek komt ergens uit tussen het beeld dat ik gisterochtend schetste en de maximale roze bril van gisteravond (plus wat jij ervan maakt natuurlijk). Ik zeg altijd maar zo: je kunt beter in een week met beroerd weer (opnieuw) verliefd worden in de après-ski, dan dat je in een topweek ruzie loopt te maken met je geliefde(n). Het wordt zeker ook nowcasten de komende week zoals Eric momenteel doet. Tot wanneer zit je er? En wie neemt Eric’s initiatief over? Op hoe meer plekken hoe beter. Na mijn bericht van gisterochtend kun je misschien gelaten kijken naar bovenstaande kaarten voor 24 december. Iedereen zal toegeven dat die kaarten er zonder de hier gezette ondertoon eerder schrikbarend zouden zijn. Dikke Föhn met +5°C tot +10°C op 1500m aan de noordkant. En nu dus met harde wind met risico van sluiten van liften en doorbreken van de Föhn naar het dal. En de andere modellen gaan erin mee!   

 1912_rart_13122612_13121900

Hoe zit het met de regen waar ik mijn 4e BV aan heb verbonden. Ik ga dit nakomen maar duim sinds gisteravond met jullie mee dat ik hem verlies. Het Amerikaanse model berekent voor tweede kerstdag ’s middags regen aan de noordkant die dan naar de avond overgaat in sneeuw. Of dat betekent dat het vanaf vrijdag koud blijft en blijft sneeuwen is nu toch nog te vroeg om te zeggen. Op zich kunnen de mensen voor de tweede vakantieweek aardig optimistisch zijn over een positieve omslag (afscheid van de warmte). Het Amerikaanse model berekent ook voor zaterdag lichte regen onder de 500-1000m en voor maandag onder de 800-1200m. Gigantische plensbuien zijn uit beeld voor de Oostelijke Alpen. Mijn BV – waar ik dus niet meer voor duim – zet ik vast op een sterk verder vergroenend beeld over de kerstdagen en minstens op een van de kerstdagen regen in Oostenrijkse skidorpen onder 1100m. Dat is dus bijvoorbeeld inclusief Saalbach-Hinterglemm. 

1912_rart_13122600_13121900

Het Europese model dat mij gisteren op het spoor van mijn BV bracht, liet gisteravond al ineens alle regen via het Rhônedal naar de Middellandse Zee ontsnappen terwijl aan de noordkant alles snel oplost. Vanochtend zet het model die lijn voort! je ziet rond het Centraal Massief zich enorme neerslag samenbrouwen maar de Alpenhoofdkam chopt dat gebied in 2 en het noordelijke deel lost op en het zuidelijk gaat de zee op. Hoe groot is de kans dat het scenario van gisterochtend weer terugkomt? Met die hele bak regen tot 2000m en storm over de Duitse Middelgebergten zeg ik: 10%. Zo snel kan het gaan. Ik erken dat ik het zo niet had hoeven opschrijven. Maar ben toch blij dat ik die grondtoon heb gezet van waaruit het voor velen alleen nog kan meevallen.    

ensFra1912

Kijken we nu naar enkele ensembles om nog iets meer aan de weet te komen. Ik zeg er meteen bij dat de modellen het niet verder eens zijn dan 26 december! Het Europese model gaat weer op de zachte zonnige toer na kerst, terwijl het Amerikaanse model de Alpen heel mooi verder laat insneeuwen. Hier een punt rond Les Menuires. De neerslag begint vandaag met sneeuw. Zodra de inversie is opgeruimd stijgt de sneeuwgrens eerst snel naar 1600m om vervolgens weer te dalen naar 1200m. In het weekeinde is het zacht en ligt de vorstgrens ruim boven 2000m. Maandag komt er mogelijk een volgend prikje sneeuw boven 1400m. Kerst kan in de Franse Alpen nog steeds tot een dump leiden bij een naar de lagere dalen zakkende sneeuwgrens. Als het Amerikaanse scenario wint!   

ensOost1912

Een punt in Oostenrijk rond Zell am See Kaprun. Zaterdag komt er bijna niets door. Wel koelt het even af die dag. Maandag komt er wel wat door (beide modellen laten dit toe!). En dat kan in de lagere dorpen (mot)regen zijn. Daarna komt de Föhn en wordt het aan de noordkant zeer zacht. Zie de uitleg hierboven. Tweede kerstdag kan dan eerst regen brengen die hopelijk overgaat in sneeuw. Vervolgens zou het enkele dagen lang wisselend kunnen sneeuwen. Het Europese model laat snel de zon en de zachte temperaturen terugkeren. 

ensZK1912

En dan de zuidkant! Die gaan toch wel gouden tijden tegemoet. Typisch zuidkant om op hoogte een gigantische bak sneeuw te krijgen en daarom heen volop zonneschijn. De sneeuwgrens zou hoog kunnen liggen: 1300-1500m maar dat is voor veel gebieden aan de zuidkant laag genoeg! Die hoge piek zijn dus de kerstdagen daar. Typisch Föhn natuurlijk dat het aan de zuidkant dik sneeuwt terwijl het aan de noordkant zeer zacht is. In een stad als München zal het voorjaarsachtig zijn. In sommige dalen aan de noordkant zal het koud blijven. Andere niet. Zie ook dat de westelijke zuidkant – lees Valle d’Aosta – ook de komende dagen het nodige krijgt bij een mooi lage temperatuur. Morgenvroeg starten we natuurlijk met de webcams!

gfs-accu2112

Om voorbereid te zijn op de webcams morgen enkele kaarten met verwachte neerslaghoeveelheden. het Amerikaanse model doet tussen de 10-25cm in de Portes du Soleil tot mogelijk een krappe meter in Isola 2000.

 ec_accu2112

Het Europese model geeft de Noordelijke Franse Alpen nog betere papieren. Mogelijk toch een halve meter. 

hirlam_accu2112

En om het nog zekerder te weten kijken we naar het hoge resolutie HIRLAM-model. Zit weer wat dichter tegen het Amerikaanse model aan. OK duidelijk dus. We zijn er klaar voor. Laat maar komen! 😀


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

56 reacties

Gesloten voor reacties.